България е преди Словакия и Румъния в класация по богатство в ЕС

Датските семейства са най-богатите в Европейския съюз
Обновена: 1 юли 2021 22:17 | 1 юли 2021 22:00, Анисия Иванова
182
България е преди Словакия и Румъния в класация по богатство в ЕС
Снимка: БГНЕС

България се нарежда на едно от последните места в ЕС по богатство на населението, предаде Bloomberg, позовавайки се на данни от централната банка на Дания.

Българите имат средно 17.6 хиляди долара като финансови активи, 3.7 хиляди в пасиви, а нетното средно финансово богатство възлиза на 13.9 хиляди.

След България в класацията се нареждат Словакия (съответно с 22.2 хиляди активи, 11.7 хиляди пасиви, и 10.4 хиляди богатство) и Румъния (12.0 хиляди, 3.0 хиляди, 8.9 хиляди).

Датските семейства са най-богатите в Европейския съюз, с най-голям запас от парични и пенсионни спестявания, според последните данни на централната банка.

На база на глава от населението датчаните разполагат с около 1,3 милиона крони (208 000 щатски долара) във финансови активи, повече от два пъти над средното за ЕС. Това е след изваждането на дълга.
Това поставя Дания на първо място, като Холандия, Швеция, Люксембург и Белгия допълват първите пет, дори когато банките в страната все повече предават загубите от отрицателните лихви на централните банки на спестяващите.

Дания държи световния рекорд за отрицателни лихвени проценти, след като централната банка ги наложи за първи път през 2012 г. за контрол на обменния курс.

Камила Поулсен, икономист в Nykredit Wealth Management в Копенхаген, казва, че най-високото класиране в Дания има много общо с решенията, взети преди десетилетия, за въвеждане на програми за пенсионно спестяване, които започват незабавно с постъпването на работа.

Датските домакинства държат и друг, по-съмнителен рекорд: те са и сред най-задлъжнелите в Европа, като заемите са предимно под формата на ипотеки. 86% от този дълг е обезпечен, което не е включено в изчисляването на богатството на домакинствата, каза централната банка. Междувременно цените на жилищата са рекордно високи.

Още новини четете на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
1
 
0
 
! Отговори
Ку-ку бенд преди 2 години
Това.че една част нямат акъл и ги мързи и впоследствие нямат и пари не значи,че българина е беден.Само ще кажа,че един майстор ми взе 8000лв за един месец работа по нов апартамент.Е с негови материали(едва ли са за повече от 2000лв).Та така.Не само ИТ взимат по 5-6 бона месечно.
161
0
 
2
 
! Отговори
INFO преди 2 години
Ако нямам заеми и имам храна и облекло съм щастлив. Дали имаш милиони или колкото са ти нужни можеш да изядеш 2-5 кюфтета . Обаче приятели не можеш си купи с пари.
160
1
 
1
 
! Отговори
Ти да видиш,колко преди 2 години
много пари съм имал!А-а,то било на глава от населението.Както по соца,имаше виц-най искам да съм глава от населението,толкова много неща ми се полагат.Работниците и директора ядем само свинско със зеле-той пържоли,а ние зеле.Изобщо тези статистики са прах в очите,истината е,че у нас има брутална ножица в рапределението на вътрешния продукт-шепа богаташи имат повече от милионите простосмъртни.Тези богаташи си купуват трите власти и правят каквото си искат безнаказано.А за нас-статистиката.
159
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я ! Ето че военната хунта веднага е повишила богатството на българина с две места нагоре !!!
158
3
 
9
 
! Отговори
Може да сме последни преди 2 години
но чалгарите, мутрите с мякащата и галевата ще ни обуят в зелени чорапи и ще настане такъв живот, че не си викам дано ...
157
1
 
3
 
! Отговори
До РР преди 2 години
темпа ще го ускорим "ако има стабилно правителство и 70 процента ваксинирани за коронавирус", както правилно казаха от ЕБ - Тоест няма да е скоро и който казва друго - лъже.
156
2
 
10
 
! Отговори
грозна стъкмистика преди 2 години
Мда, един има 3 милиарда, аз имам 1000 лева, т.е. всеки от нас има средно по милиард и половина. Това обективно ли е според вас?
155
2
 
6
 
! Отговори
pp преди 2 години
имаме напредък. До скоро почти по всичко бяхме последни. Сега има класации, където сме отскочили с по едно или няколко стъпала нагоре. Значи се движим във вярна посока, трябва обаче да ускорим темпа. Може някой ден и това да стане
154
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При такива класации от статистиката се махат най-богатите и най-бедните и тогава се гледат някакви средни. Обикновено се махат по 20% от двете страни и с останалите 60% се прави статистика. В България може да махнем само 1% най-богати и 1% най-бедни и ще се окажем в пъти по-назад от всички останали в класацията
153
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При управлението на демократите България е в непрекъснат фалит и така вече 31 години. Как няма да сме на опашката по бедност, което сега казва и централната банка на Дания, само дето те не отчитат, че в България ножицата на доходите е прекалено широко разтворена и такива сумарни данни не са обективни
152
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 167Не това са резултатите от 40 години строене на комунизЪма и СоциализЪма и после 30 години управление от другари и другарки, които се упражняват в капитализъм, съчетан с дупедавство на Русия
151
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След три фалита на държавата при БСП, сега сме много много добре, но червенушките пак ще докопат властта, натам вървят нещата.
150
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Резултат от много Работа, работа, работа 10 години.
149
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България почти всеки си има личен имот, а в банките има депозити за около 90 милиарда лева.
148
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И един мармот завива шоколад в станиол...
147
1
 
7
 
! Отговори
Радев преди 2 години
шъ ги упраий
146
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
никой от моите познати нямат по 17.6 хиляди долара като финансови активи. Виж, ако в това число вкарваме и онези дето откраднаха милиони така става, един има 1 лв, и един 1000000лв, средно значи имат 500000 и сме начело в класацията.Абсолютен смях с тези статии.
145
2
 
14
 
! Отговори
Българският лев преди 2 години
Е разтегливо понятие. С 350 лв пенсия плащам 100 лв ток, 200 лв парно, 50 лв вода, 250 лв за храна, 100 лв за телефон и интернет, 200 лв данъци, 150 лв за колата и 500 лв за децата и внуците.
144
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха ха ха ха ха ха. Вземете властта изцяло и тогава ги пляскайте тези издържани лакове от 40те на миналият век. Ха ха ха. Печелите ли на източния фронт, а партията какво казва? Ха ха
143
1
 
3
 
! Отговори
С имотите преди 2 години
Над 50 хил евро на човек. А ако извадим 200 хил евро за ипотеката на датчаните, излизаме пред тях по съвкупно богатство. Нямаме пари, но сме с богата душевност и дълбоки исторически корени.