България и още 129 държави подкрепиха корпоративен данък от 15%

Новата минимална ставка ще се прилага за компании с оборот над 750 млн. евро
2 юли 2021 22:50, Анисия Иванова
28
България и още 129 държави подкрепиха корпоративен данък от 15%
Снимка: Pixabay

Повечето страни, договарящи глобално преразглеждане на трансграничното данъчно облагане на мултинационалните компании, подкрепиха плановете за нови правила за това къде да се облагат компаниите и данъчна ставка от най-малко 15%, предаде Bloomberg.

Базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която беше домакин на двудневните преговори, заяви, че минималният корпоративен данък върху печалбата от поне 15% в световен мащаб може да доведе до около 150 млрд. долара допълнителни глобални приходи годишно.

Според нея 130 страни, представляващи над 90% от световния БВП, са подкрепили споразумението по време на преговорите.

Новите правила за това къде да се облагат най-големите мултинационални компании биха прехвърлили данъчните права върху над 100 милиарда долара печалба към държави, в които печалбите реално се правят, добавиха от организацията.

"С установения глобален минимален данък мултинационалните корпорации вече няма да могат да изправят страните една срещу друга в опит да намалят данъчните ставки надолу“, заяви американският президент Джо Байдън в изявление.

„Те вече няма да могат да избягват да плащат справедливия си дял, като скриват печалбите, генерирани в САЩ или в която и да е друга държава, в юрисдикции с по-ниски данъци“, каза той.

Един източник, близък до преговорите, каза, че са били необходими тежки преговори Пекин да подкрепи сделката. Служител на американската администрация заяви, че в сделката няма специфични за Китай промени или изключения.

Минимален данък

Минималният корпоративен данък не изисква от страните да определят своите ставки на договорения праг, но дава право на други страни да прилагат допълнителен данък върху минимума върху доходите на компаниите, идващи от държава, която има по-ниска ставка.

Г-7 се договори през юни за минимална данъчна ставка от най-малко 15%. По-широкото споразумение ще отиде за политическо одобрение на срещата на Г-20 във Венеция следващата седмица.

Техническите подробности трябва да бъдат договорени до октомври, така че новите правила да могат да бъдат приложени до 2023 г., се казва в изявление на страните, подкрепили споразумението.

Деветте държави, които не подписаха, бяха членовете на ЕС с ниски данъци Ирландия, Естония и Унгария, както и Перу, Барбадос, Сейнт Винсент и Гренадини, Шри Ланка, Нигерия и Кения. Те рискуват да се изолират, защото не само всички основни икономики се подписаха, но това направиха и много данъчни убежища като Бермудските острови, Каймановите острови и Британските Вирджински острови.

Ирландският финансов министър Пашал Донохоу, чиято страна привлече много големи американски технологични фирми със своята 12,5% корпоративна данъчна ставка, заяви, че "не е в състояние да се присъедини към консенсуса", но все пак ще се опита да намери резултат, който може да подкрепи.

В Европейския съюз сделката ще се нуждае от приемане на закон на ЕС, най-вероятно по време на френското председателство на блока през първата половина на 2022 г., а това ще изисква единодушна подкрепа от всички членове на ЕС.

Матиас Корман, новият генерален секретар на ОИСР, изтъкна, че отделните страни все още ще могат да понижават данъците с цел привличане на инвестиции, както и че правилата не са подготвени така, че да се наложи еднакъв режим на корпоративно облагане навсякъде по света.
Приветствайки сделката като най-важната международна данъчна сделка, постигната за един век, френският финансов министър Бруно Льо Мейр заяви, че ще се опита да спечели онези, които са против.

"Моля ги да направят всичко, за да се присъединят към това историческо споразумение, което до голяма степен се подкрепя от повечето страни", каза той и добави, че всички големи цифрови корпорации ще бъдат обхванати от споразумението.

Рамки на обхвата

Новата минимална данъчна ставка от най-малко 15% ще се прилага за компании с оборот над прага от 750 милиона евро (889 милиона долара), като корабоплаването е освободено.

За спечелване на догонващи икономики като Китай, Индия и някои в Източна Европа е договорено новите правила да не важат за инвестиции в оборудване и производствени предприятия.

Новите правила за облагането на мултинационалните компании имат за цел да разделят правото да облагат печалбите им по по-справедлив начин между страните, тъй като появата на цифровата търговия даде възможност на големите технологични фирми да записват печалбите си в страни с ниски данъци, независимо къде са спечелени парите.

Целият материал четете в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
А нашият Финансов министър защо мълчи? Нещо да каже по въпроса какво правим с БГ данъчна ставка от 10% корпоартивен данък? Интересно, че ирландците с 12,5% се съпротивляват силно, а ние с 10% данък печалба мълчим като пукъли?
22
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честит прогресивен данък българи! Завиждах на останалите в България за 10%-я данък! Е вече няма да се връщам, защото всичко вече се изравнява, но извън България е по уредено! В момента ми взимат само малко повече от половината на заработеното - актуално 51,3%, познайте, коя държава е! Още ведъж честит прогресивен данък - така се започва, плоския данък се увеличава, след това отменя и заменя с прогресивен такъв! Ще живеете в процъфтяла и вързала вече държава! Баце плюва сигурно огън и жупел!
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ок компания върти бизнес в западна евеопа, но е собственост на компания в данъчен рай. Както винаги стъкмистика и излиза че първата компания не печели нищо, но тази в данъчния рай просперира. Въз основа на кое ще се изчислят 15% при положение че печалба няма? И май беше че сумата ще се плаща в държавата в която е основана компанията. Така че да не очакваме много!
20
3
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТОВА НЕ Е ДОБРА НОВИНА! ТОЗИ ДАНЪК Е 10% А СЕГА ГО УВЕЛИЧАВАТ НА 15% И ЩЕ ЗАСЕГНЕ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ КОМПАНИИ! А ТЕ ЩЕ НАЧИСЛЯТ 5% УВЕЛИЧЕНИЕ НА СТОКИТЕ СИ ЗА ДА КОМПЕНСИРАТ!
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чета коментари и си мисля, някои хора са толкова отчайващо неразбиращи и неграмотни, че е справедливо да им се отнеме правото да използват азбуката! Да се чува мучене и блеене само!
18
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не подкрепям. Така се засилва влиянието на държавите върху корпорациите. Докато корпорациите са силни ние тука ще дебелеем и ще се оплакваме от високо кръвно. Когато държавите поемат контрола ще почнат да изпращат децата ни на бойното поле. От политици може да видиш само мизерия и войни, това е.
17
2
 
5
 
! Отговори
Юдею-Семит-Глобалист преди 2 години
Паричките капят, р0бете работят! славянските Шикси са ми безплатни!!
16
5
 
17
 
! Отговори
Препатил преди 2 години
Нашите "йес сър" пак ни продадоха. Значи мултинационалната корпорация у нас ще плаща 10%, а там където е централата още 5%?! Еми каква и е далаверата на корпорацията да инвестира у нас? Или готвят увеличение на плоския данък?!
15
2
 
11
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Общо взето извода от статията е ционистите предлагат и със роби разполагат!!!Как се "генерират 150милиарда бе?!? Ай стига с тия пирамиди,фараони и биткойни Ве?Отивайте на село да копате и да знаеш че 20 кила картофи се разменят за 2 кокошки, и едно прасе е две овци!!!Стига с тия пари,печалби и инфлаций.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 14 Въпроси няма. Разбрахме, че си гол и бос. От тебе ако чакаме отговор леле мале.
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбрахме че 7 до 113 коментиращи са със завършен 3-ти клас в нощното училище във Факултета. Др въпроси?
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 4Кока кола България е далеч под 750 милиона оборот и е собственост на кока кола Гърция която също е далеч под 750 милиона оборот. Така че на практика това няма никакво значение за България.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо разбирачът мълчи кои да тези много компании с над 750 милиона оборот в България.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може и Булгаргаз да е с над 750 милиона. Та кажи къде е това твоето пълно в с такива.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 7Кажи една компания от това твоето пълно. Освен Лукойл и БЕХ май други няма.
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 6Ти си много т ъ п бе.Как общо 750 милиона оборот пък очакват да съберат 150 милиарда данъкю
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И.........какво нас ни греят като държава и народ 150-те милиарда глобален данъчен приход?Воловете значи,ще ги подковават в златни подкови защото тези нови приходи харчене искат,къде за поредните световни глупости и тяхното финансиране,къде в нови по-високи заплати за богоизбраните,а абите ще си вдигат само краката да подковаване и ще подписват съгласия във вид на договори!
6
7
 
4
 
! Отговори
Имало незнаещи хора преди 2 години
В България е пълно с такива компании и не са никак малко с такива годишни обороти и за тях данъчен рай и пълна сянка - повечето хора не само не знаят, а дори не могат да си го представят и осъзнаят какви бизнеси се въртят тука и какви безсрамно богати хора си живеят тук на евтин и нисък държавен стандарт.
5
6
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Става въпрос за фирми с над 750 оборот общо във всички 150 държави по света. В БГ може да правят само 2 милиона от тия пари примерно. Абе, вас *** по ***-ност ли ви събират тука да драскате?
4
1
 
2
 
! Отговори
От 4 преди 2 години
Та да си довърша. С други думи "вие българия, като не искате да вдигате данъците на 15 процента тая разлика ще си я вземем ние в САЩ", същото могат да направят Французи, Немци и т.н. за техните фирми опериращи в държави като БГ, Ирландия, Унгария, Естония и т.н. с данъци по-ниски от 15 процента. До "съберат разликата" в техните си държавни хазни