Само в четири държави в ЕС влизаме без PCR

У нас държавите са разделени на червена, оранжева и зелена COVID зона
2 юли 2021 07:10, Петя Славова
65
Само в четири държави в ЕС влизаме без PCR
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пътуваме свободно до едва четири страни в Европейския съюз (ЕС), предавв сайта на Министерството на външните работи.

За да прекараме ваканцията си в някоя от останалите 22 държави членки, ще се наложи да си направим PCR или антигенен тест, да предоставим удостоверение, че сме преболедували COVID-19, или да разполагаме със сертификат за ваксинация, предава "Монитор.

Сред държавите, които дават "зелена светлина" за туризъм на своя територия, са Испания, Белгия, Румъния и Нидерландия. Ако сме решили да прекараме своята ваканция в Испания или Белгия, обаче задължително трябва да попълним PLF формуляр 48 часа преди пристигането си, в който вписваме свои лични данни, информация къде ще отседнем по време на престоя си, а също и такава относно ваксинационния ни статут.

Именно той се оказва универсален „паспорт“ за 14 страни в ЕС - Австрия, Португалия, Словакия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия, Чехия, Швеция, Германия, Гърция, Естония, Италия и Кипър. Впечатление прави, че в част от тях можем да пътуваме още след първата доза от избраната от ваксина

От 1 юли на територията на ЕС влезе в сила Зеленият цифров сертификат, който ще съдържа информация дали дадено лице е ваксинирано срещу коронавирус, преболедувало ли e заразата и дало ли е отрицателен резултат от COVID тест. Предвидено е той да съдържа QR код с цифров подпис с цел защита срещу фалшифициране. Всички органи, издаващи документа, разполагат със свой собствен ключ за цифров подпис. За да могат те да бъдат проверени в целия ЕС, от Европейската комисия (ЕК) създават специализиран портал.

Така например в Хърватска дават сериозни специфики за сроковете, които трябва да спазим при влизане в страната с двудозова ваксина. След "Пфайзър", "Модерна" или "Гамалея" в страната може да се влезе между 22-рия и 42-рия ден от първата доза, а след "Астра Зенека" - между 22-рия и 54-ия ден от поставяне на първата доза. В случаите, когато са поставени 2 дози или една от "Джонсън и Джонсън", е наложително да са изминали 14 дни от поставянето на ваксината.

Още по темата

Същото се отнася и за Чехия, където в случай на ваксина от две дози трябва да са изминали минимум 22 дни и максимум 3 месеца от датата на поставянето на първата игла. В Португалия пък ще приемат и туристи, които разполагат с отрицателен резултат от тест за усилване на нуклеинова киселина. Границите на 14-те страни могат да бъдат преминати и след представяне на отрицателен COVID тест или документ за преболедуване.

Почивката в 7 държави - членки на ЕС - Полша, Малта, Дания, Ирландия, Латвия, Литва и Люксембург, пък ще бъде възможна единствено след предоставянето на отрицателен резултат от PCR или антигенен тест.

В случай че откажем да се подложим на някое от изследванията, полските власти ще ни поставят под 10-дневна карантина. Ако пък сме решили да прекараме своята лятна почивка в Ирландия, ще трябва да се „въоръжим“ с отрицателен резултат от PCR тест. В противен случай подлежим 14-дневна хотелска карантина, в случай че откажем да отседнем и в някое от COVID местата за настаняване, подлежим на глоба от 2500 евро или шест месеца затвор. Пътниците, които се налага да прекарат 2 седмици в изолация в хотел, следва да си направят предварителна резервация за настаняване в определените карантинни хотели и да заплатят престоя си сами още преди настаняването. Най-сериозни се оказват здравните изисквания в Унгария, където все още не може да се пътува с цел туризъм, а единствено по неотложни причини.

От днес България също въвежда нови правила за влизане у нас. Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви вчера, че държавите ще бъдат разделени на няколко зони спрямо заболеваемостта - червена, оранжева и зелена. Той посети граничния пункт Калотина ден преди проверката на ваксинационните сертификати да започне да се прави и с четец. “Списъкът на страните ще се обновява веднъж седмично така че хората да имат предвидмост, да не е както беше досега - министърът издава една заповед и казва от утре тези страни така, пък другите така", коментира той.

Междувременно организации, представляващи най-големите авиокомпании и летища в Европа, се опасяват, че лошата координация при въвеждането на европейския COVID сертификат ще доведе до хаос по летищата, а пътниците ще чакат с часове на опашки, предава Ройтерс.

Международният съвет на летищата, организацията "Авиокомпании за Европа" и Международната асоциация за въздушен транспорт смятат, че единственият начин да бъдат избегнати огромни опашки и закъснения през пика на летния сезон е ваксинационните сертификати и пътническите формуляри да бъдат обработвани дистанционно, преди пътникът да пристигне на летището. Сред останалите им предложения е проверките да се правят само в страната, от която туристът тръгва, а не в тази, в която пристига. Националните правителства пък трябва да предоставят оборудване за четене на кюар кодовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"задължително трябва да попълним PLF формуляр 48 часа преди пристигането си, в който вписваме свои лични данни, информация къде ще отседнем по време на престоя си, а също и такава относно ваксинационния ни статут"е за какво го въведохте този gdpr тогава ? за чий ...
30
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не чакайте да пътувате. Другото лято ще е по-зле. Отидете където можете според финанси и време. От края на 2022 - началото на 2023 се очаква голямото затваряне и зверски ограничения за пътуване за всички, наложени от глобалистите. Ако се ваксинирате за пътувания, недейте. Скоро никой простосмъртен няма да ходи никъде. Само определени хора. Тези три зони са за политически манипулации, нямат нищо общо с вируса. Ще слагат и махат държави по заповед на глобалистите за тези, дето не слушкат.
29
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да разбера от какво значение са тия тестове. Тоя вирус от 2 години го има вече в другите страни.
28
6
 
24
 
! Отговори
Цирк ес преди 2 години
И това ми било Европейски съюз, всеки си прави каквото реши и не се спазват никакви решения, думата съюз е безсмислена!
27
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ще изчакам до другото лято. Тогава ще мисля дали и къде да ходя на почивка.А дотогава - я хамилата, я хамиларя!
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами Чехия? Отскоро и те нямат никакви изисквания за българи.А в новата заповед на министър Кацаров е записано изрично, че две са държавите с които имаме споразумение за влизане на реципрочна основа: Румъния и Чехия.Буди недоумение у мен защо не е включил и Сърбия, където можем да отидем и за един ден.
25
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-объркващо заглавие явно не може да се измисли. Ваксинирате се и не ви трябва PCR тест.
24
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя Европейски съюз е една голяма фалшивикация и дискриминация когато нашите права се изравнят с тия на германците Тогава ще го призная но това никога няма да, стане
23
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали сме в зелената зона.Значи имаме по 70 положителни на ден а ни искат тестове.Толкова ли е трудно постепенно ес да отхврълят писиар тестовете и да кажат че са фалшиви.
22
5
 
5
 
! Отговори
БХК преди 2 години
До хВ добавка да кажа само - ако се погледне кои именно ваксини "осигуряват защита доживот" и се поставят на деца, леко допълнително поналива масълце в този огън.
21
8
 
20
 
! Отговори
Усещам... преди 2 години
...адски много дела в Хага след пандемия.
20
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е пак е нещо. Не е редно някакви фалшиви тестове да ти определят дали ти има нещо или дали ти няма
19
17
 
5
 
! Отговори
Евг. Минч. преди 2 години
Боцването е висша степен на доверие и цивилизованост. Боцвайте се!
18
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как сте ковид психари и хипохиндрици, набучихте ли си химикалите против кашлица, наричани от мисирките ваксини, а кълките цапате ли? Ужасен ужас, всичко живо ще измре от кихавица, както каза годжиту с мундирите.
17
37
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то не може хем да си тарикат , без ваксина , без тест и да се шматкаш из европата и ръсиш вируси и заразяваш. Искаш цивилизация, Еми дръж се цивилизовано. Иначе си стой в гълъбарника тука.
16
4
 
18
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Колегата ти лъже. Имам приятели гърци, които ме информират редовно. Народът се ваксинира масово, маските са за затворени обществени места.
15
8
 
11
 
! Отговори
Изпробвано преди 2 години
Никакъв стрес няма със сертификата. Като ти проверяват паспорта , сканират и сертификата. Нищо сложно или забавящо. Но ако нямаш, и тест ако нямаш,ще те върнат. Дори на самолета не можеш да се качиш.
14
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро колега ходи до Гърция и каза това което показват нашите медий в България не отговаря нс истината хората си живеят нормално никой не носи маски нито се ваксинират тука нас всичко е манипулация
13
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой, къде, какво нищо не се разбра. Почивка извън дадена страна би било изпитание на нервната система и допълнителен стрес, така че доста хора ще се откажат.
12
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цивилизация и демокрация се основава на принципите на собствена отговорност и отговорност към обществото. Не на мошеничество, безсъвестност, егоизъм.