Доналд Туск напуска ЕНП, ще се занимава с политика в Полша

Разговорите за негов наследник ще започнат наесен
4 юли 2021 19:56, Нели Христова
17
Доналд Туск напуска ЕНП, ще се занимава с политика в Полша
Снимка: БГНЕС

Бившият президент на Европейския съвет Доналд Туск заяви днес, че ще се оттегли като председател на Европейската народна партия (ЕНП), предаде "Ройтерс". Това стана ден след като обяви завръщането си в политиката на Полша като лидер на основната опозиционна партия.

Туск, който в събота стана лидер на либералната "Гражданска платформа", в чието създаване е участвал, от 2019 г. бе президент на ЕНП – формация, обединяваща дясноцентристки партии в Европа.

Той каза, че разговорите за негов наследник начело на ЕНП ще започнат наесен.

"Формално, разбира се, мога да оглавявам партията…, както и ЕНП", заяви Туск пред репортери във Варшава, цитиран от БНР.

"Но, както казах, моето намерение е да съм 100%, не 90% или 80%, ангажиран с дейността в Полша, така че вече информирах моите партньори, премиери и президенти от Европейската народна партия, че взех решение да се върна в полската политика", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
До 12 преди 2 години
Как да не е работил нали дойде тук и каза едно стихотворение на български това малко работа ли е? Иначе всички виждат че както ЕС , НАТО, така и ЕНП са едни мъртви формирования без смисъл само където се перат милиарди от кирливи чиновници.Нито Русия и Китай ще нападат запада нито нищо просто хората работят за тяхната сигурност и никой няма да посмее да ги нападне защото стори ли го Путин им обеща да изравни със земята всяка изтреляна ракета по руска територия на мастото от където е изтреляна.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На бесилото! Аз ще ритна столчето, за да напусне и планетата!
8
1
 
3
 
! Отговори
УМЕН преди 2 години
Тоя никога през живота си не е работил.
7
3
 
11
 
! Отговори
мак преди 2 години
Ще води тотална война с Качински и ПИС и ще им докара на поляците скъпи гости, както искаше една негова съпартийка вЕрваща в европейски меркелови ценности. Отмъстителен жалък индивид, затова отказва такъв важен пост.
6
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя служи на ЕСССР ...ще прокарва мулти-култи-ляво-либерална политика...иса да наводни Полша с араби и африканци...на ЕСССР не му харесва че в Полша има бели и то християни...дори не са имали дори една терористична атака, ти да видиш...в дирника изтриха този коментар..
5
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баце е безработен в момента.
4
6
 
18
 
! Отговори
Нане преди 2 години
либерастията в полша вече е в упадък, та тоя пияница и ***, ще иде да я крепи...
3
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този от Брюксел го изпращат да разбие Полша, да свали Качински, да въведе гей-браковете и да напълни бялата християнска държава с мигранти от Африка и Близкия Изток. По този начин Полша ще се впише в либералното разбиране за "нормално".
2
13
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Всичко това идва да напусне ЕНП защото за шеф на ЕНП ще бъде избран Бойко Борисов и ние само можем да се ядосваме защото ще го изгубим като премиер.
1
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маи санкциите по магнитски ще обхванат и - енп Туск бьрза да се спасява