ЕП поиска европейски санкции срещу корупцията

Тя има опустошително въздействие върху правата на човека
8 юли 2021 12:56, Петя Славова
16
ЕП поиска европейски санкции срещу корупцията
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент прие резолюция, в която приветства глобалния режим на ЕС за санкции за нарушения на правата на човека и призова корупцията да бъде включена като наказуемо престъпление.

Корупцията има опустошително въздействие върху състоянието на правата на човека и често подкопава функционирането и легитимността на институциите и принципите на правовата държава, се посочва в текста.

За разлика от сходни схеми по света, като например Глобалния закон "Магнитски" на САЩ, настоящият Глобален режим на санкции на ЕС за правата на човека, приет през декември 2020 г., не разглежда корупцията във връзка с нарушения на правата на човека като престъпление, което да бъде санкционирано с ограничителни мерки.

Парламентът иска да промени това и настоятелно призова Европейската комисия да представи законодателно предложение, което да разшири обхвата на Глобалния режим на ЕС на санкции, за да обхване и тези престъпления.

Предлага се евродепутатите също да могат да представят случаи на сериозни нарушения на правата на човека, за да се повиши легитимността на режима на санкции. Членовете на ЕП настояват за приобщаващ процес, който да улесни участието на гражданското общество, се казва в прессъобщението на Европарламента, предаде БГНЕС.

В текста се настоява да се въведе гласуване с квалифицирано мнозинство, когато се приемат санкции в обхвата на Глобалния режим на ЕС на санкции, тъй като по този начин режимът ще се прилага по-ефективно.

В допълнение, членовете на ЕП осъждат всякакви ответни санкции, наложени на ЕС, неговите институции и членове на Парламента, органи или граждани, единствено заради това, че защитават правата на човека, демокрацията и върховенството на закона чрез Глобалния режим на ЕС на санкции.

Отговорът на ЕС на подобни ответни мерки от страна на трети държави трябва да бъде бърз и координиран, а двустранните споразумения с тези държави не трябва да подкопават рамката за санкции на ЕС и доверието във външната му политика като цяло, се посочва в документа.

Текстът беше приет с 584 гласа "за", 73 гласа "против" и 33 гласа "въздържал се".

От момента на въвеждането на режима на санкции за нарушаване на човешките права в ограничителния списък са включени 15 физически и 4 юридически лица от 6 държави: Русия, Китай, Северна Корея, Либия, Южен Судан и Еритрея, пише "Дойче веле". Санкциите включват забрана за влизане на територията на ЕС, замразяване на активи и забрана физически и юридически лица от ЕС да предоставят средства на лицата от списъка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Брюксел е символ на карупцията,гнездо...за съжаление на Народите на ЕС,политиците на които доверихме животите си и ни ограбват и предават...зависими,алчни и корумпирани!ЕС е велика идея...не я отричайте и предавайте,борете се с корумпираната политическа!!!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корупцията не се бори със санкции. Единственият начин да ѝ се противодейства е да се намалят бюджетите, включително и този на ЕС. По-малко обществени пари = по-малко корупция. Но няма да намерите и един политик, който да ви го каже това. Защо ли.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Брюксел е най-голямата корупция и лобизъм...
7
1
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
ВЕЛИКО!...ПРЕВЕЛИКО!!!!!...Забелезахте ли къде се крие корупцията?..-Ами в"Русия, Китай, Северна Корея, Либия, Южен Судан и Еритрея"...?!..ОТ СВЕЖО ПО-СВЕЖО!..САМО В ТИЯ държави има корупция,в останалите от ЕС,-НЕМАААА!!!...А "най-чиста" откъм корупция се оказва България..Тя изобщо не е и спомената в решението...ЦИРКОВЕ!!!...ЦИРКОВЕ ЗА СЛЕПИ,ГЛУХИ и МАЛОУМНИЗРИТЕЛИ!..А,и нещо още по-свежо:..-Значи ЕС "МОЖЕ" да налага санкции,но засегнатите от тях страни НЯМАТ право на ответни ?!?!....неам думи!.
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бой по корумпираната кратуна на бай ***.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еврокоминтерна иска да ни спира парите, които даваме на Еврокоминтерна...................... Еврокоминтерна иска да пуснем сръбско-югославските лъжи на прозападна бивша Югославия в Европейския съюз.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ще важи ли за "наши" марионетни режими ?
3
2
 
6
 
! Отговори
Борисов преди 2 години
Ще пострада пръв от корупцията. Много са му слаби ангелите, когато го корумпират с достойни количества и средства. Иначе е непримирим към чуждите грешки.
2
1
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
И какво ще гласи този закон? Санкции срещу корупцията и първи перманентен член е България. Най накрая нещо в което ще сме винаги в топ 2. Направо първо място да го кръстят България и да оставят едно празно, за провинилите се.
1
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин тази сутрин е нещо начумерен ....