Всеки втори иска смяната на лева с еврото, 66% се опасяват от скок на цените

1/5 не искат да се разделят с лева
125
Всеки втори иска смяната на лева с еврото, 66% се опасяват от скок на цените
Снимка: Pixabay

В България 52% от хората смятат, че въвеждането на еврото ще бъде положителна стъпка. Това сочат данните от последното проучване на Евробарометър, проведено в седемте държави членки, които все още не са се присъединили към еврозоната  - България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

Още по темата

Като цяло 57 % от респондентите в проучването подкрепят въвеждането на еврото в своята държава, като най-положително е мнението в Румъния (75 %) и Унгария (69 %).

Според 43% от анкетираните въвеждането на общата европейска валута ще се отрази негативно.

Цели 69% от българите се опасяват, че смяната на лева с еврото ще доведе до увеличение на цените.  

Половината смятат, че с оставянето на лева в историята – контролът върху националната икономика ще бъде безвъзвратно загубен.

Всеки втори българин заявява, че е добре информиран относно общоевропейската валута. 84% от запитаните са посочили, че вече са използвали евро.

Хората са разделени почти наполовина относно положителните и отрицателните ефекти за България, след като валутата влезе в обращение. Мнозинството от анкетираните обаче са на мнение, че страната ни не е готова да приеме еврото като национална валута.

1/5 от българите изобщо не искат да се разделят с лева. 17% искат това да стане възможно най-късно, а 25% - възможно най-скоро.

Голямо мнозинство от анкетираните граждани на ЕС (60 %) смятат, че еврото има положителни последици за държавите, които вече го използват.

52 % от отговорилите като цяло не само са по-положителни по отношение на последиците, които въвеждането на еврото би имало за тяхната държава, но повече от половината (55 %) заявяват, че въвеждането на еврото би имало и положителни последици лично за тях.

Във всички изследвани държави членки, с изключение на Чехия, се наблюдава увеличение на дела в полза на въвеждането на еврото в сравнение с 2020 г.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
0
 
! Отговори
pepego KEKW преди 2 години
До Анонимен1/5 = 20%всеки втори се тълкува буквално половината от населението сиреч: 50%Всеки втори иска и всеки втори не иска . Също така и 20% са против ,но искат ли не разбирам .
101
4
 
3
 
! Отговори
Дупетат преди 2 години
А дано еврото да идва час по-скоро. Омръзна ми разни банкери да ме цакат когато отида в банката да обменям мазни лефчета от рушвети и лобиране за "който плаща повече" за нови евраци . Все ми начисляват някакви комисионни все едно те са се трудили за тия кутии от обувки с кинти от благодарните ми "приятели" . Друго си е евраците да пристигат дирррецтно в офшорната ми сметка . За ко' ми е леВ ? На Малдивите не ми го признават..
100
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи има едни и същи хора (19%), които искат да скочат във водата и едновременно знаят, че не могат да плуват и се страхуват (искат - 50% и опасяват се - 69%). И тези хора ли ще определят приемането на еврото в България? просто защото искали. Такова нещо не трябва да се допуска. Има едни други хора, които знаят как да спечелят много от приемането и те ще плащат на проституиращи журналистки и политици да ни заливат с идиотии.
99
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заглавието не ми звучи верно, защото хем искали евро, но пък се опасявали от инфлация. Сега кое е вярно от това послание в това заглавие. Като ги е страх от повишаване на цените за какво им е проклетото евро на душите. Ми еврото не ни трябва и не го искаме, отворете си ушите и очите за истината. Повишаването на цените е в интерес на мутрите но не и на народа и негова трябва да е последната дума. Стига с това ваксиниране.....
98
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Можем ли да вярваме на последното проучване на Евробарометър? Аз не познавам и не съм разговарял с български гражданин, който да желае юро. Приемането на юрото не е ли узаконяване на робската позиция на Бг в ЕС? Валутният борд в Бг е временна робска позиция, а с приемането на юрото подписваме съгласието си и ставаме вечни роби.
97
4
 
5
 
! Отговори
115 преди 2 години
Явно платена статия, написана от неграмотен, защото обрАщение се пише с Ъ. И само да вметна че при въвеждането на еврото, златото покриващо себестойността на Българския лев отива в Европейската Централна банка, и тогава вече ще сме 100%обрани.
96
6
 
2
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
...изчегъртал съм го "лева"-----ОТДАВНА СЪМ НА ЕВРО!--ЦЕЛАТА МААЛА Е КАТО МЕНЕ...!НЕМА БАЛАМИ ВЕЧЕ.....!
95
3
 
10
 
! Отговори
perry преди 2 години
Всеки първи не иска смяната на лева с еврото!
94
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне напишете под заглавието в статията - платена агитация! Толкова *** хора колкото си приписвате - 52% - в БГ няма!
93
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да мисля за нищо друго.
92
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Оберщурмбанфюрер Лева е вързан 1:2 към еврото, валутния борд си е в сила откакто го въведе Костов :)) Единствената държава в ЕС която има регулация на валутата си :) Опасенията са, че немаме икономика, всичко е алъж вериш, затова повечето хора се страхуват от въвеждането на еврото :)
91
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А данните на обективните и неспонсорирани от брюксел агенции какво сочат?
90
2
 
14
 
! Отговори
Ива преди 2 години
РЕФЕРНДУМ!!!!РЕФЕРНДУМ!!!!РЕФЕРНДУМ!!!!РЕФЕРНДУМ!!!!
89
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами аз съм против еврото ама не са ме питали!
88
19
 
3
 
! Отговори
РусенецЪ преди 2 години
Какво увеличение на цените ги гони някой?! На основа на кое? От години олио, брашно, захар, сол, агнешко, свинско, картофи и т.н. си купувам от Румъния. Прясно и кисело мляко, телешко, сирене, кашкавал си купувам от бай Юмер на 20 км от Русе. Сезонни плодове и зеленчуци продава всяка баба. Рибите са ми в Ряхово от бракониери - поне знам че са дунавски. От веригите си купувам тоалетна хартия на промоция. Кое да ми поскъпне викате???
87
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 90 (елементарния)Ама ние отдавна сме вързани за еврото и при нас няма какво да се променя. Промяната в цените може да е единствено поради инфлация, както се случва постоянно и с всичко. Хляба у нас отдавна гони 2 лева (т.е. 1 евро). Тези, които имат интерес да не влезем в еро зоната са американците и руснаците. Ти от кои си драги ми смехурко?
86
20
 
5
 
! Отговори
ЕВРО ДА, РУБЛИ НЕ! преди 2 години
Искат или не искат рубпаджийте, еврото ще бъде въведено в България скоро след войната, когато рублата няма да съществува, а цените на всичко ще се вдигнат не от смяната на лева , а заради приключилата война.
85
6
 
16
 
! Отговори
До 90 (елементарния) преди 2 години
"Защо простолюдието носи като мантра тая философия, че цената ще се вдигне? На какво лежи тая плява ?" - Тази философия се базира на преживяното през 2001ва година в Германия, 2002ра във Франция и 2004та в Австрия. В Германия с влизането на еврото хляба стана от 50 пфенига на 50 цента, кашкавала от 1.99 марки стана 1.50 евро, за другите стоки няма да коментирам. Същата беше картинката в Австрия и Франция. Та на това лежи "тая плавя" драги ми смехурко.
84
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Швеция, Швейцария, Дания и Норвегия (не членува в ЕС), НИКОГА няма да си сменят валутите !!! Островът вече отпътува и забрави за Евро. Нашите водещи бизнесменски парици са в паунди и евро, но има и в долари. За рубльови постъпления не знам нищо.
83
13
 
4
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Отдавна е известно, че левът има покритие от курмид лук. По-интересното е, няма ли желаещи да земеним левовете с прогресиращите рубляци. Хем цял куп пари ще имаме, хем НИЩО няма да можем да купим. Диалектика...