Брюксел проверява как усвояваме евробюджета?

Евродепутати искали да се уверят в правилното използване на средствата
61
Брюксел проверява как усвояваме евробюджета?
Снимка: Pixabay

Председателят на комисията на Европейския парламент по бюджетен контрол Моника Холхаймер (ЕНП) предложи днес евродепутати да пътуват до България за проверка на място за усвояването на европейския бюджет. Тя направи това предложение на заседание на парламентарната комисия, на което бяха обсъдени наложените от САЩ санкции срещу български граждани по закона "Магнитски", съобщи БТА

Холхаймер поясни, че евродепутатите биха искали да се уверят в правилното използване на европейските средства и в нуждата от законодателни промени, за да се избегнат злоупотреби. От известно време сме загрижени, че може да има измами със средства от ЕС и намеса от чужди държави като Русия и Турция, добави тя.

В изказванията на представителите на парламентарни групи ЕНП заяви, че независимо кой управлява, съмненията за злоупотреби трябва да бъдат разследвани. Според тази парламентарна група често българската организирана престъпност се насочва към усвояване на средства за земеделие.

Социалистите и демократите посочиха примери за установени нарушения у нас от последните месеци и призоваха за разследвания и търсене на отговорност. Зелените добавиха, че обществените поръчки в нашата страна се печелят от тесен кръг фирми без състезание и попитаха как САЩ, журналисти и българите виждат това, което Европейската комисия не забелязва. От "Идентичност и демокрация" посочиха, че 20 на сто от разследваните случаи от ОЛАФ са в нашата страна.

Българите имат чувството, че от европейските средства се облагодетелстват близки до правителството кръгове, заяви евродепутатът Цветелина Пенкова (БСП/СД). Александър Йорданов (ЕНП/ГЕРБ-СДС) коментира, че няма сериозни проблеми със средствата от ЕС у нас, но и че в България съществуват граждански организации, свързани и обслужващи олигарси. Това е по-сериозен проблем, може би става дума за организирани престъпни групи, допусна той.

Представители на ЕК съобщиха, че след оповестяването на санкциите от САЩ незабавно са поискали проверка дали засегнатите получават средства от ЕС. Българските власти са проверили и са отговорили отрицателно.

От комисията отбелязаха, че българската система за проверка на съмнения за злоупотреби с европейския бюджет работи добре и това е потвърдено в оценка на Европейската сметна палата. От отдела на ЕК по земеделие поясниха, че в последните три години у нас са извършени 13 проверки. Представител на отдела посочи, че по повод т.нар. "къщи за гости" се очаква решение дали ще бъдат възстановявани средства от българския държавен бюджет, или парите ще бъдат върнати от собствениците на неправилно финансираните от ЕС имоти. По неговите думи нарушенията с плащането за отглеждане на селскостопански животни са постоянни.
От отдела по сближаване добавиха, че предстои проверка на качеството на изпълнените проекти и на това как се подбират проектите за европейско финансиране у нас. От отдела по регионална политика съобщиха, че работят с данни за злоупотреби по жалби, съобщения в медиите и по сигнали от анонимни граждани. От този отдел отчетоха, че българското законодателство допуска злоупотреба с правото на обжалване на резултатите от обществените поръчки и това е било използвано от властите в опит да пренасочват средства например от железопътни проекти към строеж на пътища. Целта е била да се възползват местни фирми, но комисията е отказала.

Представител на ОЛАФ съобщи, че за миналата година службата е препоръчала на българските власти действия по седем случая на нарушения за общо 35 милиона евро от ЕС. В някои от случаите се е препоръчвало възстановяване на суми, а в останалите - повдигане на обвинения.

От 12 препоръки на ОЛАФ за предаване на извършители на измами на съд, половината са били оспорени, три са отхвърлени от съда, и по една препоръка е повдигнато обвинение. ОЛАФ отчита като проблем на българското законодателство това, че ако извършител на злоупотреба с европейски средства е юридическо лице, може да се наложи само глоба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: бюджетеп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
до Реалист преди 2 години
П.P.O.C.Т си да ти *** MAЙКАТA
41
0
 
1
 
! Отговори
до Реалист преди 2 години
Много си *** меото момче. Ти си или чобанин с телефон който коментира от нивата или си от платените ***. Съмнявам се за второто.
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
уау какъв рев,Народа ми...най-бедният,ограбен,без образователна,без здавеопазване,без армия,без икономика...децата ни безправни роби в икономиките им...несправедливости и престъпления които вие финансирахте през мафиоти и диктатори,ни сочат като крадци...къде бяхте предишните 12 г.?...бедността ни не е порок...лицемерието и несправедливото ви отношение към един лоялен Народ е престъпление!!!...БГ Изход!!!това не са моите приятели!!!
39
1
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
2 лв. Не съм взел от евро.гейския съюз :)))
38
1
 
4
 
! Отговори
Бирник преди 2 години
А Урсула кой ше я проверява :)))
37
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
ЧАК СЕГА ЛИ СЕ СЕТИХА ДА ПРОВЕРЯВАТ. ДОСЕГА КЪДЕ БЯХА ВЪПРЕКИ СИГНАЛИТЕ КОИТО ПОЛУЧАВАХА. НАЙ МНОГО СЕ КРАДЕ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ЖИВОТНОВЪДСТВОТО. АМА НЕМА КОЙ ДА ПРОВЕРЯВА ЩОТО НА ВЪРХА СА ВСЕ НАШИ ДОВЕРЕНИ ХОРА.
36
3
 
4
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Тези проверки ще се затягат все повече и повече и ще бъдат спрени много европейски средства ... когато държавата ти няма легитимно правителство а се управлява от служебното правителство на един Кремълски парашутист доверието в самата държава, а и в институциите и ще е силно ерозирало ... Това което постигна фигуранта с бунта си с/у държавността ще е хаос и анархия, които ще засегнат всички нас а негативните последствия ще ги усетим тепърва ... !!!
35
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо ще проверяват кражбите на ГЕРБ от 2018 година. Поне да проверят кражбите им от 2020 година?
34
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как усвояваме евробюджета, ами пълним чекмеджета.
33
5
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
До Анонимен ... Ами защото досега имаше мониторинг и средствата се усвояваха по предназначение а и всички държавни институции работеха според европейските стандарти и изискавания, а сега с хаоса в управлението на държавата който се създаде от служебното правителство на фигуранта и уволнението на ключови фигури от държавната администрация, такива проверки са наложителни защото както е казал народа в мътна вода риба най-лесно се лови ... !!!
32
10
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Над 500 милиарда евро средства от ЕС са минали през ръцете на Бойко Борисов за тези 12 години (от 2009 до 2021 година), каза един кандидат за депутат през март. Въпросът е защо не сме Швейцария на Балканите при този огромен обем на евросредствата, а сме най-бедната страна
31
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде беше до сега Брюксел ? ЕНП прикриваше кражбите на Герб.
30
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е в живота, ГЕРБ крадат, после други трябва да връщат откраднатото.
29
9
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Кои години ще проверяват? Може би 2018 и най-много 2019 година. После ще ни спрат евросредствата заради пълненето на чекмеджетата преди 2-3 години, но виновни ще са ИТН, защото ще стане при тяхното управление. Това вече се случи при Орешарски. Тогава ГЕРБ крадеше, но спряха евросредствата при Орешарски. Сега мутрите тръбят, че при тях не са спирали евросредства.
28
7
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Ами как ... Румбата може и да е сменил предназначението на някой и друг джип, както направи при предишния си служебен кабинет, а и в чекмиджетата на празидентските му съветници наред със секретните документи може да се подмята и някое и друго кюлче, като тези дето фабрикуваха във Фейсбук ... Гешев засега е с вързани ръце и фигуранта може да си рязвява байрака както си иска и да държи на къса верижка домашният си пудел Славунчо ... !!!
27
4
 
6
 
! Отговори
Някой преди 2 години
"Представител на отдела посочи, че по повод т.нар. "къщи за гости" се очаква решение дали ще бъдат възстановявани средства от българския държавен бюджет, или парите ще бъдат върнати от собствениците на неправилно финансираните от ЕС имоти."Аааааа, чакай малко сега, как така ние ще връщаме парите (от бюджета)? Да си ги връщат тези, които са се облагодетелствали! Какво излиза - те си правят за "тях" си, после ние да връщаме. Я да си ги нямаме тези неща! Много добре им знаят имената на хората!
26
5
 
10
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Бюджета е усвоен екстра в чекмеджето. Има и къщи за мис дупе в Барселона и Гърция.
25
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сетиха се! След дъжд, качулка!!!!
24
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даниел Фройнд, който миналата година бе в България специално по повод уличните протести, отправи въпроси към Брюксел: "Трябва ли да четем вестници, за да разберем как се крадат еврофондове в България? Защо САЩ виждат корупцията там, а ЕК не я вижда?" Той изброи някои от последните скандални разкрития за злоупотреба с обществени средства като финансирането на фиктивни ремонти на язовири и раздаването на пари от ББР на близки до властта олигарси вместо на малки и средни предприятия.
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много добре ги усвояваме, пълним чекмеджета секакви.