Наводненията в Европа: Виновни ли са климатичните промени?

Потопът шокира мнозина
Обновена: 18 юли 2021 21:50 | 18 юли 2021 21:38, Нели Христова
55
Наводненията в Европа: Виновни ли са климатичните промени?
Снимка: БГНЕС

"Наводнения винаги е имало и те са като случайни събития, като хвърляне на зарове. Но ние сме променили шансовете за хвърляне на заровете", каза Ралф Туми, учен по климата в Империал Колидж в Лондон.

Откакто започнаха валежите, водата преля бреговете на реките и каскадно премина през общностите, като събори телефонни кули и домове по пътя си. Към събота по местно време най-малко 170 са загиналите, а още стотици са изчезнали.

Потопът шокира мнозина. Германският канцлер Ангела Меркел нарече наводненията катастрофа и обеща да подкрепи засегнатите в тези "трудни и страшни времена". Тя призова също за спешни мерки по климата.

Като цяло нарастващата средна глобална температура - сега с около 1,2 градуса по Целзий над средната от прединдустриалните нива - прави проливните валежи по-вероятни, според учените. По-топлият въздух задържа повече влага, което означава, че в крайна сметка ще се отдели повече вода. Повече от 15 см дъжд напои германския град Кьолн във вторник и сряда.

„Когато имаме тези обилни валежи, тогава атмосферата е почти като гъба - стискате гъба и водата изтича“, каза Йоханес Куас, професор по теоретична метеорология в Лайпцигския университет.

Повишаването на средната глобална температура с един градус увеличава способността на атмосферата да задържа вода със 7 процента, казаха климатичните учени, повишавайки шанса от обилни валежи. Други фактори като местната география и системите за въздушно налягане, също определят начина, по който се засягат специфичните райони.

Герт Ян ван Олденборг от World Weather Attribution, международна научна мрежа, която анализира как изменението на климата може да е допринесло за конкретни метеорологични събития, заяви, че очаква, че може да отнеме седмици, за да се определи връзката между дъждовете и изменението на климата.

„Бързи сме, но не сме толкова бързи“, каза Ван Олденборг, климатолог от Кралския холандски метеорологичен институт.

Ранните наблюдения предполагат, че дъждовете може да са били насърчавани от система с ниско налягане, позиционирана над Западна Европа в продължение на дни, тъй като тя е била блокирана да се движи на изток и север.

Наводненията следват само седмици след като рекордна гореща вълна уби стотици хора в Канада и САЩ. Оттогава учените твърдят, че екстремните горещини биха били "практически невъзможни" без изменението на климата, което прави такова събитие поне 150 пъти по-вероятно да се случи.

Европа също беше необичайно гореща. Финландската столица Хелзинки, например, регистрира най-изгарящия юни от 1844 г. насам. Дъждовете тази седмица счупиха рекордите за валежи и ниво на реките в райони от Западна Европа.

Въпреки че изследователите прогнозират влошаване на времето от климатичните промени от десетилетия, някои казват, че скоростта, с която тези стихии удрят, ги е изненадала.

"Страхувам се, че се случва толкова бързо", каза Хейли Фаулър, хидроклиматолог от университета в Нюкасъл във Великобритания, отбелязвайки "сериозните рекордни събития по целия свят в рамките на седмици едно от друго".

Други казаха, че валежите не са толкова голяма изненада, но че предполагаемият брой на жертвите показва, че в районите липсват ефективни системи за предупреждение и евакуация, за да се справят с екстремни метеорологични събития.

„Валежите не са равносилни на бедствие“, каза Туми. "Това, което е наистина обезпокоително, е броят на смъртните случаи... Това е сигнал за събуждане."

Тази седмица Европейският съюз предложи множество климатични политики, насочени към намаляване на емисиите от затоплянето на планетата до 2030 г. Намаляването на емисиите е от решаващо значение за забавяне на климатичните промени, каза Стефан Рамсторф, океанограф и учен по климата в Института за изследване на въздействието върху климата в Потсдам.

"Вече имаме по-топъл свят с топящ се лед, надигащи се морета, по-екстремни метеорологични явления. Това ще бъде с нас и със следващите поколения", каза Рахмсторф. "Но все пак можем да предотвратим много по-лошото."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
призовавам политическата да седнат човешки...да дадат шанс на децата ни,раждате чудовище...децата ви не са ви заложници...дайте им шанс да живеят Свободни в мирен и проспериращ Свят!останалото е лудост и его!!!
45
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименне съм Анонимен...заради цензурата наложена от служби и преяждащи,налагащини неспрведливости и...ме обявяват за ...анонимен...всичко се знае за всеки...и не се страхувам......Бог ми дал живота като Свободно Човешко...!!!...идваме за вас!!!
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До дедо шамандрбен детайл...милиони гласуваха за нея...путин си ги взе насилствено властта...проблема е в ценностите...в родината ми България за 30 г....за да пестят пари които да крадат са закрити над 1500 училаща...невежият се води и купува лесно...но и лесно би убил... децата ви,поехте риска да убият децата ви...само да имате власт,г-н Путин ,къде са децата на Сталин?защо мислите че вашите ще имат различна съдба...г-н Си???за бога...събудете се моля!
43
0
 
0
 
! Отговори
Архитекта преди 2 години
Природата почна леко да им напомня кой е шефа, *** не вдяват. Запада се отича в канала, но не се усещат.
42
0
 
0
 
! Отговори
Мара преди 2 години
Дъртата ле.ба наводни управлението в Германия с младите си близачки, а Европа - с мазни стрейнджъри, да я съсипят. Както Германия я съсипваше колко пъти. Сега що имало потоп в страната. Не беше ли чувала извратенячката, че ответът за богохулство рядко закъснява?
41
1
 
4
 
! Отговори
към Дааа преди 2 години
Така наречените климатичните промени са още един повод рептилите да издоят и пострижат стадото.
40
1
 
4
 
! Отговори
Дааа преди 2 години
В библията пише за всемирния потоп. Вероятно от тогава започват климатични промени. Ако динозаврите можеха да пишат, сигурно щяха да обяснят своето изчезване с .....климатичните промени.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиа калните коли ше ги поокъпят с маркуча и айде втора употреба у бугарско... кат нов внос! А тая мода с електрокарните автомобили ще им излезе през носа, щот баКтериите в природата не ядат литий и отровен пласмаж...
38
2
 
1
 
! Отговори
дедо шаман преди 2 години
Мдаа...иде потоп! Ще се появят голеееми стегоцефалос - птеродактиликус....които ше ръбат човеците кат курабии! Мрънкел да му мисли...тя уж нали е бабетка - специалистка по глобалните проблеми!
37
1
 
4
 
! Отговори
Санди преди 2 години
Господ само забавя. Опустошихте Европа през войните. През 21век окрадохте каквото можахте от бившите соц.страни. Получете си го, фрицове!
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ний сме цивилизовани - *** гори и леем асфалт. И насърчаваме раждаемостта в африка!
35
11
 
7
 
! Отговори
Мич преди 2 години
Има повратни точки които като бъдат прескочени изменението няма да бъде обратимо, нито да се отрече. Но няма да сме живи и ще бъде новото нормално. Отричайте до последно като искате.
34
3
 
7
 
! Отговори
ББ преди 2 години
климатичните са безспорни...мафиоти които финансира ЕС си загробват отрови в земята...плащат си,тровят водата ни...плащат си,тровят въздуха ни през автомобилните си компании,през въгледобива,през нефтената...обаче вижте как ни манипулират...животните били виновни...то повечето са в зоопарковете...и ние плащаме с животите си тези глупости...мафията задръстила реката с отпадъци...климатичните и кравите били...ама вие финансирате с наши пари мафията!!!
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ехееее ще има скоро и много нови втора употреба коли за България! Малко наводнени ама ще е гот
32
8
 
8
 
! Отговори
Хм! преди 2 години
Абе Гренландия на датски значи "зелена земя". Сигурно датчаните са я нарекли така по време на предишното глобално затопляне, далеч преди индустриалната революция. Кого ли обвиняват паевдоучените климатолози за него?
31
5
 
10
 
! Отговори
Ха-ха! преди 2 години
Брей! Преди климатичните промени как ли се случваха наводненията?
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки, който се е разхождал край немските реки е виждал какви са били нивата през годините на наводнения. Хората ги отбелязват по сградите от 300 години насам. Нищо сензационно няма. Това е цикъл, който се повтаря. Кирпича не държи на вода.
29
12
 
4
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Жизас ни наказва заради ЛГБТ, ваксините и бежанците. Нали така, Ганюфси :) Всеки път като си помисля, че няма накъде да изпрoстеете повече, вземете, че ме оборите.
28
5
 
5
 
! Отговори
p преди 2 години
После гласувайте пак за Тиквата...
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къщите в Германия не са дървении и са строят се и са строени много здраво. Коритата ба реките са чисти винаги. При 300/350 литра на кв. м. няма как тея реки да нв прелеят. Бях в този район последните 5 дена. Над 30 часа валя бяз да спира страшно силен дъжд,