Много смърт и разруха - какви са последствията от големите наводнения в Европа?

Загинали са около 200 души
19 юли 2021 21:50, Нели Христова
16

Най-малко 189 души са загинали, а стотици остават безследно изчезнали, след като катастрофално наводнение засегна големи части от Западна Европа. Десетки хиляди не можаха да се върнат в домовете си, а мнозина все още са без достъп до електричество и питейна вода.

Наводнението, причинено от безпрецедентни валежи, засегна части от Западна Германия, преди да стигне и до съседните Белгия и Нидерландия.

Няколко области в южната част на Нидерландия остават евакуирани, след като река Маас се е повишила до нива, които не са виждани от над век. Във Венло, град, който се намира точно на Маас, 10 000 души трябваше да напуснат домовете си.

Бързо нарастващите нива на водата принудиха доброволците и военните да се състезават с времето, за да подготвят града за наводнението. Те трупаха торби с пясък и изграждаха диги срещу наводнения, докато инженерите се фокусират върху укрепването им, след като един такъв насип се проби в провинция Южен Лимбург в петък, причинявайки мащабно наводнение в околните райони.

Подготовката даде резултат - регионалната агенция за сигурност на Венло заяви, че дигите и защитата от наводнения са издържали през нощта и не се очаква голямо наводнение.

Междувременно в Германия истинският мащаб на разрушенията, нанесени от наводненията, се разкри, тъй като водата утихна през уикенда, оставяйки след себе си разруха, кал и хаос.

Цели градове, влакови линии и пътища са пометени и най-малко 158 души са загинали в това, което германският президент Франк-Валтер Щайнмайер определи като "най-тежкото природно бедствие" от един век насам.

Досега най-много смъртни случаи са отчетени в западната провинция Рейн-Пфалц, където 110 души са загубили живота си, се казва в изявление на полицията в Кобленц в неделя.

Посещавайки Шулд, един от най-тежко засегнатите градове, в неделя германският канцлер Ангела Меркел заяви, че разрухата е "сюрреалистична".

"Шокиращо е - почти мога да кажа, че немският език няма думи за такава разруха", каза тя пред репортери в град Аденау, Рейнланд-Пфалц. Меркел обеща, че нейното правителство ще предостави финансова помощ бързо.
Говорейки заедно с Меркел, държавният премиер на Рейнланд-Пфалц Малу Драйер каза, че районът е "място на ужас и разрушения".

Папа Франциск изрази своята солидарност с регионите, засегнати от бедствието. "Нека Господ приветства починалите и да утеши техните близки, нека подкрепи усилията на всички, които помагат на тези, които са претърпели сериозни щети", каза той по време на обръщение във Ватикана в неделя.

В Белгия националният кризисен център заяви в неделя, че ситуацията постепенно се подобрява в цялата страна и че районите, засегнати от наводненията, са "извън непосредствена опасност". Издирването на жертви продължава и най-голямото безпокойство в момента е липсата на питейна вода в някои от най-силно засегнатите райони. По данни на центъра поне 31 души са загинали в страната.

"Спасителните операции приключиха, но операциите по издирване все още продължават в редица области", се казва в изявлението на центъра.

До опустошителните наводнения се стигна, след като части от Западна Европа претърпяха исторически нива на валежи, като за 24 часа падна дъжд за повече от един месец. Кьолн, в Северен Рейн-Вестфалия, отчете 154 милиметра валежи за 24 часа до четвъртък сутрин, което е почти двойно повече от средното за месец юли от 87 милиметра. В квартал Арвайлер само за девет часа са паднали 207 милиметра дъжд, според Европейската база данни за тежките метеорологични условия.

Валежите доведоха до екстремни наводнения, като нивата на водата се повишиха за минути.

Въпреки че е твърде рано за учените да казват колко голяма роля са изиграли климатичните промени в причиняването на това конкретно наводнение, екстремните дъждовни събития като тези, наблюдавани в Западна Европа тази седмица, стават все по-чести и по-тежки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
а ТАКА преди 2 години
А така-правете още гейгейски паради, създавайте 3-4-5 полови, узаконявайте мръсотията и гнусотията ,а после се чудите-що така станало! Да сте чували поне от обща култура,че заради мерзостта и гнусотията Бог допусна потоп на Земята-именно точно заради тия извратени паради?!? И къде удариха наводненията-в страните с най-голяма узаконена мерзост! нещо случайно да става ей така? И продължавайте да се противите на Божиите наредби и постановления! Колкото повече мерзост-толкова по-големи опустошения!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива наводнения се наблюзават всяка година в този район на Европа, но сега понеже трябва всячески да внушим, че ни чака екоталибански климатичен апокалипсис, ще повтаряме колко уникално е това събитие. Едно от най-големите наводнения в Нидерландия и Германия е през 1717 в коледната нощ и отнема живота на около 14 000 души - тогава имало ли е глобално затопляне!?
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и много престъпления спрямо човечеството извършиха. Не мислите ли...
8
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
големите постижения на жалката поредна цивулизацийка. толкова се научила таз цивилизацийка, та още строят като замаяни в деретата и коритата на реките. само латерните и големи колко е велика тази жалка цивилизацийка със всичките и постижения не може да реши веднаж за винаги битовите си проблеми.
7
1
 
2
 
! Отговори
Оди се пери! преди 2 години
До Германец
6
1
 
16
 
! Отговори
оффф преди 2 години
Всяка година има наводнения в Германия. Но този път масмедиите ни пробутват версията за климатичните промени.
5
12
 
3
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Жизас ни наказа заради ЛГБТ, бежанците и пландемията :) А, сeляци? Звуча ли като вас? Докарвам ли го на ганюффщина?
4
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямали да дават пари на Гърция.Ей льольо Гърция я е имало много преди немците и ще я има и много след като тази измислена държава германия бъде закрита спокойно
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мнозина се смееха на конспиративните теории за нов световен ред, но сега светът е потънал в пандемия, хаос и разруха на икономики, политики, хора, ценности и морал.
2
7
 
12
 
! Отговори
Специалист преди 2 години
Меркел, немците не измислиха нова дума след Втората световна война, та сега ли? Просто ще спрете да давате пари на другите държави като на фалиралата Гърция. Сега ще давате милиарди през две-три години да си оправяте държавата.Апокалисисът започна.
1
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ги мислете, в Западна Европа имат отганизации, финанси, ресурси и ще се оправят много бързо.Тук, тук е мизерията и дано всички подобни катаклизми да ни подминават че няма измъкване за страните от 3-тия свят като нас.