Орбан използвал шпионския софтуер "Пегас", за да смачква независимата журналистика

Под прицел са били и политици от опозицията
20 юли 2021 07:00, Нели Христова
167
Орбан използвал шпионския софтуер "Пегас", за да смачква независимата журналистика
Снимка: БГНЕС

Правителството на Виктор Орбан е въвело ново оръжие във войната си срещу медиите в Унгария, според криминологичен анализ на няколко мобилни устройства. Той е използвал някои от най-инвазивните шпионски програми в света срещу разследващи журналисти и кръга на един от последните останали независими собственици на медии в страната .

Още по темата

Проектът "Пегас", съвместно разследване, ръководено от френската организация за нестопанска журналистика "Забранени истории", прегледа изтекли записи, които предполагат, че широк кръг от хора в Унгария са били избрани за потенциални цели преди възможен опит за хакерство със сложния шпионски софтуер "Пегас", продаван от израелския компания NSO Group. В редица случаи криминалистичният анализ потвърждава, че устройствата са били заразени с Пегас.

Изтекли данни включват телефонните номера на хора, които изглежда са наблюдавани от легитимната национална сигурност или са били обект на криминални разследвания. Но сред тях се срещат и данните на поне 10 адвокати, опозиционен политик и поне петима журналисти.

Телефоните на двама журналисти от партньора по унгарския проект "Пегас" - следствената агенция Direkt36, са успешно заразени с шпионския софтуер, включително Саболч Пани, известен репортер с широк кръг източници в дипломатическите и националните кръгове за сигурност.

Съдебният анализ на устройството му от Amnesty International категорично заключи, че то е било многократно компрометирано от "Пегас" през седеммесечен период през 2019 г. Заразяването на устойството идва скоро след искания за коментар, отправени от Пани до унгарските държавни служители.

"Пегас" позволява на нападателя да преглежда цялото съдържание на телефона, включително съобщения от приложения с криптиране от край до край, снимки и GPS данни за местоположението. Той може също така да превърне устройството в аудио или видео рекордер. NSO твърди, че шпионският софтуер е предназначен само за употреба срещу сериозни престъпници и терористи.

Пани смята, че някои от правителството на Орбан вярват, че независимите журналисти са част от заговор срещу тях. "Мисля, че има широко разпространена параноя и те виждат много повече в нашите мотиви и мрежи, отколкото всъщност има",  казва той пред The Guardian.

"Не сме запознати с предполагаемо събиране на данни", заяви говорител на унгарското правителство в отговор на подробни въпроси относно следенето на Пани и колегите му.

NSO Group заявява, че "няма достъп до данни за целите на своите клиенти". Компанията поставя под съмнение значението на изтеклите данни и казва, че "ще продължи да разследва всички достоверни твърдения за злоупотреба и ще предприеме подходящи действия".

Преди това говорителят на Орбан Золтан Ковач публично атакува Пани, обвинявайки го в "орбанофобия и унгарофобия" и го определя като "дълбоко в политическия активизъм".

Откакто Орбан стана министър-председател през 2010 г., Унгария падна от 23-то на 92-ро място в световния индекс за свобода на пресата. По-рано този месец "Репортери без граници" включиха Орбан в списъка си с "Враговете на свободата на пресата", като за първи път лидер на ЕС участва в него.

В Унгария почти не е имало случаи на физическо насилие над журналисти, вместо това изтощителната война на Орбан срещу медиите използва различни средства. Те включват тормоз над независими журналисти, натиск върху собствениците на медии, изтегляне на държавни рекламни средства от критични медии и агресивни поглъщания от приятелски настроени към правителството фигури.

Тайната война на Орбан срещу медиите

Когато излезе резултата от разследването, Пани седна в нюзрума на Direkt36 в Будапеща - скромен офис в грандиозната сграда на една пресечка от Дунава, и начерта диаграма в синя писалка.

Отляво: дати, на които той изпраща официални искания за коментар до унгарското правителство. Вдясно: дати, на които анализът показва, че телефонът му е бил компрометиран от "Пегас".

Трудно е да се пренебрегне корелацията. На 3 април 2019 г., например, Пани изпраща искане за коментар до няколко правителствени ведомства във връзка с история, по която работи, за руска банка, която се премества в Будапеща, въпреки опасенията, че гя може да бъде параван за руското разузнаване. Един ден по-късно телефонът на Пани е заразен с "Пегас".

Има 11 случая, когато наличието на софтуера "Пегас" е потвърдено в рамките на няколко дни след искане на коментар от Пани до правителството, според анализа на Amnesty.

Повече от половината искания за коментари, които той изпраща до различни правителствени служби през седеммесечен период, били последвани от атака. Той предполага, че тактиката е правителството да изпревари историята, да разработи това, което планира да публикува, и да се опита да идентифицира източниците му.

Анализът, извършен по телефона на един от колегите на Пани в Direkt36, Андраш Сабо, също даде положителни резултати. Direkt36 е една от малкото останали унгарски медии, които не са под някакъв държавен контрол или влияние.

Други унгарци, избрани за потенциална атака, включват фотограф, който е работил като фиксиращ агент за гостуващ чуждестранен журналист, и известен разследващ журналист, който отказа да направи съдебен анализ или да бъде посочен, тъй като се страхува да не изгуби източниците си.

Друг унгарски журналист, избран за евентуално наблюдение, е Давид Дерчени, който редактира вестник, издаден от властта на управлявания от опозицията осми район на Будапеща.

В данните били намерени три номера, свързани с Дерчени, включително един, принадлежащ на бившата му съпруга, регистриран на негово име.

Той изрази озадачение, че името му е в данните. "Работих предимно по средни, не особено чувствителни теми", казва той. Той подозира, че искането за коментар, изпратено до правителството по повод история за процеса на бивш оперативен работник на "Ислямска държава", може да е предизвикало вниманието. Той вече не притежава нито един от трите телефона, фигуриращи в данните, така че анализ не е бил възможен.

Падането на основния онлайн сайт за новини Index миналата година, под натиска на бизнесмен, свързан с правителството, направи 24.hu, собственост на богатия инвеститор Золтан Варга, най-големия независим новинарски сайт в страната.

Варга отдавна е трън в петата на Орбан. В интервю на терасата на голямата си вила в Буда Хилс той казва, че е получавал както примамки, така и заплахи от свързани с правителството бизнесмени да продаде 24.hu и останалата част от голямото му медийно портфолио, което включва най-продаваното женско списание в страната. Той твърди, че веднъж му е било казано, че ще получи щедри държавни субсидии за реклама, ако направи редакционни промени в персонала.

"Те смятат, че всичко е свързано с пари. Но вече имам пари... Бавно се превърнах във враг", казва той.

Бизнесменът започва да забелязва мъже в паркирани коли пред дома му и нежелани слушатели на бизнес срещите си в ресторантите. По думите му, понякога, в средата на телефонно обаждане, той е чувал запис на повикването от самото начало. Веднъж черен хеликоптер лети над къщата му и прави три нахлувания в градината му - тактика за сплашване, смята той. Варга има денонощна охрана в дома си и отдавна е предпазлив, когато говори по телефона.

Той се притеснява с право. Няколко седмици след като Орбан печели трети пореден мандат като министър-председател през пролетта на 2018 г., Варга кани шестима приятели на вечеря. Сред тях бил Атила Чикан, министър в първото правителство на Орбан в края на 90-те години, който оттогава се превърна в убеден критик на премиера. Останалите били заможни бизнесмени.

Над виното и ястията на обширната тераса на Варга мъжете обсъждат създаването на нова основа, която наред с други неща да разследва и разкрива корупцията сред управляващия елит на Унгария. "Това беше приятелски разговор, не беше преврат", казва Варга.

Две седмици по-късно той срещнал приятелка, свързана с правителството, и тя демонстративно коментирала вечерята, предполагайки, че подобни срещи могат да бъдат "опасни" за него. Варга подозира, че кръгът на Орбан по някакъв начин е поставил срещата под наблюдение.

Всъщност записите показват, че всички седем души на вечерята са били избрани като потенциални мишени за наблюдение. Криминалистичният анализ, извършен на телефона на един от присъстващите, показва ясни доказателства за потвърдена зараза на апарата по време на вечерята. Телефонът на друг участник също показва признаци на активност на "Пегас".

Един от присъстващите изрази изненада, че срещата е привлякла такова внимание. "Това беше типична унгарска дискусия. Седнахме, всички казаха: "По дяволите, положението е наистина лошо", но след това този разговор не доведе до нищо", казва той.

Заедно с кръга на Варга, синът и адвокатът на олигарха Лайош Симицка, приятелят от детството на Орбан, който се превърна във враг, също изглежда е бил мишена за наблюдение по времето, когато Симицка е бил притискан да продава критичните си медийни холдинги на правителствени фигури през 2018 г.

Аджтони Чаба Наги, адвокат на Симицка, припомни, че е забелязал странни звуци или е чувал разговори по време на телефонни разговори през 2018 г. "Случвало се е също така да се появи някаква информация в пресата, която обсъждахме само по телефона, никъде другаде", обяснява той за Direkt36.

Унгария, Израел и "Пегас"

Бивш служител на NSO потвърждава, че Унгария е сред клиентите на компанията. Очевидно държавата е придобила "Пегас" след посещението през 2017 г. в страната от тогавашния израелски премиер Бенямин Нетаняху, близък съюзник на Орбан. NSO отрече, че приема някакви указания от израелското правителство при избора на клиенти.

В отговор на подробни твърдения за придобиването и използването на "Пегас"  говорител на унгарското правителство казва: "Унгария е демократична правова държава и като такава, когато става въпрос за всяко лице, тя винаги е действала и продължава да действа в съответствие с действащия закон. В Унгария държавните органи, упълномощени да използват тайни инструменти, за да се наблюдават редовно от правителствени и неправителствени институции. "

Унгария има една от най-свободните законодателни рамки в Европа за разрешаване на надзора. Няма съдебен надзор, ако искането е отправено от съображения за национална сигурност; изисква се само подписът на министъра на правосъдието.

Информацията, предоставена на унгарския обект 168 Óra по искане за свобода на информация, показва, че министърът на правосъдието Джудит Варга е одобрил 1285 искания за наблюдение през 2020 г., което включва всички форми на наблюдение, не само "Пегас".

В по-ранно интервю с партньор по проект "Пегас", Варга заяви, че е "провокация" да бъде попитан дали ще разреши наблюдението над журналисти, но казва "навсякъде има толкова много опасности за държавата", когато я питат защо е одобрила толкова много заявки. Министерството на правосъдието не отговоря на твърденията за използването на "Пегас" от Унгария.

Когато към правителственият офис за комуникации са изпратени същите твърдения,  той отговоря със свои въпроси: "Задавали ли сте тези въпроси на правителствата на Съединените американски щати, Обединеното кралство, Германия или Франция? В случая, който имате, колко време им отне и те отговориха? Имаше ли разузнавателна служба, която да ви помогне да формулирате въпросите? “

Орбан е изградил политическата си платформа на твърдо противопоставяне на миграцията и твърди, че Унгария е атакувана от мрежа, ръководена от унгарско-американския финансист и филантроп Джордж Сорос.

Изтекли данни разкриват поне един случай, в който "Пегас" изглежда е бил използван с надеждата да разкрие или изобрети "заговор на Сорос".

Един от номерата в данните принадлежи на Адриен Бодуен, белгийско-канадски докторант.

На хартия той е идеалният "злодей" за правителството на Орбан - студент по джендър изследвания в Централноевропейския университет (ЦЕУ), институция, основана от Сорос. По това време правителството е в процес както на прекратяване на преподаването на джендър изследвания в Унгария, така и на изтласкване на ЦЕУ извън страната.

Бодуен бил арестуван на протест в Будапеща през декември 2018 г. и обвинен в нападение на полицаи, което носи присъда до осем години затвор. Той отрича да е провокирал по някакъв начин полицията.

Адвокатът на Бодуен Ката Нехез-Посони заяви, че срещу него няма "реални доказателства", освен полицейски показания, които са копирани дума по дума от делото на друго арестувано лице.

Тя заяви, че подозира, че арестът е "силно политически мотивиран". На 14 декември, няколко дни след ареста, тогавашният шеф по комуникациите на партията "Фидес" на Орбан публично отбеляза, че "проимиграционната мрежа на Сорос организира демонстрации на насилие в Будапеща".

Анализът на телефона на Бодуен показа активност на "Пегас" в устройството малко след това, макар и никакви признаци за успешна инфекция. В крайна сметка най-сериозните обвинения срещу него били свалени, което предполага, че не е намерено нищо уличаващо.

Бивш старши унгарски офицер от контраразузнаването, напуснал службата в началото на миналото десетилетие, призна, че по негово време е имало гъвкав подход за измисляне на причини за национална сигурност за наблюдение. "Но имаше две професии, от които стояхме далеч: адвокати и журналисти", заяви той.

Изтеклият запис и анализът на заразените устройства предполагат, че в Унгария на Орбан днес това вече не е така.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
1
 
! Отговори
Handel преди 2 години
DW нали? Не са дупедавци унгарците и попивко-папковците в Брюксел се чудят в какво да ги обвинят.
104
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
това е лошо.сега независимата журналистика да каже и кои други диктаторски режими в ес го ползват този софтуер.
103
1
 
5
 
! Отговори
Браво на Орбан! преди 2 години
Голям проблем е Орбан на ЕС,че не се съгласи с мръсотията на ЕС-***,гейгейчета,падрасчета и други извратени! Орбан обаче е най-добрия политик в Европа през последните 10 г. и тотално преобрази страната си-вдигна заплатите, големи помощи за трето дете, морал и т.н.А дори и опустошителните наводнения, както по думите на самите германци-никога не са имали такива наводнения, дори и това не осъзнава западняците,че Божия гняв започва да се излива срещу тая мерзост-парадите на извратените!
102
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Орбан е изял и една коза заедно с пастирката....
101
5
 
1
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Много го харесвахте Орбан.....Всяко диктаторче прави такива малки номерца..а Вие пак си го харесвайте.....Това е като любовта към Тиквата....
100
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
възползващ се от...ок ЕС имат приятели и съюзници...САЩ да наложат ...Рико...Магнитски... и му позволявате да унижава Свободният Свят?Справедлив Свят...или ще го погребем...гладните и онеправданите...едната чест ни остана
99
3
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Изход братя...ЕС се превръща в...бар.а.,храним ку.в. бре...а децата ни роби във икономиките им...дано ни простят...дано Бог да ни прости!!!БГ Изход!!!имат само печатници...даващи на орбановци и борисовци!!!Кога Справедлив,Солидарен...???зависими и алчни!
98
2
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
хаха и това доживях...фашиста орбан...шпионира г-жа меркел...хранеща го с данъците на ...това мина всякакви граници...Изход...цинизъм...Содом и Гомор!...блаженни британци...на какво ни подлагат...орбан...император на ЕС!!!срам и позор!!!
97
5
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
орбан си е откровен престъпник,използващ национализма и езика на омразата за да запази властта си...източна европа е живото доказателство...ЕС политическата...ама на неандерталец...и либерализъм...ще му трябват...много време си е...компромисите ви са...слабост...предателство...вън Унгария от ЕС....въпроса е принципен...прекалено много граници се минаха за бога...останалото са манипулации и разочарование...предателства!!!
96
2
 
1
 
! Отговори
Чужденец преди 2 години
До Германец 83:*** обичал диктаторите, а Германя - джендърските такива..
95
0
 
6
 
! Отговори
Бля-бля преди 2 години
Този софтуер забранен ли е официално в ЕС и ако не е защо?
94
1
 
2
 
! Отговори
Пълни глупости преди 2 години
А от къде си я купи? Забранена стока ли е била в ЕС по време на покупката? Кой и кога е забранил въпросния софтуер? Ако не е забранен знаело ли се е за него и защо не е бил забранен щом нарушава човешките права? А как Орбан го е ползвал преди пъргавата европейска администрация да разбере за това и да му попречи?
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Германец многополов ..........и не обича Со///до//оми//тите и надрусаните ....
92
0
 
4
 
! Отговори
Дъното ,дъното !!! преди 2 години
До Анонимен Тъй ,тъй ! Пак уж демократичната и независима преса ,си навря главата в зад//н/ика ,белким изсмуче нещо !
91
0
 
7
 
! Отговори
журналист преди 2 години
така каза сорос
90
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този софтуер е създаден от израелска фирма и експлоатира уязвимости в операционните системи (оставени уж случайно), с цел службите на САЩ да шпионират масово. За "свободна журналистика" ... В БГ няма такова нещо - големите медии са пропаганден инструмент на спонсорите си и се самонаграждават за "обективност". Очевидно е какви реклами излъчват и кой плаща "продукцията" им. Финансират се и канят НПО-коментатори от същата хранилка, а ако са критикувани, обясняват, че им нарушават "независимостта".
89
1
 
5
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Първо да докажат, а след това да обвиняват Орбан. Знаем за разкритията на Сноудън и Асанж - как със сигурност някои партньори подслушват Меркел и др. политически лидери, как същите партньори бяха създали фирма-параван в Швейцария, за да продават компрометирани (в тяхна полза) комуникационни машини по целия свят.
88
0
 
5
 
! Отговори
Фантомас преди 2 години
Независима журналистика... Буахахаха.
87
1
 
5
 
! Отговори
От АфроАзиятският преди 2 години
Германистан ес е ГЕТО дано ес се разпадне по бързо
86
0
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Бре дън сън види!!!..След Путин,който са "бил намесил яко в краварския избор",сега "Демон номер две" па бил станал Орбан...Ейиии,как па не усъвършенстваха номерата си ,а само с едни и същи мръснишки табиети действат?!