ЕС ще прави биткойн трансферите по-проследими

Новите правила ще забранят предоставянето на анонимни портфейли за криптоактиви
21 юли 2021 19:45, Анисия Иванова
12
ЕС ще прави биткойн трансферите по-проследими
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предложени промени в законодателството на ЕС биха принудили компаниите, които прехвърлят биткойн или други криптоактиви, да събират подробности за получателя и подателя.

Предложенията ще направят криптоактивите по-проследими, смятат от Европейската комисия, и ще помогнат за спиране на прането на пари и финансирането на тероризма.

Новите правила също биха забранили предоставянето на анонимни портфейли за криптоактиви. Предложенията могат да отнемат до две години, за да станат законни.

Комисията се аргументира, че прехвърлянето на криптоактиви трябва да се подчинява на същите правила за борба с изпирането на пари като банковите преводи.

„Като се има предвид, че прехвърлянето на виртуални активи е обект на подобни рискове за пране на пари и финансиране на тероризма като преводи на банкови средства ... следователно изглежда логично да се използва един и същ законодателен инструмент за справяне с тези общи проблеми“, пише комисията.

Докато някои доставчици на услуги за криптоактиви вече са обхванати от правилата за борба с изпирането на пари, новите предложения ще "разширят обхвата на тези правила за целия крипто-сектор, като задължат всички доставчици на услуги да извършват надлежна проверка на своите клиенти", обясни комисията.

Съгласно предложенията, компания, която прехвърля криптоактиви за клиент, ще бъде задължена да включва тяхното име, адрес, дата на раждане и номер на акаунт, както и името на получателя.

Дейвид Джерард, автор на Attack of the 50 Foot Blockchain, коментира пред Би Би Си, че "това е просто прилагане на съществуващите правила за крипто. Това идва от 2019 г."

Той каза, че въпреки че това са европейски предложения, въздействието им ще достигне много по-далеч.

„Ако искате да правите реални пари, трябва да следвате правилата за реални пари“, каза той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

За да станат законни, предложенията ще се нуждаят от съгласието на държавите-членки и Европейския парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Az преди 2 години
Ще ме хванат за долу подписания.
10
1
 
2
 
! Отговори
КрумСтрашни преди 2 години
То хубаво ама аз да мога да си добавям карти от цял свят пък нека ме знаят кой съм
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 2 - Затова позлваш нелицензираните такива ;)
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О да, те ще го забранят и магически, всички ще се откажат ;)
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес излезе информация за над 18% повече левове в обращение за последната година, а сме във валутен борд. Смятай какво е при еврото. Като добавиш и липсата на производство и услуги от локдауните, не ми се мисли каква е реалната инфлация и в кой точно момент ще избухне неудържима хиперинфлация в цял свят. Та... плюйте още по биткойните, ама скоро пак ще си говорим.
6
2
 
11
 
! Отговори
Боби преди 2 години
Най-сигурна е националната валута. Еврото не дава сигурност и ни прави зависими.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно е да искаш, друго е да можеш...
4
1
 
6
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Няма лицензиран хазартен сайт, който да позволява да депозираш криптовалута. Освен това, на всеки лицензиран сайт за залагания трябва да си пратиш копие от документа за самоличност за да можеш да депозираш, играеш и теглиш пари. Ако играеш на нелицензиран сайт, може един ден просто да ти затворят сметката и да ти откраднат парите. Твой си е проблема, няма на кой да се оплачеш и пиеш студена вода. Определено не знаеш как работят лицензираните сайтове за залагания и говориш гл.у.пос.ти.
3
0
 
5
 
! Отговори
късно е преди 2 години
Измамите почнАха. До две години ще е ад под небето.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борба с вятърни мелници. Решиш ли да кешираш крипто - винаги си бил проследим. Решиш ли да переш през крипто - винаги ще си неуловим. Кажи ми как ще ме спрат да пера крипто през сайт за залагания? Щото бая сайтове приемат крипто за залагане и не ги интересува дали това крипто си го копал, крал или ти е дадено като откуп
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямаше как ЕС да не опорочи и Биткойните, всички икономически свободи трябва да се елиминират.