Разрешиха самоотбрана с огнестрелно оръжие в Чехия

Промяната в конституцията на Чехия беше приета след петиция
21 юли 2021 20:43, Нели Христова
43
Разрешиха самоотбрана с огнестрелно оръжие в Чехия
Снимка: Pixabay

В Чехия с промяна в конституцията бе записано правото на самозащита с огнестрелно оръжие, предадоха Франс прес и ТАСС. Поправката бе одобрена от Сената, с което процесът по приемането й приключи.

Притежателите на огнестрелни оръжия в Чехия се опасяват, че Европейският съюз може да ограничи правото им да го използват. Чехите по-рано имаха право да използват огнестрелно оръжие при законна самоотбрана, но през 2017 г. ЕС прие директива, забраняваща на мирните граждани да притежават някои видове оръжие.

Закрепването на правото на самоотбрана в конституцията цели да гарантира, че европейската директива няма да наруши съществуващите права на собствениците на оръжия в Чехия, отбелязва АФП.

Текстът "въвежда изричното право на защита на живота, като заявява ясно, че това може да включва отбрана с оръжия", подчерта вносителят на проекта сенатор Мартин Червичек - бивш полицейски началник. Той отбеляза, че правото на отбрана се прилага не само при защита на собствения живот, но и на този на други хора.

След приемането на европейската директива през 2017 г.чешкото вътрешно министерство заяви, че тя ще засегне почти всички от 300-те хиляди притежатели на разрешителни за носене на огнестрелно оръжие в страната.

Промяната в конституцията на Чехия беше приета след петиция, подписана от 102 хиляди души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
30
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Едно време дядо ми беше ловец, а в страшните 90-те години ци..га.ните вилнееха безконтролно в селата - влизаха в дворове и кошари , колеха на място овце и ги крадяха. Само у нас не влизаха. Когато баба ми подпитала едно ци.г.ане защо не влизат у нас, то отвърнало :" Аа, у вас има пушка". Та ,ако и нас го бяха разрешили, като в Чехия, в селата нямаше да се краде, а самотните баби нямашебда бъдат изнасилвани. Доброволни дружини не допуснаха БСП и ДПС. Пазят си електората.
11
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво! Чехите ще се оправят и вече много други държави ги дават като пример. За разлика, ние сме на нивото на Сомалия и не можем да ги стигнем дори и след 100 години.
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога и у нас?
9
1
 
21
 
! Отговори
Бен Франклин преди 2 години
Браво! Да живее 2-рата поправка!!
8
18
 
2
 
! Отговори
Вирусът поразява преди 2 години
Централната нервна система на неваксинираните, което налага използването на законни оръжия за самоотбрана, не само у дома, но и в транспорта. Срещу наглите безмасъчни неваксинирани.
7
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Сомалия всеки има огнестрелно оръжие, дори 10 годишни деца имат АК. Затова можеби Сомалия е една от най-добрите държави за живеене. Спокийствие и благоденствие е там.
6
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне ще са защитени когато инжектираните полудеят. Ние трябва да ги джаскаме с брадвите.
5
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е в държави в които управляващите мислят за хората у нас това няма как да се случи защото политиците ги е страх от народа.
4
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки човек на тази планета трябва да е задължен да притежава автоматично или поне полуавтоматично оръжие. Да видим тогава, как някой ще отнема правата на когото и да било.
3
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стара новина
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ченгоидите ги мързи и се страхуват да защитатват живота на хората и пускайки оръжейния закон разчитата че за нула време ще редуцират ческите филиповски и сливенски орди
1
3
 
43
 
! Отговори
SS преди 2 години
ТУК КОГА ? ИЛИ НА РОБИТЕ НЕ СЕ ПОЛАГА ОРЪЖИЕ ?