За месец май сме получили 16 млн. евро от българи в чужбина

Емигрантите изпращат 7 пъти по-малко пари
21 юли 2021 07:50, Анисия Иванова
24
За месец май сме получили 16 млн. евро от българи в чужбина
Снимка: Pixabay

Българските емигранти изпращат над седем пъти по-малко пари на своите близки в родината спрямо превежданите суми преди пандемията. През месец май българите зад граница са изпратили 16,2 млн. евро на роднините си в страната, при 122 млн. евро за същия месец на 2019 г. показват данни на БНБ.

Получените през май средства от българи в чужбина са почти толкова, колкото и през месец май миналата година. И през април получените пари от емигрантите бяха колкото година по-рано. Оказва се, че повече от година след началото на пандемията от Covid-19 кризата за българите зад граница не си е отишла. А доходите им не позволяват да изпращат толкова пари, колкото преди пандемията.

Мерките срещу разпространението на Covid-19 в страните по света доведоха до ръст на безработицата, а много от българите зад граница работят в секторите, които бяха най-тежко засегнати от кризата - ресторанти и хотели. В резултат много българи се върнаха в родината.

В България си дойдоха не само хора, които са загубили работата си в чужбина, но и много емигранти, които могат да работят от разстояние за компании на запад. Те не бързат да се връщат в чужбина и продължават да работят от България.

Постепенно мерките срещу Covid-19 по света бяха премахнати, но реално оборотите не са се върнали на нивата от преди пандемията. Освен това за много от емигрантите, които са загубили работата си по време на пандемията, сега е трудно отново да намерят работа в чужбина. Всичко това не позволява на емигрантите да изпращат същите суми, както през 2019 г.

За първите пет месеца на годината получените от емигранти суми са общо 70,1 млн. евро, показват данните на БНБ, цитирани от "Труд". Това е с 458,8 млн. евро, или с 87,6% по-малко спрямо същия период на 2019 г., когато все още нямаше Covid-19. Традиционно най-много пари изпращат българските емигранти в Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквуните пращат пари в чалголенд но чалгаджиите са велики и си мислят че всички са длъжни да им пращат пари в мутренското подобие на държава
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
редно е каквото си изкарат в чужбина да си го харчат там щом българите са си умници и пари отвън не им трябвали.Омръзна ми да чета че някой си не бил получил лично пари значи няма значение, или че хранели пенсионерите- абе другарю, пенсията е изработена, т.е. ти докато работиш храниш друг, после те теб и такъв е принципа на пенсията, вземете се ограмотете да въ в неграмотниците прости, та ***. Щото хората с пълен стаж са окрадени и това няма да ви се размине, ще връщате всичко заграбено от родителите ни.
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са 5 борисови чекмеджета.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От тия българи дали има някой в Масква .... Или всички са на запад и в Америка ... Що никой не ходи на работа в Русия .... А уж толкова хубаво било там ... казва Путин , направо било рай ... Путински рай
16
1
 
5
 
! Отговори
Аз нищо преди 2 години
не съм получил
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Седем пъти намалели парите, пък брокерите повишение на имотите сънуват. Кой успее да продаде преди следващото затваряне, ще е късметлия май!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смятат ли се парите само от виша класа проституция или и от тези по европейските мегистрали?
13
4
 
0
 
! Отговори
Ама че си прост Саше преди 2 години
Нали това казват че са многократно занижени изпратените пари я сметни по данните от 2019 година. Пък и едно е да въртиш пари които така или иначе са в България и друго е когато са внесени дори да ги изписват и изяждат те пак помагат на икомиката(по добре да си плащат от колкото на версия Саше)
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Емигрантите не могат си платят масрафа за изборите.
11
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За мен лично като пратия 300-500 долара на месец са нищо Но наще им се кефат и се радват многоВъв българия са пари
10
6
 
10
 
! Отговори
До по-долния преди 2 години
А родителите на мигрантите получават пенсиите и осигуровките си от данъците на останалите в България. Партидите на ВСИЧКИ са занулени. Обаче не на ВСИЧКИ децата им плащат данъци.
9
8
 
17
 
! Отговори
Сашо преди 2 години
При около 2 млн. българи в чужбина 16 млн. са следно по 8 евро на човек.....2 млн. души в чужбина генерират 3,9% от БВП....в България 1,5 млн. работещи в частния сектор генерират останалите 96,1%.Та айде да спрете с това как българите в чужбина ни спасявали икономиката....пълни глупости.Помагат на близките си тук, които за съжаление повечето пъти им изпукват парите тук по кръчми и морета и стоят безработни постоянно...
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въх,няма да стигнат за нови избори.
7
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А колко изхарчихме за тях по лечения? По блага от неотказали се от гражданство? По дондуркане на тоя и оня, които са зарязали? Еееееми....
6
5
 
16
 
! Отговори
Да преди 2 години
До Анонимен 1И аз не съм получил нищо. Дохода ми е същия, като през април. Мисля, кой и на кого изпраща пари си е личен избор и не ме касае! Това, че някой изпраща пари на други другия ги изяжда и изкарва отзад, не означава, че ги вкарва в икономиката на страната!
5
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДАНО след "управлението" на жалкия фигурант остане поне един българин по тази територия!!!
4
2
 
17
 
! Отговори
Payak преди 2 години
Кризата бавно и полека настъпва. Много хора ще разберат къде *** гладните.
3
8
 
2
 
! Отговори
Патриот офицер преди 2 години
Е, и кажете , че при герб чуждестранните ИНВЕСТИЦИИ били малко ! Ето защо НИЕ - ПЕНСИОНЕРИТЕ ОЦЕЛЯВАМЕ ???
2
8
 
14
 
! Отговори
Интересно преди 2 години
А да не би проблема да не е в изпращачите, а в получателите? Възможно ли е голяма част от получателите (т.е. самотно живеещи възрастни хора по селца и градчета в България) вече да ги няма?
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може... ама аз не съм получил нищо.