Шефовете на СЗО и Европейския съвет сред мишените на „Пегас"

В изтеклите документи има телефоните на още 13 държавни лидери
22 юли 2021 06:15,
19
Шефовете на СЗО и Европейския съвет сред мишените на „Пегас"
Снимка: БГНЕС

Шефовете на Световната здравна организация и на Европейския съвет Тедрос Гебрейесус и Шарл Мишел са сред мишените на шпионския софтуерен продукт „Пегас“. Това твърди британският вестник „Гардиън“ в своя публикация.

От медията допълват, че телефонните им номера са открити в изтеклите документи. В тях бил и този на френския президент Еманюел Макрон, както и на още 13 държавни глави и лидери. Сред тях са  южноафриканският президент Сирил Рамапоза, както и пакистанският премиер Имран Кан.

Наличието на телефонен номер на някого в тези списъци не означава автоматично, че те са били подслушвани. Компанията NSO, която стои зад софтуера „Пегас“ е категорична, че списъците не са от значение за тях и президентът Макрон не е бил мишена на който и да е от клиентите им.

Още по темата
Въпреки това тези списъци дават добър ориентир кой е смятан за „човек от значение“ за някои от клиентите на NSO. В този списък фигурират и хора, за които вече стана ясно, че наистина са били подслушвани.

От „Гардиън“ посочват, че участващите в проекта „Пегас“ журналисти нямат възможност да проверят телефоните на политическите лидери.

От NSO посочват също, че те нямат достъп до данните на своите клиенти, но ако бъде започнато разследване те могат да изискат тази информация. Подобна стъпка вече е предприета срещу Мароко, за които се появиха съмнения, че са подслушвали Еманюел Макрон.

Междувременно криминалистичен анализ на 67 телефона, които са били открити в списъците и са собственост на активисти, журналисти и адвокати, открива, че в 37 от тях наистина има следи от софтуера. Анализът е изготвен от лабораторията за сигурност на „Амнести интернешънъл“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросът е целта на подслушването.Или се търсят още компромати,за да бъдат подслушваните държани на още по-къса каишка,или се търси информация,която да срине авторитета и действията им и да покаже на светло зависимостите им.
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко е бил подслушван от ЦРУ и МОСАД, докато той гонеше руски шпиони. Сега мълчи като Кърджалиската пред началниците си, които са го контролирали с подслушване. Досието в ЦРУ и МОСАД съдържа всички дела.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко, че не са мишени на снайпер XD
10
3
 
4
 
! Отговори
До Мнение преди 2 години
Лидерът на СЗО е всъщност комунист, както сам се определя - марксист, бил е в комунистическото правителство на страната си, бил е здравен министър и по това време е имало някакъв инцидент с вирусна зараза от която са умряли доста хора и той в последствие, след смяната на режима е бил разследван за геноцид в държавата си. Добър приятел е на Кси.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подслушването на СЗО не ме тревожи, даже е необходимо!!!!
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подслушват шефа на СЗО с еврейски софтуер по време на пандемията. Сега вече започна да става интересно.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Но няма подслушвани журнаристи на дойче веле... защото даже жените на кирковския пазар са по-журналисти от платените дописници на немските "свободни" медии....
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Наличието на телефонен номер на някого в тези списъци не означава автоматично, че те са били подслушвани."...........................Хората просто са правили телефонен указател с номерата на известни личности, нали така? :D
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще лъснат нечии голи Гъ,зове....
4
7
 
0
 
! Отговори
първите 4 коментари преди 2 години
са от един каскет смачкан.
3
2
 
21
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Ето я топлата връзка с фашиста Макарон и това Гьобре на снимката!Пъклените им планове не са само куха конспирация значи!
2
6
 
3
 
! Отговори
Винену преди 2 години
Ало Ваньо и без Пегас го фанахме също и *** :))
1
3
 
7
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 години
Браво, да газ "Пегас"!