ЕС ще започне съдебното дело срещу Унгария въпреки референдума

Унгария понесе критики заради закона за ЛГБТ общността
23 юли 2021 16:53, Ния Христова
105
ЕС ще започне съдебното дело срещу Унгария въпреки референдума
Снимка: БГНЕС
Брюксел категорично ще започне съдебни действия срещу Унгария заради нов закон, който според критиците дискриминира ЛГБТ общността, съобщава Евронюз, предаде БГНЕС.
 
Законът, официално е наречен Закон за закрила на децата, има целта му е да гарантира благосъстоянието на децата и да се бори с педофилията. Европейската комисия обаче не е съгласна и започна съдебни действия срещу Будапеща по-рано този месец. 
 
По-рано тази седмица, унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че ще проведе референдум по противоречивия закон. Но Брюксел днес заяви, че гледа на вота като на "вътрешна процедура" и ще продължи с правния казус.
 
"Установяваме, че Унгария не е обяснила защо излагането на деца на ЛГБТ съдържание като такова би било вредно за тяхното благосъстояние или не е в съответствие с най-добрите интереси на детето", каза Тим Макфий, говорител на Европейската комисия. "Те дискриминират хората въз основа на тяхната сексуална ориентация."
Още по темата
 
Новият унгарски закон забранява или ограничава достъпа до съдържание, което популяризира или изобразява промяна на пола или хомосексуалността. Три от петте въпроса за референдума ще бъдат за насърчаването на операции за смяна на пола за деца.
 
Според френския евродепутат Гуендолин Делбос-Корфийл обаче законът ще даде минимум защита на децата.
 
"Защитният аспект е много-много ниска част от закона, а останалата част от закона е за предотвратяване на достъпа на деца и тийнейджъри до нормална сексуална информация, нормална санитарна информация, която е много необходима, и дори информация за изграждане на себе си. С този закон се предотвратява много проста нормална информация. Аспектът за закрила на детето е минимален."
 
Референдумът ще се проведе по-късно тази година или в началото на следващата, преди парламентарните избори в Унгария през април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари