Ваксини и сертификати - задава ли се диктатура във Франция?

Още от първия ден: Проблеми със здравните сертификати във Франция
23 юли 2021 20:15, Нели Христова
141
Ваксини и сертификати - задава ли се диктатура във Франция?
Снимка: БГНЕС

Още в първия ден след въвеждането на спорната здравна карта във Франция за достъп до обществени места, проблемите бяха налице. На входа на главната художествена галерия в Монпелие, Musée Fabre, охранител присвива очи към смартфона на посетител. "Не мога да видя пропуска ви", казва той. Посетителят се опитва да му направи сянка от тежкото средиземноморско слънце: "И аз не виждам нищо. Дори не мога да видя дали телефонът ми е отключен или не."

От сряда представянето на здравна карта или доказателство за отрицателен PCR тест, направен до 48 часа преди посещението, е задължително във Франция за всеки, който желае да получи достъп до културни или развлекателни съоръжения с капацитет над 50 души. Това включва кина, художествени галерии, библиотеки, музеи, спортни центрове и събития, свързани с работа. Кафенета, ресторанти и влакове също ще бъдат включени в мерките, но в началото на август.

Мерките са част от стремежа на Макрон да възвърне знаменателния стремеж към ваксинация във Франция на фона на четвърта вълна от пандемията. С 18 000 случая, съобщени за 24 часа преди 20 юли, говорителят на френското правителство Габриел Атал описа вълната, предизвикана от варианта "Делта", като "стратосферна".  Националният процент на заразяване на седмица е скочил със 125% до 86 на 100 000 - много над националния праг за предупреждение от 50.

Докато летовниците се стичат на брега, южният регион Окситания е един от най-сериозно засегнатите. Степента на заразяване в департамента Hérault, на който столица е Монпелие, се е увеличила до 202,7 на 100 000, което е повече от 200% нарастване седмично.

Във фоайето на Mediathèque Emile Zola, главната библиотека на града, се образува спокойна опашка - с изключение на един мрънкащ пенсионер. "Получил съм една доза", протестира старецът. "Боя се, че имате нужда от две", заявява охраната. Той си тръгва ядосан.

26-годишната студентка Сехам също е върната обратно, защото няма необходимата сертификация. Тя е мислила, че мерките ще влязат в сила през септември. "Това малко ми развали деня", казва тя пред The Guardian.

Отпивайки еспресо пред стъклените врати на кино Diagonal, 36-годишният мениджър Чарли Перенигес посочва, че новата здравна карта вече е причинила спад в предварителните продажби на билети в цялата страна. "Наистина ни набутаха с това, че трябва да проверяваме всички. Няма да купуваме смартфон за всеки служител за нещо, коего може да трае само два или три месеца. "

Чакайки пред музея MOCO в Монпелие, 70-годишният Марк Комбс казва: "Хората започнаха да правят каквото им харесва, затова трябва да затегнем винтовете." Но той се притеснява, че това може да доведе и до някаква форма на "диктатура".

Това е вид дебат, който се провежда в цялата страна, като някои протестиращи, които миналия уикенд излязоха на улицата срещу здравната карта, носеха жълти значки със звездата на Дейвид, което от своя страна също предизвика огромни спорове. Около 5500 души излязоха по улиците в Монпелие миналия уикенд, един от над 130 протеста, събрали малко над 110 000 души в цялата страна.

Повече от 3,7 милиона души резервираха своя час за първа доза през седмицата след обръщението на Макрон на 12 юли. Сега малко над 45% от населението е напълно ваксинирано.

Но Макрон, в навечерието на президентските избори през следващата година, трябва да смекчи дълбоко вкоренения анти-вакс контингент в страната. През последните дни два центъра за ваксинация бяха физически атакувани.

А здравната карта все още не е ударила сърцето на френската култура - кафенетата и ресторантите. Пред L'Odyssée, бистро в близост до централната гара на Монпелие, собственикът Азак Атила, казва, че проверката на цялата му клиентела ще бъде неприложима: "Много от ваксинираните казват, че ще откажат да покажат пропуска си по принцип." Но ако не го направи, може да бъде наказан с глоба € 45 000.

"Мисля, че Макрон искаше да изплаши хората и да ги накара да се ваксинират, но без да им заповядва директно да го направят", допълва той. "Това е малко диктаторско - знам за този вид поведение от времето, когато живеех в Турция. Но никога не съм мислил, че това ще се случи във Франция."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навсякъде е диктатура. Само в балканското гето при най-умните и богати хора е свобода. ----////----- Реално е точно така. Колкото и да страдат герберасите, Българите живеят по-добре от французите.
35
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България да отлепя с 200 докато е време! Лошото е, че при руснаците вратите за нея вече са затворени ----/////------ що, в Просията да не би да не е същото като във Франция? Трябва да се оградим и от Запад, и от Изток.
34
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма оправия в България. Тука народа мълчи като риби. Вдигнаха цените на тока мълчат. Ако има протест ще е платен протест. Няма да скочат. Всеки си натиска пар ца лите. Нали видяхте медиците от Пирогов? Някой им каза, че ще ги уволнят и се прибраха. Вече не протестират. Същото ще е с ваксините. Ще им кажат без заплата оставате и те ще се на ду пят без бой. Народопсихологията е голяма работа. Всичко в стадото се носи по течението. Няма да стане нищо. Ще бъде като всяко чудо за 3 дни и до там.
33
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Е уж много учени глави, а никой не може с един вирус да се справи...
32
9
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Е, Радев не е досаден. И Рошко не е и Кацаров не е досаден.Защо се палиш за щуротии тук?? Мислиш, ли че влияеш с мнението си върху масата и аз самият не го мисля. Аз се забавлявам затова и пиша мнението си, докато не го изтрият от днес.
31
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България трябва да се огради от мало умниците от ЕС с висок плет. Тези у роди сега ще се изколят като католици и хугеноти през Вартоломеевата нощ.
30
3
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
В Турция))) ордюр бордюр и ще има казарма с ваксините там.
29
6
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Арееее, ЕСССР умре ! България да отлепя с 200 докато е време! Лошото е, че при руснаците вратите за нея вече са затворени!
28
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бонго, с "богатия " си речник много дрънкаш, а нищо не казваш. Досаден си.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато и тук задължат ваксинирането на медиците, никой няма да излезе на протест. Даже поставят рекорди за най - много поставени ваксини - оня доктор от Бургас. Виж, ако задължат всички, ще стане страшно.
26
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май накрая в Турция ще е по-добре от Франция!
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако искаш мляко, купи си крава. Биг фарма си купуват крави, вие.
24
5
 
26
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Аз пък не искам около мен да се навъртат ваксани!
23
8
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Който е умен ще разбере, който е глупав ще си остане глупав.Всеки човек има право на свободно изразяване на мислите си.И като ви свършат думите в речника скачате на вандализъм))
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навсякъде е диктатура. Само в балканското гето при най-умните и богати хора е свобода.
21
6
 
47
 
! Отговори
Горд българин преди 2 години
Българите се оказахме от стари кози ярета, което е похвално.
20
7
 
12
 
! Отговори
Народа преди 2 години
Много заспал народ се оказаха тука вече щеше да има 10тина убити полицая
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 23: Разбрах какво се чудиш. Според мен това е целта.
18
12
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Относно Франция: те са добре и ще се справят, ядрена сила са.Имаме много бг там, ще се сборят и всичко ще премине. Диктатура във Франция няма как да стане, това са изопачени думи с тенденция мръснишки революция там, да се разделят на групи и да се бъхтят, колкото може повече, това иска Путин.В Москва има институт Център по Конфликтология. Там се разработват сценарии в бъдещите 100 години напред и пропагандата е част от инструментите за разработка на ЕС с цел разпадане и укрепване на Евразийския
17
6
 
48
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Хора това не е шега ,не ви ли се струва филм всичко ставащо ,така е защото е филм наистина и то психо-трилър където кабал от педофили ,психопати сатанисти искат да редуцират световното население!Клаус Шваб ви го каза право в очите ковид е само димилка да прикрие т,нар големият рестарт!Ваксините са био-оръжия променят днк-то ви !Не на медицинският фашизъм ,това е най-голямото престъпление срещу човечеството след ВСВ!Ковид 1984!