70% от пълнолетните в ЕС с по една доза ваксина този месец

Говорител на ЕК призна, че първоначалната цел не е постигната
27 юли 2021 14:58, Елка Василева
91
70% от пълнолетните в ЕС с по една доза ваксина този месец
Снимка: архив, БГНЕС

До края на юли 70 на сто от пълнолетните граждани на ЕС ще са получили по една доза ваксина, съобщи днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя допълни, че това изпълнява поставената от ЕС цел, въпреки че първоначалните заявки на комисията бяха до края на юли да бъдат ваксинирани изцяло 70 на сто от навършилите пълнолетие. Фон дер Лайен добави, че напълно ваксинираните в следващите дни ще достигнат 57 на сто.

Председателят на ЕК призова всички, които имат възможност, да се ваксинират, за да предпазят себе си и останалите. ЕС ще продължи да осигурява необходимите дози, отбеляза тя.

Още по темата

По-рано този месец Фон дер Лайен бе заявила, че ЕС има достатъчно ваксини за пълна имунизация на 70 на сто от хората над 18 години.

Комисията отчита, че в отделните държави от ЕС мащабът на имунизационната кампания е различен, като в някои страни целта за 70 на сто напълно ваксинирани пълнолетни граждани е постигната.

Говорител на ЕК призна на пресконференция, че първоначалната цел не е постигната и работата трябва да продължи. ЕС разполага с необходимите количества ваксини, ще помогнем на държавите за разяснителни кампании, посочи той. Според него досегашните данни са "истински успех".

Истината е, че работата не е свършена и целим пълното ваксиниране на 70 на сто от навършилите пълнолетие. Важно е държавите, щом получат дозите, бързо да ги поставят, това зависи от тях. Винаги сме казвали, че е необходима пълна ваксинация, не сме постигнали заложената през януари цел, добави говорителят.

Той не посочи нова цел за мащаба на имунизацията на фона на оценките на учени, че ваксинираните трябва да бъдат над 70 на сто, за да бъде преодоляна пандемията. По неговите думи разговорите с Вашингтон за допускане на ваксинирани европейци в САЩ продължават, макар засега да липсва яснота кога и как ще приключат. ЕС реши на 18 юни ваксинираните граждани на САЩ да получат право да пътуват до Европа по несъществени поводи.
/БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
16
 
6
 
! Отговори
Живеещ в Швеция преди 2 години
В Швеция с поне една доза сме 77% от възрастните. И расте. България разваля статистиката на Европа. Много роми.....и в Швеция я развалят статистиката арабите.
31
8
 
4
 
! Отговори
Антиваксърите преди 2 години
Сме по-умната и по-красива част от човечеството. Най-много сме в Африка, а след 20 години ще залеем и Европа, тъй като там бавно изчезват.
30
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в Чалгаристaн едва 10% са се ваксинирали защото се дава медийна изява на псевдоучени. Щели да ги чипират на мястото на гънките в мозъка, които им липсват.
29
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейският съюз и чиновниците им по върховете са едно огромно зло, с което всяка страна-членка трябва да се съобразява.
28
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дърта вещица!
27
16
 
4
 
! Отговори
Данко Харсъзина преди 2 години
Радевата миризлива калинка Кацаров провали плана за ваксинацията целенасочено като забрани ваксинирането на хора под 60 години в дните от понеделник до петък. По тази начин ваксинираните на ден спаднаха от 30-35 000 на 8000 - 10 000. Т. е. За близо 70 дни управление на хунтата на Радев ваксина не да получили над 1 500 000 души!
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При първия договор ваксините се купиха на себестойността им. Заводите направиха реверанс. Но вече трябва да изкарат печалба, нормално. Откъде да плащат заплати.
25
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Некомпетентността на Урсула фон дер Лайен беше очевидна за всички, особено след като се оказа, че 43,5% от страниците на нейната докторска дисертация по медицина са плагиатство или съдържат неправилно цитирани източници.
24
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През декември 2018 г. Германя започна разследване срещу фон дер Лайен, която беше обвинена в корупция, лошо управление и шуробаджанащина при разпределянето на договори и наемането на консултанти. Германската служба, която следи правителствените парични потоци откри десетки нередности при наемането на външни консултанти от Министерството на отбраната. През 2015 г. министерствотопохарчи 100 милиона евро за външни консултанти, но официално обяви 2,2 милиона. Година по-късно похарчи 150 милиона евро за консултанти, като посочи само 2,9 милиона евро.
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Начело на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не е забравила навиците си. На 20 май 2021 г. тя подписва трети договор с фармацевтичните компании Бионтех и Файзер за закупуване на допълнителни 1,8 милиарда дози мРНК ваксина за периода 2021-2023. Цената на дозата беше 19,5 евро, което е с четири евро по-висока в сравнение с първия договор на ЕС с Файзер.
22
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Недоразумението Фон дер *** - ваксината пази ли околните? Не. Ваксината гарантира ли че няма да се разболееш? Не. Има ли шанс да гътнеш от ваксината? Да. Оказва се че похарчихме едни стотици милиарди за лудо, ама ще се правим на шматки, че да не ни се смеят много.
21
3
 
19
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
От НОИ я поздравяват - ваксинацията ще им спести десетки хиляди пенсии...
20
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Облякла се е в розовичко. Бабе изкуфяло. Ще дойде и нейния ред.
19
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички антиваксърчета трябва да ги ваксинират насила с помоща на военните,или да ги тикнат в затвора за 20 години!!
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая верно има празен поглед, май и липсва душицата
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Буахахахаха
16
3
 
20
 
! Отговори
Много успешен бизнес преди 2 години
развиват тия от ЕС - точат пари от общоевропейския бюджет, с които работещите европиейци го захранват, после плащат на фармамафията да произвежда ваксини, купуват ги с нашите пари и ни задължават да се ваксинираме... Накрая прибират печалбата от акциите си в същите тези компании. Два заека с един удар - хем печелят, хем ще намалят драстично коренното население на Европа с "ваксинацията". Комунистическите похвати са детска игра в сравнение със замислите на лидерите на сегашна Европа.
15
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето преболедували в Европа се ваксинират. В България пак всичко наопаки. Докато мангъра го слушате като месия,Европа се спасява.
14
0
 
9
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Честито на печелившите!
13
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо бързат да ваксинират бедните и работническата класа? Да ваксинират монарсите, президенти и премиери..Да видим колко ще оцелеят. Защо ограничават свободите на неваксинираните? Нали е по желание? Какъв е този зор и напън отгоре да се бода като наркоманка? Искарах делтата с хрема. Защо да се бода? Какво има във ваксината, че налагат фашистки методи за насилствено ваксиниране?