Литва дава по 300 евро на мигранти за доброволно напускане на страната

Страната обяви, че планира изграждането на нова стена на границата с Беларус
7 авг 2021 22:50, Ния Христова
31
Литва дава по 300 евро на мигранти за доброволно напускане на страната
Снимка: БГНЕС

Правителството на Литва обяви, че е готово да плати по 300 евро на нелегални мигранти, които се съгласяват доброволно да напуснат страната. Това съобщава началникът на отдел „Миграция“ на Министерството на вътрешните работи на Балтийската република Евелина Гудзинскайте в ефира на телевизионната и радиокомпания LRT. Според нея плащането ще се извърши в брой при качване на самолет, излитащ от Литва, съобщава „Дойче Веле“.

В началото на юли Литва въведе екстремна ситуация поради рязък приток на нелегални мигранти, който влизат в страната през границата с Беларус. Властите обявиха още, че планират изграждането на нова стена на границата с дължина около 680 км. От началото на годината над четири хиляди нелегални мигранти са задържани на литовско-беларуската граница. Вилнюс обвини Минск в "хибридна агресия".
 
Агенцията за сигурност на външните граници на ЕС (Frontex) записа в района на Шалчининки в югоизточната част на Литва как някои групи нелегални мигранти са ескортирани до границата с кола, която прилича на ведомствения транспорт на беларуските военни.
 
През юли LRT, Mediazona.Belorus проведоха съвместно разследване, в което показаха как е организиран бизнесът с транспортирането на нелегални имигранти от Ирак и Турция през Беларус до Европа. Журналистите дори успяха да разговарят с водача за контрабандата, който им обясни, че предложената опция е законна, тъй като на мигрантите се издават туристически визи чрез беларуските и иранските туристически агенции.
 
Контрабандистите предоставят на клиентите си самолетни билети до Минск. Там те се установяват за няколко дни, преди да бъдат транспортирани до границата с Литва. Цената на услугата варира от 10 до 15 хиляди долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
2
 
! Отговори
Калаш преди 2 години
7,62 е много по-евтин.Пробвайте.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям въпрос е кой им ги дава тези 10-15 хиляди долара и с каква цел. Всички мигранти едва ли имат по толкова. Иначе нямаше да бягат.
17
2
 
10
 
! Отговори
Константин преди 2 години
Аз не знам защо въобще ги пускат и 300 евро ще им дават. Да ги нетрепат едно хубаво и да ги изгонят. Ще ги молят да си тръгнат. Това е много швестерско.
16
4
 
8
 
! Отговори
Комунист-Ленинец преди 2 години
Демонокрацията не решава проблеми-тя ги създава!
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
20 бяхат викаш, а защо лъжат от коя държава са, нарочно хвърлят документи за да е трудно да се докаже че са от Пакистан например, лъжат за възраст, и бягали в Германия докато съседна Турция им е най-близко. Нещо не се нареждат нещата.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вземат и след седмица се връщат. Литва просто изгря с едни пари.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не е тръгнал за Европа за да вземе 300 евро. Съмнявам се дори по 30000 евро на човек ако дават дали ще има мераклии.
12
1
 
20
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
В Ирак и Турция няма война. А от военни зони имигрантите легално искат убежище, което им се дава. Хората бягащи от война не се отправят нелегално към страни с високи социални помощи. Това са икономически мигранти
11
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименХората не са виновни, че има война и бягат от война и защото са им разрушени къщите и няма работа, не бъдете такива крайно злобни, те също са хора и не тяхна е вината.
10
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия 300 Евро да ги дадат на някой психопат да ги наръга всеки по няколко пъти във тиквата. Из.падия адови пак ще се върнат и ще живеят на ресурсите на чужда държава.
9
4
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
да заминават за велика америка там са само емигранти от кол и въже в Европа не е мястото им и за тези мигранти бягат ог войната който хамериканците им създадоха сега да ги премат гордо в дъпжавата на демокрацията и президенти да ги направят и сенатори
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
300 евро само за храна, спане и пътни няма да им стигнат, поне по 1000 да им дават, тогава може и да се съгласят да напуснат!
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 6 А.а.а ! Не си демократичен. Как така шут и обратно . Баба ти танте Меркел ,закт ,,добре дошли ,, нали ? И никакви,най близката ,най невоюваща ,не важи в демократичният лагер Европа . Добре дошли ,та ако ще и от Тамбукту .
6
0
 
19
 
! Отговори
Съдията Дред преди 2 години
До АнонименОткъде тези гащници имат по 10-15 хиляди долара? ...... Как от къде ? Спечелили са си ги . Убийства ... трафик на дрога ... кражби ... изнудвания ... спонсорство от религиозни и екстремистки организации... да не мислиш че в бедна страна от Арабския полуостров или Африка някой с РАБОТА е могъл да спести 10 хил долара ? Тия млади, 25-35 годишни мъже ? А защо мислиш че не ползват паспорта си и билет за 100 долара за да стигнат до желаната дестинация - Франция или Германия ?
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хахаха,ще хваните на лукашенко шперца той ва предупреди
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И що трябва да ги молите и кандърдисвате. Всеки, минал границата по законния ред, да си стои. Останалите един шут и обратно, а преди това да си изработят парите за издръжката и билета. Бежанци са до най-близката държава, в която няма военни действия. Другите са наглеци, търсещи лесен живот. Всяка държава има неприкосновени граници и нелегалното преминаване е подсъдно.
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откъде тези гащници имат по 10-15 хиляди долара?
2
1
 
14
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Без бой пари дават :)))))
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лукашенко има бизнес нюх. Не мога да отрека :)