Гърция получи международна помощ при гасенето на пожарите

Жителите на Евбея опитват да спасят домовете си с жива верига
10 авг 2021 12:36, Ния Христова
16
Гърция получи международна помощ при гасенето на пожарите
Снимка: БГНЕС
Гърция получи активна международна помощ в гасенето на пожарите. Жителите на остров Евбея опитват да спасят домовете си с жива верига. Европейският съюз финансира възстановяването на изпепелените райони, предаде БНР.
 
Борбата на огнеборците на остров Евбея продължава вече осми ден. Именно там е най-критична ситуацията с пожарите. Голяма част от загасените огнища се разпалват отново. Стотици доброволци се включиха да помагат на пожарникарите.
 
Няколко села са обградени от огъня и всяка къща се гаси. По високите места, до които не могат да достигнат огнеборците, се гаси само по въздух. 17 хиляди семейства са останали без ток.
Още по темата
 
Затруднена е обстановката и в област Аркадия в Пелопонес, където от тази сутрин отново евакуират хора, информират от Гражданска защита.
 
Премиерът Мицотакис благодари на много държави за оказаната помощ и солидарност:
 
"Мащабът на бедствието, особено в Евбия и Атика предизвиква болка в сърцата ни! Искам първо да поднеса своите извинения за всички слабости, които е имало през годините. Напълно разбирам нашите съграждани, които видяха как къщите и имотите им горят!".
 
Европейският съюз отпуска помощ от 500 милиона евро за пострадалите от пожарите и за залесяване на опожарените райони.
 
Днес отново температурите се покачват до 42 градуса, сочат прогнозите, с висок риск от пожари на островите в Егейско море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 12 - Първо: не съм научила този остров вчера, защото съм родена в Халкида! Второ - не се сърдете , че наричат Пловдив Филипуполи! И трето - като идвате в Елада трудно ще ви ориентират обикновените гърци къде е Евбея! А защо не казвате тогава Елада?! Айде със здраве....
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 12 - Първо: не съм научила този остров вчера, защото съм родена в Халкида! Второ - не се сърдете тогава, че наричат Пловдив Φιλιππουπολη! И трето - като идвате в Ελλαδα трудно ще ви ориентират обикновените гърци къде е Евбея! Айде със здраве....
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 11-----Это Россия, деточка! Помагаха на Португалия, Испания, Сардиния, Гърция! Жалко, че най-добрите самолети в света за гасене на пожари Бе-200 са много малко! Нямат търговски нюх и това е! Канадците продават техните Бомбардие много успешно, а те са много по-малко ефективни от Бериев!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 9......А знаеш ли, защо всички медии и нормални човеци казват Вашингтон, а не Уошингтън, Лондон, а не Ландън, Париж, не Пари, Рим, а не Рома? ЗАЩОТО В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК СЪЩЕСТВУВА ПРАВИЛО ДА СЕ НАРИЧАТ ВО ВЕКИ ВЕКОВ ТОПОНИМИ И ХОРА, КАКТО СА НАРЕЧЕНИ ЗА ПРЪВ ПЪТ. Време е да научиш това желязно правило! Ти вчера си научил за този остров и имаш нахалството да ни поучаваш!
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До То-------------------------------------------------------------------------- Колективният запад обещава, повтарям Обещава, да помогне с пари, а Русия помага реално, на момента със сили и средства, с въртолети и самолети за гасене на пожари. Крадците и мошениците-мошета предпочитат паричната помощ и са готови и майките си да предадат и да заложат, за да я получат. Загрижените за живота и здравето на народа си управляващи, предпочитат специализираните за борба с пожарите самолети и въртолети.
10
7
 
4
 
! Отговори
То преди 2 години
че е бедствие е вярно. Само че цяла България да беше изгоряла на нас никой нямаше да ни отпусне 500 000 000?. Друго си е да си домашен любимец!
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евбея е Евия, втория по големина остров след Крит. Главен град е Халкида, свързан с континентална ГР с красив мост. Не знам защо всички медии го пишат Евбея
8
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПИЙТЕ СИ АПЧЕТАТА, ДЕТО ГИ РЕКЛАМИРАТ ЗА КЛИМАКС И МОЖЕ ДА СЕ ПОДОБРИТЕ, НЕ ДА ХЛЕНЧИТЕ ТУК!
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КО МРЪНКАТЕ БЕ! АКО БЯХМЕ ПРАТИЛИ, ЩЯХТЕ ДА МРЪНКАТЕ ЩО РАЗХИЩАВАМЕ СРЕДСТВА ЗА БОГАТИИТЕ ВИЗАНТИЙЦИ!
6
1
 
10
 
! Отговори
Вълчо Кумчев преди 2 години
На Гърция помощ от Румъния 100 пожарникари и 6 пожарни автомобила ! От Полша 40 пожарни автомобила! От Израел 16 пожарникари и 2 пожарни! Още помощ от Турция ,Русия и други! Обърнете внимание само от България никаква помощ -дори от кумова срама! Така не се прави скъпи българи! Ваш Кумчев
5
1
 
7
 
! Отговори
айде айде преди 2 години
До ДонДонПак се скатахме. Типично по български. При нас пожарите бяха много по-малки.Руснаците изпратиха 5 самолета, а в момента Сибир гори.Това се нарича дипломация. Гръцка дума между другото.
4
7
 
2
 
! Отговори
ДонДон преди 2 години
До АнонименАми защото ние си имаме достатъчно грижи с пожарите. Бяхме на косъм и ние да поискаме европейска помощ за нашите пожари. Къде да ходим да разкарваме нашите пожарникари! Достатъчно беше, че помогнахме на македонците.
3
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички помагат, но България не! Защо не изпращаме помощ и ние?Скарани ли сме с гърците, нещо?
2
0
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Огънят е страшна стихия! - Пази, Боже, България! - Дай дъждове и у нас, и в Гърция! - Молим, Те!
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И къде е тая Евбия?