Пожарите в Гърция отново се разгарят, наложиха се нови евакуации

Пожари са обхванали още Турция, Алжир и други страни от Средиземноморието
11 авг 2021 18:34, Нели Христова
5
Пожарите в Гърция отново се разгарят, наложиха се нови евакуации
Снимка: БГНЕС

Голям пожар, който се разрасна през нощта, наложи днес евакуацията на серия от селища на полуостров Пелопонес, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Гръцките пожарникари се борят с горските пожари за девети пореден ден. Пожари са обхванали още Турция, Алжир и други страни от Средиземноморието. В северната част на Евбея, втория по големина гръцки остров, основният проблем за пожарникарите е повторното разпалване на огнищата.

Пожар се разгоря отново и близо до Древна Олимпия, където са провеждани Олимпийските игри в Античността. По-късно огънят се разпространи и към района на Горинтия, където властите евакуираха 20 селища. В Горинтия действат около 580 гръцки пожарникари, подпомогнати от техни колеги от Франция, Великобритания, Германия и Чехия.

Пожарите започнаха заради най-тежката гореща вълна в Гърция то три десетилетия насам.Във вторник в Атина пристигна руски воден бомбардировач Ил-76. Втори такъв самолет е очакван в Солун. Министърът на културата Лина Мендони каза, че до голяма степен пожарите са пощадили паметниците на културата, но в бившето кралско имение Татойп северно от Атина е изгоряла голяма горска територия и седем сгради. Над 500 пожара горяха в Гърция през последната седмица, а властите евакуираха десетки селища и хиляди жители.

Рейтинговата агенция „Мудис“ (Moody's) коментира, че горските пожари демонстрират уязвимостта на Гърция към климатичните промени, въпреки че заявява, че свързаните с това разходи не са непосилни. Гръцкото правителство обяви пакет за справяне с последствията от пожарите на стойност от 500 млн. евро или 0,3 процента от брутния вътрешен продукт. „Мудис“ обаче припомня, че щетите от пожарите през 2007 г. са достигнали до 3 млрд. евро или 1,3 процента от брутния вътрешен продукт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айдеее време само за море. Евтини чадъри, цацикита, пацулакита... Насам, народе!
3
3
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
На греко-еврейският цuranun Хрисос у rъзо ! Да живее Мария Българо-Френска Галилейска ! Долу Назаретянина кирлив еничарски !
2
6
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Евакуация в посока изсраело-етиопия! Връщане в roвnяnuте ви аврамови и моисееви пепелянски земи. Нямате място сред красивите ни народи,еврейски данайски пръдльовци ! Вампири !
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости! Всички гърци, които живеят там твърдят, че пожарите са умишлени заради апетитните терени, на които не може съгласно закон да се строи докато има гора. Както се случи в Мати преди време