Близо милион българи не могат да си позволят почивка през лятото

Негативната класация оглавява Гърция, след нея е Румъния
15 авг 2021 07:45, Петя Славова
144
Близо милион българи не могат да си позволят почивка през лятото
Снимка: БГНЕС

Почти един милион българи не могат да си позволят лятна почивка. Това показват данни на Европейската конфедерация на профсъюзите, предава Нова телевизия. Според организацията общо 28 на сто от населението в ЕС е в положението на нашите съграждани.

Още по темата

Негативната класация оглавява Гърция – там хората, които не могат да си позволят лятна почивка, представляват близо 89 на сто от живеещите под прага на бедността. На второ място се нарежда Румъния. Общо седем са държавите, които изпреварват България по процент бедно население.

Голяма част от хората във врачанското село Вировско например не са ходили на почивка от години. Докато се охлаждат и си почиват било с маркуча в градината или под черницата пред двора, бабите само си спомнят плажа, до който не могат да стигнат и тази година.

Има обаче и такива като Дарина, които имат финансова възможност, но не искат да отидат, защото имат своето "зелено" море – градинката, която обичат и която иска грижа. Затова тя предпочита да остане при нея тази година.

"Изследването показва, че това са 1 млн. българи, които нямат пари за нищо, извън минималните потребности. Идеята на кампанията е да се осъществи натиск в директивата за минималната работна заплата и да бъдат заложени контректни нива, под които държавите да не могат да определят нивата на минималната работна заплата”, каза икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. "Според мен за България тя трябва да е около 750-800 лв.", посочи още тя.

"Изследването показва и още няколко неща. В държавите в ЕС над 94 милиона живеят под прага на бедност. Ако погледнем географското разпределение, виждаме нещо много интересно – държавите, които като процент на бедните спрямо неработещите са България, Румъния, Испания и Италия. От другата страна, с най-малко бедни, е Чехословакия, Словакия, Словения – държави, които са преди Германия и Франция", коментира финансистът Любомир Дацов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То пък една почивка. На морето фраш, в планината същата работа. Тъпанарщината във всичките й прояви било почивка. Една седмица бяхме на Цигов чарк заради големите жеги. Вилата великолепна, а на метър от тебе в съседните бараки пушек, барбекюта и дива чалга. Още с пристигането се обозначават с макс.децибели и семейните скандали с разтоварването на багажа до прибирането и отпътуването.
100
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Словянин "В соца нямаше бедни, а по профсъюзна линия - на море в добър хотел струваше по 50 лв на човек. С храна и спане. Демокрацията убива Българско, младите не знаят." Три деца сме, на море отидох за пръв път когато бяха на 20, след като соца си отиде. Вв соца" баща ми (сам родител) не можеше да си позволи да ни изпрати на лагер, тъй че лъжеш най-безсрамно. А за условията не ми се коментира. А това, че изпращаха децата на партийни функционери с нашите пари -съвсем.
99
3
 
3
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До До 99 - Струва ми се, че не разбра контекста на коментара ми. За мен, а и за всички работещи дистанционно би трябвало да бъде чест, че имаме възможността да помагаме в родните краища на родителите си. Обръщах се към чувството за колективна отговорност на дистанционно работещите, но живеещи в градове от АйТи сектора. Да изхарчиш 3000 лева в Русе и Видин много по-полезно за народа от това да ги изхарчиш в София.
98
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1 милион пенсионери сигурно не могат да си позволят което е нормално. Баща ми е с 250 лв пенсия за кое по напред. Иначе от младежи е пълно а те пари от къде?
97
17
 
10
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
В соца нямаше бедни, а по профсъюзна линия - на море в добър хотел струваше по 50 лв на човек. С храна и спане. Демокрацията убива Българско, младите не знаят.
96
6
 
7
 
! Отговори
Ивза преди 2 години
Е,и като си я позволят някой ще води ли статистика колко са свързаните след това с вируса-контактни,заболели,в болница и т.н.,колко ще им струват тестове и лекарства,нерви.Бог да ни пази.
95
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая статия я пускахте преди седмица. :))))
94
5
 
10
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 2 години
Работа има за всеки стига да е грамотен.
93
5
 
14
 
! Отговори
До 99 преди 2 години
Стига с тая София.И в провинцията вече има работа. Не знам защо софиянци се мислите,че извън София е мизерия. Аз живея в Пазарджик и онзи ден дойдоха по работа двама колеги от София и искрено се учудиха защо имало толкова много коли в Пазарджик.
92
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идеално, ще има по малко корона
91
5
 
5
 
! Отговори
Нямаш левче за WC ?! преди 2 години
Скъпо ти е на морето.Като приемем Еврото ще бъде евтино.
90
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ПО-ДОБРЕ...ЗА КАКВО МУ Е НА НАРОДА ДА ХОДИ НА МОРЕ?ЗА ДА ГЛЕДА КАК БАЙ *** И РОМСКИТЕ МАХАЛИ СЕ ЗАБАВЛЯВАТ ПО НАЙ-ИЗВРАТЕН НАЧИН(***'АТ ГЬОБЕЦИ) ПОД ЗВУЦИТЕ НА МАЗНА ЧАЛГА!
89
5
 
12
 
! Отговори
Наведена главица... преди 2 години
Щом си трае народът, значи му е добре. 12 години един бандит ни ухравлява и болшинството са ОК с това.
88
8
 
4
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До тъжно - Демокрацията е красива когато човек осъзнае отговорността си към цялото. Не е редно да работиш дистанционно, да взимаш 2-6к и да живееш под наем в София докато хората в родното ти село нямат работа. Аз макар роден в София всяка година прекарвам по 7-8 месеца в провинцията, за да си разхвърлям парите в по-малко заможните региони. Миналата година бях в Хасково при сестрата на прабаба, сега съм в Казанлък при баба. Отивайте да почивате, ама после не плачете, че нямало пари на село.
87
2
 
3
 
! Отговори
Точно това не бива преди 2 години
До xaxsasбТакива мизерии не трябва да има. Истинската почивка и туризъм това са пари няма безплатно. Мизериите за по 50 лева са само за глоба за замърсяване на природата от такива бонжове бедняци. Трябва солидна глоба и принудителен обществено полезен труд за такива.
86
13
 
4
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 97 - ходенето на море не е обвързано с пари, а с желание. Отиди на шкорпиловци да видиш как хипар изкарва цял месец на безплатно парти с 50 лева в джоба. Много възхваляваш ролята на парите в живота и това ти замъглява преценката. Започвал съм почивка в Слънчака с 4000лв, харчил съм ги за 4 дни за казина, хотели, ресторанти и наркотици и като опра до последните 100 лв сменям персоната и се подарявам на момите, а като ми омръзне изпразвам джобовете на масата и се прибирам на стоп. Пари? Надали.
85
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ние нямахме пари, но се ваксинирахме и от щаба ни дадоха по 3 хиляди лева и ваучер за хотел 5 звезди първа линия. Сега си разпускаме тука до 1 септември ще си релаксираме безплатно топ сме! Балъците да го жабуркат хахахаха
84
11
 
4
 
! Отговори
Какъв е проблема? преди 2 години
До тъжно НЕ ВИЖДАМ НИЩО ТЪЖНО? А само мрънкане на хора, които се оплакват от работата си и искат лесни и бързи пари и ако може да не работят нищо. Така НЕ става тези хора нито се стараят на работа нито полагат достатъчно усилия дори за себе си и собственият си живот - просто едни мрънкала. Няма нищо лошо нито срамно, че не могат да ходят по почивки ще работят и това е никаква драма нищо тъжно. Да напомня не живеем в комунизъм / социализъм.
83
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък за вас - не знам.
82
2
 
9
 
! Отговори
тъжно преди 2 години
Не става въпрос за почивката, а за друг тъжен факт - много хора са принудени да работят и почасово или и нощни смени някъде, за да могат да живеят нормално и под нормално разбирайте - да могат да си покрият разходите, сметките и т.н. без да се притесняват. Европейският стандарт на живот ще го гоним още дълго, работодателите в БГ масово се подиграват с труда на хората и с мизерните заплати. На много места за работа в кухня или нещо подобно се плаща 4-5 лв на час. Мизерия.