Близо милион българи не могат да си позволят почивка през лятото

Негативната класация оглавява Гърция, след нея е Румъния
15 авг 2021 07:45, Петя Славова
144
Близо милион българи не могат да си позволят почивка през лятото
Снимка: БГНЕС

Почти един милион българи не могат да си позволят лятна почивка. Това показват данни на Европейската конфедерация на профсъюзите, предава Нова телевизия. Според организацията общо 28 на сто от населението в ЕС е в положението на нашите съграждани.

Още по темата

Негативната класация оглавява Гърция – там хората, които не могат да си позволят лятна почивка, представляват близо 89 на сто от живеещите под прага на бедността. На второ място се нарежда Румъния. Общо седем са държавите, които изпреварват България по процент бедно население.

Голяма част от хората във врачанското село Вировско например не са ходили на почивка от години. Докато се охлаждат и си почиват било с маркуча в градината или под черницата пред двора, бабите само си спомнят плажа, до който не могат да стигнат и тази година.

Има обаче и такива като Дарина, които имат финансова възможност, но не искат да отидат, защото имат своето "зелено" море – градинката, която обичат и която иска грижа. Затова тя предпочита да остане при нея тази година.

"Изследването показва, че това са 1 млн. българи, които нямат пари за нищо, извън минималните потребности. Идеята на кампанията е да се осъществи натиск в директивата за минималната работна заплата и да бъдат заложени контректни нива, под които държавите да не могат да определят нивата на минималната работна заплата”, каза икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. "Според мен за България тя трябва да е около 750-800 лв.", посочи още тя.

"Изследването показва и още няколко неща. В държавите в ЕС над 94 милиона живеят под прага на бедност. Ако погледнем географското разпределение, виждаме нещо много интересно – държавите, които като процент на бедните спрямо неработещите са България, Румъния, Испания и Италия. От другата страна, с най-малко бедни, е Чехословакия, Словакия, Словения – държави, които са преди Германия и Франция", коментира финансистът Любомир Дацов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
4
 
5
 
! Отговори
Какъв е проблема? преди 2 години
Ама наистина КАКВО ТОЛКОВА Е СТАНАЛО от тая новина? Не е нито болка за умиране нито трагедия, че едни хора не могат да ходят по почивки. Трябва ревем ли сега за толкова незначително и маловажно нещо? Още колко поколения трябва да измрат, за да се очистим от социализъм и комунизъм. Просто е имаш пари ходиш нямаш не ходиш никаква драма няма тука. Масовият евтин туризъм е мизерия от комунизма и е нещо отминало останало в историята.
80
2
 
6
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До A1 - Прав си. От както спрях да пуша цигари имам много излишни пари. Пушенето на цигари в продължение на 40 години струва колкото къща на морето. Ховечето ще кажат, че ве им трябва, но ако се допитат до децата си дали предпочитат мама и тати да пушат още 40 години, докато органите им гният, или предпочита да му купите къща на морето, бързо ще установите, че дори едно дете е по-здравомислещо от пушещ човек.
79
5
 
6
 
! Отговори
Дядо от село преди 2 години
С такива политици, като Бойко, Радев и Слави, пак е добре
78
5
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Да почиват през зимата
77
3
 
10
 
! Отговори
A1 преди 2 години
А пари за цигари по 5,5 лв всеки ден имат.Въпрос на приоритети и личен избор .365 *5,50 = 2007,50 лв ,сума с която ще си прекарат чудесно.Е явно не е само ,че са работещи бедни ,но има и редица други фактори .
76
0
 
5
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До леля буба - А ти какво очакваш лелче, такъв е живота колелото се върти. Преди 10 години Иван е бил репортер, сега Иван предава занаята на Петкан и му показва шаблоните си, след 5 години Иван ще напусне и Петкан със същите 20 статии ще обучава Стоян на журналистика. В крайна сметка това са статистически изгодни статии засягащи огромни маси хора следователно и носещи хубави приходи. Според мен бъркаш функцията на новинарските сайтове и я прехлиташ с тази на списание National Geographic.
75
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България има около 2 милиона бедни от които 1 милион работещи бедни! Това са хора които работят на пълен работен ден а живеят под прагът на бедност. Цените станаха европейски а заплатите си останаха африкански. За сравнение в САЩ няма такова нещо като работещ беден. Щом работиш имаш пари и можеш да си купиш всичко необходимо. Няма значение каква е работата. И с най ниската заплата можеш да имаш жилище, нова кола, и пари за храната и всички ежедневни нужди.
74
3
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
То и суджук не могат да си позволят 50 лв. килото :)))
73
4
 
8
 
! Отговори
леля буба преди 2 години
Алииииии сезонна статия. Това е статия, която излиза всяка година горе-долу по едно и също време, с подобно заглавие. Нарежда се със себеподобните и повтарящи се:- Квартали Х, Y и Z в София остават без топла вода от - до.- Скъсана е дигата на еди кой си язовир, ЗАРАДИ ПРОЛИВНИТЕ ДЪЖДОВЕ ;) (видиш ли?!)- Пороен дъжд заля столицата. Улуци Х, Y и Z са наводнени- Снегът пак ни изненада (така и не разбрах как може да се изненада човк от сняг през зимата, в географска ширина, където вали сняг)
72
8
 
3
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Със 300 лв минимална пенсия с 38 г.трудов стаж не можете за една седмица да отидете на море ,така ли?!
71
0
 
8
 
! Отговори
Щ преди 2 години
Ако е вярно, е много малко. Само пенсиите са 2.5 млн. .
70
8
 
9
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Обиколил съм всяко морско селище от Дуранкулак на юг до Анталия и на Запад до Гибралтар. Посетил съм над 70% от заведенията по Средиземноморието и черноморието и съм пренаситен от пътуване. Бил съм и тур гид и като човек с дълъг опит в сферата на туризма смело заявявам, че морето е програмиран навик на населението. Живеещите на море не ходят на море въпреки че живеят там, но всички останали тичат натам. Не Ви ли кара да се замислите за някои неща? Вече 4-5 години не ходя на море и съм супер!
69
4
 
13
 
! Отговори
леля жана преди 2 години
Оф тая статия я четем всяка година. :D Защо като се говори само за море - идете на село, идете на планина, еко пътека... И ме кефи как давате бЪш Вировско за пример - селото е с дали има 300 души, предимно застаряващо население. Айде стига с това море - ако се не топнете не е почивка. Я сега напишете една статия колко човека нямат пари за палатка и да идат на планина. И колко от тия дето "не могат" да си позволят почивка са с iphone? Едни и същи статии пишете и меляте
68
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На море ако отидеш зимата,какво ще си печели?
67
6
 
6
 
! Отговори
Туск преди 2 години
Миии то не е задължително всички да ходите на почивка то не е и казано че всички тряя да имате парии е то не може да сме равнии
66
0
 
1
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Хах.
65
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На море се ходи през зимата. А лятото се ходи на планина. Само бедните ходят лятото на море.
64
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тая да си върне дипломата. Колокото и да вдигат минималната заплата, покупателната способност ще остава същата за получателите и. Всеки ще вдигне нагоре цените, така става инфлация. Лъжат бедните хора за да изглежда че се борят за нещо. Единственият начин да взимаш повече пари е като се квалифицираш и да те търсят за по специфична работа, това трябва да обясняват на хората, иначе шивачки има и в Бангладеш за по 1$ на ден. Това е учене и квалификация през целия живот, а не чакане на чудо....
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
70 прав си. Тия дето бачкат по полетата в чужбина се връщат и се правят на бейове по черноморието и са диви чалгари, от най-дивия вид (и духовен и външен). Лошото е, че у нас хората с професия не са достатъчно добре платени, изключай ИТ. То това обяснява и дивата чалга на всякъде. На мен ми е гнусна и за това ходя по други места, където я няма. Но стават все по-малко. На края просто няма да ходя на море в България. Не мога да понасям тази музика, нито тия дето си тръскат д-тата като я чуят
62
4
 
1
 
! Отговори
МНОГО МАЛКО СА преди 2 години
Това ПОКАЗВА напротив, че хората ИМАТ ПАРИ за ПИЛЕЕНЕ ПО ПОЧИВКИ. Да не говорим огромните опашки по границите за почивки в Гърция и Турция. Пенсионерите са много повече над 2.5 МИЛИОНА и от тях си ходят на почивки. ХУБАВО Е ДА ИМА ОГРАНИЧЕНИЕ туризма да е САМО ЗА ХОРА С НАИСТИНА ВИСОКИ ДОХОДИ. Поддържане на висок стандарт и екология, А НЕ мизерия та масовия социалистически турист.