Близо милион българи не могат да си позволят почивка през лятото

Негативната класация оглавява Гърция, след нея е Румъния
15 авг 2021 07:45, Петя Славова
144
Близо милион българи не могат да си позволят почивка през лятото
Снимка: БГНЕС

Почти един милион българи не могат да си позволят лятна почивка. Това показват данни на Европейската конфедерация на профсъюзите, предава Нова телевизия. Според организацията общо 28 на сто от населението в ЕС е в положението на нашите съграждани.

Още по темата

Негативната класация оглавява Гърция – там хората, които не могат да си позволят лятна почивка, представляват близо 89 на сто от живеещите под прага на бедността. На второ място се нарежда Румъния. Общо седем са държавите, които изпреварват България по процент бедно население.

Голяма част от хората във врачанското село Вировско например не са ходили на почивка от години. Докато се охлаждат и си почиват било с маркуча в градината или под черницата пред двора, бабите само си спомнят плажа, до който не могат да стигнат и тази година.

Има обаче и такива като Дарина, които имат финансова възможност, но не искат да отидат, защото имат своето "зелено" море – градинката, която обичат и която иска грижа. Затова тя предпочита да остане при нея тази година.

"Изследването показва, че това са 1 млн. българи, които нямат пари за нищо, извън минималните потребности. Идеята на кампанията е да се осъществи натиск в директивата за минималната работна заплата и да бъдат заложени контректни нива, под които държавите да не могат да определят нивата на минималната работна заплата”, каза икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. "Според мен за България тя трябва да е около 750-800 лв.", посочи още тя.

"Изследването показва и още няколко неща. В държавите в ЕС над 94 милиона живеят под прага на бедност. Ако погледнем географското разпределение, виждаме нещо много интересно – държавите, които като процент на бедните спрямо неработещите са България, Румъния, Испания и Италия. От другата страна, с най-малко бедни, е Чехословакия, Словакия, Словения – държави, които са преди Германия и Франция", коментира финансистът Любомир Дацов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
9
 
! Отговори
До 69 преди 2 години
Да бе. Ти представяш ли си в тая жега да се вдигне едно семейство с чантите с багажа о да ходи на море с вмирисан влак или още по зле с автобус. Голяма почивка ще е няма що.... Нищо не може да замени пътуването с личен автомобил. Спираш където си искаш, може да се отклониш от маршрута, може да ходиш насам натам а не да отидеш в курорта и да стоиш там като вързано куче.
60
7
 
5
 
! Отговори
Дръжки преди 2 години
ТОЧНО НИСКО КВАЛИФИЦИРАНИТЕ ПЕЧЕЛЯТ ПОВЕЧЕ ПАРИ. Ходя на разни бригади по чужбина и се връщат с хиляди евра и паундове.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 67Споделено пътуване, влак нещо?! Не си чувал за такива опции?! ;))
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
61 като дете по времето на комунизма, ходехме на море с цяла щайга консерви. Помня плажа с лукумените вали, защото бяха най-евтини. Пък мама е лекар. Представи си какъв стандарт за човек учил и специализирал, спасяващ живот, при това на деца, да води детето си на море с консервите и локумените вафли. Сега я разбирам защо не ми позволи да следвам медицина.
57
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то само бензина до морето ти е 200 лв. От къде такива пари. Повечето хора в провинцията бачкат за 500лв на месец. За да отиде едно семейство на море трябва цяла година да спестяват от закуски.
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко това е много относително!!! Ние сме пенсионери, сравнително млади и здрави, с прилични доходи. Ходили сме на почивки и на море и на планина и с децата ни и без тях доста пъти. До пролетта помагаме за внучката. След това-на селската ни виличка, където си имаме и басейн надуваем, и шезлонги, и цветя и малко зеленчуци и др. екстри. Няма да ходим на "почивка". Питам:за ожалване ли сме в тази статистика?!
55
0
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Слаффчу с...кухата гъдулка и той не ходи да...почива,защото е много...зает да пуска постове въфф фейсбука.Единствено когато между 2(два) поста,стои седнал на диванчето в хола на ул.Кумата кв Бояна и гледа...замислен Витоша си...почива,мислейки за съдбините на народа.
54
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъпнята на нашето море е че се взимат едни суми, равни на курортите в Италия и Испания, но не се инвестира нищичко. В Созопол ходя години на ред в хотел за 180 лв. нощувка и тази година се отказах, защото за 6 г не си смениха счупения диван дето струва 200 лева. Ей това е българина. Само иска, ала ако може срещу нищо. А Созопол го харесвах заради липсата на чалга, но и там вече има такава. Отпада от избора ми ако продължи да кани певачки. Сори хора, но не сме ***!
53
4
 
6
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 2 години
излиза от сметката, че около 1 милион и 300 хиляди пенсионери са си спокойно на почивка, едни в планината, други на морето, а има и такива в Гърция и по островите, дааа много бедна държава направи Бойко
52
4
 
8
 
! Отговори
плажуващ преди 2 години
а когато бсп управляваше никой не ходеше на почивка , щото заплатата беше 5 $ . и нямаше хляб .
51
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 48Това е шга, да не вземете да се пънете като пуяци - "по евтино ти излиза да си седиш във вкъщи, отколкото да ходиш на работа".....хахахахаха :))
50
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Гърция било най-бедни ххахахах те не могат да си позволят почивка защото изисква усилие а тях ги мързи. Те са в перманентна почивка. Един тамошен пенсионер може да ди изкара супер почивка с пенсията от Мин 800 евро. Един тука ще с 360лв дори лекарствата, ток и храна не може да си плати. Така че не плачете много за гърците не е много вярно инфото
49
1
 
7
 
! Отговори
До 55 преди 2 години
Ооо пии си хапчета пич! Пак си пропуснал. Като искаш лукс и екология *** на Санторини, Миконос и. т н. т. Там където е за по-богати туристи. Ние бедните ще си ходим в Шабла или Обзор в някоя къщичка с нощувки от по 15-20 лв. Никой не е равен никого и всеки ще има почивка според чергата си. Нещо против?! ;))))
48
0
 
7
 
! Отговори
Марин преди 2 години
При 2 млн пенсионери даже ми се вижда малко;.
47
5
 
5
 
! Отговори
спокойно бе преди 2 години
квартета мая общата , *** импексова , плажуващият ицко и славчу чалгаря , с диригент румен фигуранта , нали ви обещават светло бъдеще с по големи доходи . чакайте това да стане и цяла България ше ходи не само на почивка а и до Луната .
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
51 за английските туристи ли говориш? Защото нали разбираш, че бедния също е човек и също иска да отиде да почива и като му е скъпо в Испания идва в България. Аз не ща английски бедняци, които пият, бият се, повръщат и трошат. Предпочитам българи с оскъдните им доходи, защото са си наши. Мисля, че проблема е че няма обособени места за по-бедни хора, с магазинчета и по-евтини заведения. Просто на морето всички искат много, а качеството е нищо.
45
5
 
2
 
! Отговори
Ах тии 999 преди 2 години
Комунист ТАКЪВ за каква демокрация говориш при която всички да ходят на почивки ??? Твоят мозък е поразен и увреден от комунизъм и мизерия. КОЙТО ИМА ПАРИ МОЖЕ, А КОЙТО НЯМА НЕ. Това е златно правило ТОВА РАЗГРАНИЧАВА ХОРАТА и ТОВА Е СМИСЪЛА на ЙЕРАРХИЯТА В ОБЩЕСТВОТО. НЕ МОЖЕ хората ДА СА НА ЕДНО НИВО нито като права, привилегии, нито като пари и доходи.
44
0
 
3
 
! Отговори
х преди 2 години
И аз не мога да си позволя, но ще опъна хавлийката до отходната тръба на Синеморец.
43
0
 
11
 
! Отговори
До 46 преди 2 години
Никой не иска хората да са равни. Никой не мисли , че е равен на останалите. Важното е да няма толкова работещи бедни хора. Ако не го осъзнаеш значи си *** живеещ в някаква имагинерна реалност създадена от теб самия в главата ти.Всеки има нужда от основни базични неща - адекватната почивка с цел възстановяване на трудоспособността е от тях.
42
15
 
5
 
! Отговори
Престъпление преди 2 години
Правилно е ТУРИЗМА ДА Е САМО ЗА БОГАТИТЕ и цените да си много високи както и висок стандарт и лукс и всичко съобразено с ЕКОЛОГИЯТА. Масовият бедняшки евтин туризъм и почивки за бедни и хора с нисък доход е престъпление и безобразие ТОВА налага ниски стандарти, мизерия, мръсотия, изливане бетон за масовия обикновен човек, който за да му е евтино и мизерно пълно безобразие. Всяка жаба да си знае гьола. Не е живото заставащо НЕ-ходенето на почивки. Екология и висок стандарт да е скъпо и недостъп