Близо милион българи не могат да си позволят почивка през лятото

Негативната класация оглавява Гърция, след нея е Румъния
15 авг 2021 07:45, Петя Славова
144
Близо милион българи не могат да си позволят почивка през лятото
Снимка: БГНЕС

Почти един милион българи не могат да си позволят лятна почивка. Това показват данни на Европейската конфедерация на профсъюзите, предава Нова телевизия. Според организацията общо 28 на сто от населението в ЕС е в положението на нашите съграждани.

Още по темата

Негативната класация оглавява Гърция – там хората, които не могат да си позволят лятна почивка, представляват близо 89 на сто от живеещите под прага на бедността. На второ място се нарежда Румъния. Общо седем са държавите, които изпреварват България по процент бедно население.

Голяма част от хората във врачанското село Вировско например не са ходили на почивка от години. Докато се охлаждат и си почиват било с маркуча в градината или под черницата пред двора, бабите само си спомнят плажа, до който не могат да стигнат и тази година.

Има обаче и такива като Дарина, които имат финансова възможност, но не искат да отидат, защото имат своето "зелено" море – градинката, която обичат и която иска грижа. Затова тя предпочита да остане при нея тази година.

"Изследването показва, че това са 1 млн. българи, които нямат пари за нищо, извън минималните потребности. Идеята на кампанията е да се осъществи натиск в директивата за минималната работна заплата и да бъдат заложени контректни нива, под които държавите да не могат да определят нивата на минималната работна заплата”, каза икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. "Според мен за България тя трябва да е около 750-800 лв.", посочи още тя.

"Изследването показва и още няколко неща. В държавите в ЕС над 94 милиона живеят под прага на бедност. Ако погледнем географското разпределение, виждаме нещо много интересно – държавите, които като процент на бедните спрямо неработещите са България, Румъния, Испания и Италия. От другата страна, с най-малко бедни, е Чехословакия, Словакия, Словения – държави, които са преди Германия и Франция", коментира финансистът Любомир Дацов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
9
 
! Отговори
999 преди 2 години
Лятната почивка от поне седмица е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА И НЕОБХОДИМА ЗА ВСИЧКИ ХОРА, КОИТО НЕ СА НА ЛЕГЛО. НО ТЕ САМО ПЕНСИОНЕРИТЕ ПОД ЧЕРТАТА НА БЕДНОСТ СА НАД 2 МИЛИОНА....ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ БИВА ДА Е ЧАК ТОЛКОВА МИЗЕРНА!!!
40
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
46 грешиш. Трябва за имаме такъв стандарт, че и най-бедния да може да си позволи 3 дни на морето със семейството. И трябва да има места за бедни, средна класа и богати. Това е правилния подход. Да, различни сме. Но все пак всички сме хора, нали?
39
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз предпочитам да отида и да се попека на местния водоем и да си спя в къщи, и ми излиза по-евтино, и се чувствам по-комфортно, от колкото да гледам комплексирани пуяци в стил капиталистическия Баш Майстора.
38
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Догодина ще са двойно повече, ако тоя цирк в НС не се прекрати.
37
11
 
12
 
! Отговори
Популизъм Комунизъм преди 2 години
Мозъци са размътени и умовете помрачени на хората от толкова години комунизъм, социализъм и време на преход и демокрация. При всичките тези периоди внушават на хората, че са равноправни и лъжата за равенство както от комунизма така и от демокрацията. НЕ МОЖЕ РАЗБЕРЕТЕ ГО най-сетни хората не са равни и НЕ МОГАТ ДА ИМАТ еднакви доходи. Не е срамно че някой не може да ходи на почивка, не е задължително да може и не трябва да му се внушава че е нещо жизнено важно това такъв му живота и съдбата човек
36
1
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
500 лв. заплата стигат само за салам народен ток вода и жиесеми :)))
35
1
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
До Има хора .....................................................И как разбра кой е полуграмотен,изхождайки от това,каква му е професията?Понеже познавах чорбаджии висшисти,които бяха доста далече от правописа,та затова питам.
34
4
 
8
 
! Отговори
Старата мома преди 2 години
До 27 и 30Не разбираш нещата. Ако си работещ то трябва да можеш да си позволиш поне скромна почивка (без луксове). Почивката им пряка връзка с работоспособността на човека - няма как да е мотивиран и "зареден" за работа човек, който като си плати сметките не може да иде за 3-5 дена на море или планина за да смени обстановката и да "презареди батериите". Хората не са роботи. Не говорим за 5 звездни хотели или яхти тук, а адекватна почивка за работещите хора с цел запазване на работоспособността
33
0
 
1
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
До ЧокоЧоко, радвам се за теб, но с три правописни грешки в едно изречение няма да е зле да посетиш и началното училище за бърз преговор.
32
2
 
3
 
! Отговори
ПАРИ НЕМА!ДЕЙСТВАЙТЕ преди 2 години
НЕМА ЛАБАВО !!
31
1
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
До Маркетинг и снобизъм....................................А на богатите какво се полага?Наглост и арогантност със сигурност имат в повече,за човещина няма смисъл да питам,като чета разсъжденията ти.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 33 кажи нещо положително за "Икономиката ни", белким некой се върже :)))) Лесно е да си лапе на комунист, трудното е ако не си такъв, после се чудят защо ги бият и даже са ги оставили да дишат:))
29
7
 
6
 
! Отговори
u преди 2 години
НЕ МОЖЕ и НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО всички хора да могат да ходят на почивки. СЪЩОТО КАКТО НЕ МОЖЕ ВСИЧКИ ДА СА БОГАТИ. За да има БОГАТИ трябва ДА ИМА БЕДНИ иначе не става. Хората от СРЕДНА КЛАСА и НИСКА КЛАСА е абсолютно НОРМАЛНО ДА НЕ МОГАТ ДА ХОДЯТ НА ПОЧИВКИ.
28
1
 
4
 
! Отговори
% преди 2 години
"Негативната класация оглавява Гърция там хората, които не могат да си позволят лятна почивка, представляват близо 89 на сто от живеещите под прага на бедността." А какъв е процентът от населението на живеещите под прага на бедност? 5%? 10%? И съответно тези 89% от живеещите под прага на бедност са 4-5% от населението. Ама по друг начин звучат 89%, нали?
27
4
 
7
 
! Отговори
До 30 преди 2 години
Не е снобизъм-кеф ми е да отида на почивка в петзвезден хотел.Харча си парите,за да живея добре,а не съм като някои,които пестят пари ,за да купят някоя миризлива панелка.Егати и живота-да мизерстваш,за да си набиеш парите в тухли и бетон.
26
1
 
4
 
! Отговори
Липси преди 2 години
"Ако погледнем географското разпределение, виждаме нещо много интересно държавите, които като процент на бедните спрямо неработещите са България, Румъния, Испания и Италия." Част от изречението липсва. Написаното няма никакъв смисъл.
25
9
 
4
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
И аз тази година ще пропусна почивката на черноморието но за сметка на това вече бях в Турция а сега ми предстои и посещение на Гърция.
24
3
 
5
 
! Отговори
мда преди 2 години
Така е. Това са *** " българи".
23
1
 
3
 
! Отговори
Какво правим преди 2 години
Само суха констатация която всички знаем !
22
8
 
8
 
! Отговори
Маркетинг и снобизъм преди 2 години
ПОЧИВКИТЕ НЕ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НЕЩО, градските жители в парковете да ходят, а селските съселяни са си така или иначе на природа. Какво им трябва повече от това? СНОБ или явлението СНОБИЗЪМ това е когато БЕДНИТЕ ХОРА искат НЕЩА които НЕ ИМ СЕ ПОЛАГАТ и НЕ СЪОТВЕТСТВАТ на ТЯХНОТО ПОЛОЖЕНИЕ. Това са отчаяни имитатори ПОДРАЖАТЕЛИ СЛЯПО на богатите. ЖИВЕЙТЕ си живота според вашата черга и възможности и ще бъдете щастливи като в Индия като не искай неща, които не можеш да имаш нито да си позволиш.