Близо милион българи не могат да си позволят почивка през лятото

Негативната класация оглавява Гърция, след нея е Румъния
15 авг 2021 07:45, Петя Славова
144
Близо милион българи не могат да си позволят почивка през лятото
Снимка: БГНЕС

Почти един милион българи не могат да си позволят лятна почивка. Това показват данни на Европейската конфедерация на профсъюзите, предава Нова телевизия. Според организацията общо 28 на сто от населението в ЕС е в положението на нашите съграждани.

Още по темата

Негативната класация оглавява Гърция – там хората, които не могат да си позволят лятна почивка, представляват близо 89 на сто от живеещите под прага на бедността. На второ място се нарежда Румъния. Общо седем са държавите, които изпреварват България по процент бедно население.

Голяма част от хората във врачанското село Вировско например не са ходили на почивка от години. Докато се охлаждат и си почиват било с маркуча в градината или под черницата пред двора, бабите само си спомнят плажа, до който не могат да стигнат и тази година.

Има обаче и такива като Дарина, които имат финансова възможност, но не искат да отидат, защото имат своето "зелено" море – градинката, която обичат и която иска грижа. Затова тя предпочита да остане при нея тази година.

"Изследването показва, че това са 1 млн. българи, които нямат пари за нищо, извън минималните потребности. Идеята на кампанията е да се осъществи натиск в директивата за минималната работна заплата и да бъдат заложени контректни нива, под които държавите да не могат да определят нивата на минималната работна заплата”, каза икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. "Според мен за България тя трябва да е около 750-800 лв.", посочи още тя.

"Изследването показва и още няколко неща. В държавите в ЕС над 94 милиона живеят под прага на бедност. Ако погледнем географското разпределение, виждаме нещо много интересно – държавите, които като процент на бедните спрямо неработещите са България, Румъния, Испания и Италия. От другата страна, с най-малко бедни, е Чехословакия, Словакия, Словения – държави, които са преди Германия и Франция", коментира финансистът Любомир Дацов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДАЦО БАЦО, АКО УМНОЖИШ ВСИЧКО ПО ДВЕ ЩЕ СТАНЕ ТОПЛО, А АКО УМНОЖИШ ПО ТРИ ЩЕ СТАНЕ ГОРЕЩО, А ПО ТРИ И ПОЛОВИНА НАПРАВО ЩЕ УДАРИШ ДЕСЯТКАТА.
120
1
 
2
 
! Отговори
от Варна преди 2 години
Не вярвам на подобни обобщения! В повечето случай хората намират извинение/причина да не отидат някъде, нямали време, пари, не понасят път.., а истината е че не им стига акъла, да организират пътуването си. Ако човек има умения да ползва информацията в нета, може да изкара и евтино и където иска, а ако може да кара става още по-лесно с колата. Ние сме обиколили всички по-големи градове в България, защото сме имали желание. Ако реша, още утре мога да отида в София примерно, но сега не ми се ходи.
119
1
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До Това са пенсионеритеДа теглят кредит бе Оня ден рекламираха колко било шик и изгодно А сега пък да те питам защо всеки трябва да ходи на почивка да речем на морето и какво означава почивка ,едва ли означава да похарчиш едни 2,3 хиляди за 5 дена
118
3
 
5
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До точно това не бива - хмх, сега се сетих, че преди изкарах 20 дни в Унгария, Чехия и Словакия на стоп с 200 лева с раница и хамак и беше най-якото нещо на света. Беше уникално и въобще не може да се сравнява с почивките ми в Барселона, Берлин, Ню Йорк, Монако, Солун, Анталия. Наистина няма как да ме разбереш, докато не го изпиташ. Да не знаеш какво ще правиш утре и да не знаеш къде ще те отведе следващият стоп. Но както и да е, както споменах по-долу веме не пътувам, надраснах ги тия години:}
117
0
 
2
 
! Отговори
Селянин с колело преди 2 години
Само толкова?
116
3
 
1
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До Точно това не бива - не е редно да генерализираш. От 10 години съм предимно веган и особено извън дома си консумирам само плодове и зеленчуци и винаги си нося 2 мрежи в раницата за да не ползвам найлон. Отделно не купувам напитки освен ако не са безалкохолни и в стъклени шишета. Мога да твърдя, че една твоя вечеря била тя и в ресторант генерира много повече *** от мен за месец.
115
2
 
9
 
! Отговори
иво8 преди 2 години
Почива само герберската администрация.Скоро обаче ще почиват при бай Ставри-в централният.
114
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак глупостите на синдикатите.Дори МРЗ да е 750-800 лева пак няма да им стигнат на хората за почивка.
113
1
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРЕЙШАНИ преди 2 години
До Жо-така ни наричаха персонала по хотели и ресторанти!
112
3
 
18
 
! Отговори
Жо преди 2 години
До Словянин === Лъжеш като дърт комунист. По времето на СОЦА хотелите по морето бяха за чужденци и за "отговорни другари". Влизал съм в безброй хотели, където ме посрещаше табелка "МЕСТА НЯМА". Гостите в хотелите се деляха на гости с валута по Първо направление и по Второ направление- значи СОЦ валута и западна валута. По Първо направление бяха основно руски групи, а за гостите по Второ направление хотелиерите щяха да си счупят краката да им се кланят и угаждат. За простолюдието имаше бунгала
111
4
 
5
 
! Отговори
До Словянин преди 2 години
Че 50 лв навремето да не беше малко бре. Пестяха половин година за море. Моите родители взимаха по около 90 лв към 1980та. И разправяш по профсъюзна линия, а тия които бяха отстрани какво? В момента държавните учреждения и някои частни фирми си имат станции по морето. На мен ми е все тая, обичам да ходя, там където си поискам. Едни и същи места омръзват
110
10
 
6
 
! Отговори
Апокалипто преди 2 години
В живота не получаваш това което искаш,а това което заслужаваш! Щом нямаш пари за море значи си пълен лузърцицмястото ти не е на плажа,а на нивата с мотиката...
109
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам кой какво може или не може да си позволи, но плажа на Нестинарка от 01.08- 10.08 2021 когато и аз бях там беше препълнен с плажуващи. Около 95% бяха българи. Ако някой стане от пясъка и си тръгне, в рамките на 5 минути мястото веднага бива заето от други хора. А това че някой иска да си стои в зелената градинка в къщи- какво лошо има? Няма да споменавам какви колони от автомобили се проточват по пътя Бургас-Синеморец. Нека всеки си направи изводите!
108
3
 
9
 
! Отговори
америка1332002 преди 2 години
това да левиш на мръсния пясък и се пържиш на 39 градуса и гледаш синя вода почивка ли се нарича?
107
0
 
6
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
До Marie Antoinette-ТА ТЕ И В КЪЩИ НЕМОГАТ ДА СИ ПОЧИНАТ-НЕКОИ ХОДЯТ ПО ЗЕЛЕНЧУКОВИТЕ ГРАДИНИ ДА КОПАТ ЗА ДА ОЦЕЛЕЯТ.
106
1
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ЕМИ НЕМОГАТ ЩОТО ГЪРКА МУ Е ПО ГОТ ДА МУ ПЛАТИ НИЩОЖНАТА ЗАПЛАТА И ДА БАЧКА.-Е НЕ Е ЛИ ИСТИНА-А?
105
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А те свършили ли са нещо, че да им трябва почивка
104
3
 
14
 
! Отговори
1 мил. не могат преди 2 години
Значи 6 мил. българи могат да си позволят почивка през лятото !
103
3
 
9
 
! Отговори
Marie Antoinette преди 2 години
Като не могат да си позволят почивка, да си стоят вкъщи.
102
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само 1 милион ли ?