В знак на отмъщение: Подобно на Русия, Беларус пуска стотици мигранти към ЕС

Страната им помага да преминат границата с Литва
15 авг 2021 19:15, Нели Христова
220
В знак на отмъщение: Подобно на Русия, Беларус пуска стотици мигранти към ЕС
Снимка: БГНЕС

Отчаяни, уплашени и молещи се за помощ, те излизат от тъмнината: група от езидски мигранти, изгубени в горите на Източна Европа.

Това е сюрреалистична гледка - и такава, която се повтаря през много последните нощи.

След като са преживели преследвания от ИДИЛ у дома в Ирак, тук на границата между Беларус и Литва, езидите се оказват уловени в спиращ дъха циничен заговор. Авторитарният лидер на Беларус Александър Лукашенко e обвинен, че използва тези отчаяни души като пионки в играта си с високи залози срещу Европейския съюз.

"Не ме изпращайте обратно в Беларус!" моли Римон, един от групата от осем мигранти, стискайки от ръка литовската гранична охрана.

Иракчаните призовават друг свой сънародник, Абу Усама - все още скитащ през тъмната гора със своя 10-годишен син - да се подчини на относителната безопасност на ареста. Разплаканият мъж с дете на ръце изплува сред дърветата, синът се вайка от страх, а бащата се хвърля на земята и вика "Аллах!"

В небето над главите им жужи хеликоптер, а охраната чува по радиото си, че нейните монитори са засекли топлинните показатели на още 15 мигранти наблизо, които чакат да преминат границата.

В рамките на 24 часа от 27 до 28 юли на границата са уловени рекорден брой мигранти - 171 души, като много от тях са иракчани. Повече от 4000 бежанци са уловени до момента тази година.

"Масово отмъщение"

Европейските служители казват, че бюрокрацията на Лукашенко извлича хиляди евро от всеки пътник, след което ги превръща в "оръжия" - според литовския външен министър Габриелиус Ландсбергис - с цел да натовари съседката си Литва.

Длъжностни лица казват, че мигрантите се превозват от Близкия изток до Минск, а след това се насочват до границата между Беларус и Литва от неуточнени фасилитатори, където им е разрешено да преминават, безпрепятствено от граничната полиция на Беларус.

Литва го нарече "дребно", но "масово отмъщение" за санкциите, наложени от ЕС, след като Беларус принуди самолет на Ryanair да кацне в Минск, за да бъде арестуван опозиционен блогър, който бе на борда на машината.

Представител на западното разузнаване заяви пред CNN, че схемата не може да функционира без разрешението на беларуската държава и че Лукашенко вероятно използва мигрантите като начин да притисне ЕС в преговори за премахване на санкциите срещу него.

Ключовият съюзник на Беларус - Русия, играе роля в тази тъмна търговия, каза представителят на западните разузнавателни служби и добави, че руското правителство е използвало подобна схема за мигранти в Норвегия и Финландия през 2015 г. Длъжностното лице заяви, че е много вероятно Беларус да се възползва от руските съвети, информация и помощ за установяване на този най-нов транзитен маршрут.

През юни, когато броят на пристигащите в страната мигранти ескалира малко след налагането на санкциите, Лукашенко заяви: "Няма да задържим никого. В крайна сметка ние не сме тяхната крайна дестинация. Те се насочват към просветена, топла, уютна Европа ."

В сряда белоруски служители заведоха CNN и други медии до границата си като част от организирано турне. Длъжностни лица заявяват, че мигрантите, дошли в Беларус, са го направили като туристи и не са платили пари, за да улеснят преминаването си. Според тях белоруските граничари са заети с предотвратяването на престъпна дейност и мигрантите се промъкнаха през пропуските в граничната ограда.

Роман Подлинев, заместник -председател на комитета за държавна граница, заяви, че Литва не е в състояние да контролира ситуацията и е прибягнала до "радикални методи". Той каза пред журналисти, включително CNN, че: "Въпреки нашите споразумения, литовската страна се опитва да доведе незаконно до границата с Беларус бежанците, които поискаха убежище в ЕС, и се опитва да ги изтласка на територията на Беларус със сила и насилие".

Граничният комитет представи видеозаписи, заснети от техния персонал, които според тях са доказателство за техните твърдения, че литовската гранична охрана използва сила, за да отблъсне или да върне мигрантите, както и че им отказва медицинска помощ. Те също така водят журналистите в болница, където ги срещат с мигрант на име Хюсеин, който казва, че е бил принуден да се върне и пребит от литовските граничари. Литовските власти отричат ​​използването на сила.

В отговор на увеличаването на броя на мигрантите, които се опитват да влязат в страната, Литва започна изграждането на дебела ограда по границата си. Преди това страната разчиташе на гъста гора, за да възпре всеки да пресече.

Този уикенд, според литовски служители, броят на мигрантите, преминаващи в страната, е спаднал до нула, след като Литва изпрати подкрепление в граничния район и започна да излъчва предупредителни съобщения на арабски, кюрдски, френски, руски и английски по високоговорители.

Представители на ЕС също приложиха дипломатически натиск върху Ирак, а в отговор страната прекрати полетите до Минск и изпрати самолет за събиране на мигранти от Беларус. Ахмед Ал Сахаф, говорител на иракското външно министерство, заяви пред CNN, че самолетът се е върнал със запълнени 130 от 400 места.

Но въпреки че Литва постигна известен успех в справянето си с кризата през последните дни, заплахата се измести. Външният министър Габриелиус Ландсбергис предупреди, че Беларус сега търси либерален визов режим с Пакистан или Мароко, за да продължи потока от мигранти.

А въпросът стигна до съседите на Литва, тъй като тези, които вече са в Беларус, търсят алтернативни маршрути. В понеделник Полша съобщи, че е задържала рекордни 349 мигранти без документи през уикенда, много от които са иракчани.

Друг от съседите на Беларус от ЕС, Латвия, задържа 140 мигранти в понеделник и десетки други през уикенда. Вътрешният министър предложи извънредно положение, а служителите изразиха необходимостта от лагери за мигранти.

Полицейските участъци препълват

Историите на тези, които се кръстосват горите, са болезнено познати. CNN разговаря с група от дузина езиди, заловени именно там.

Никой от тях не е носил физически паспорт - вместо това са сканирали документите на телефоните си. Някои носят имена на езидите и показват, че са родени в град Дохук, крепост на иракското малцинство, чиито членове са били жестоко атакувани от ИДИЛ.

ИДИЛ уби хиляди езиди мъже и пороби хиляди жени и деца между 2014 и 2017 г., в това, което ООН нарече геноцид.

Един от мъжете носи със себе си самолетен билет за 542 долара от иракската столица Багдад.

Те казват, че са взели такси от столицата на Беларус, след което са последвали GPS през гората и през границата. След това граничните служители ги намерат в гората, преди да бъдат отведени до местна гранична охрана, за по-нататъшно разследване, а след това са транспортирани до ареста.

Страната им на произход поражда още една неотложна загриженост за Литва: потенциален приток на терористи.

Представителят на разузнаването заявява пред CNN, че има реални опасения, че джихадистите от Близкия изток могат да проникнат в тези маршрути.

Вече има няколко случая, които предизвикват загриженост, казва служителят, но това може да са били лица, които преди това са били наблюдавани заради връзки с терористични групи, а след това са извършили пътуването не за да извършат терористична атака, а по икономически причини.

Потокът от хора е безмилостен. Той трансформира много от тихите гранични градове на Литва - техните полицейски участъци сега препълват новопристигналите мигранти.

В населеното място Пошконис граничните служители са предали кухнята на си на новопристигналите.

В Диевенишкес местните жители протестират срещу превръщането на стар жилищен блок в център за задържане на до 500 мигранти. Те казват, че не са против мигрантите, но твърдят, че не трябва да бъдат настанени толкова близо до детската градина.

Друг лагер в Друскининкай прелива от африканци и иракчани, ядосани, че са натъпкани във военни палатки и заключени в центъра по време на пандемията.

Мнозина настояват, че не са плащали на трафикантите, за да стигнат дотук. Но Али от Багдад казва, че някои плащат от 5000 до 6000 евро, дори до 15 000 евро на трафиканти за ВИП услуга до най-ценената дестинация в Европа: Германия.

Али казва, че беларусите "ни бутат, те ни използват като оръжия, защото Беларус има проблеми с Литва. Като оръжия. Те ни използват, но ние се нуждаем от това."

Друг жител на лагера - също от Багдад - добавя: "Имаме нужда от това, тъй като животът ни е в опасност. Ние нямаме живот в Ирак."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
4
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До АнонименКато щеш така го наричай ЕС да взимат мерки да си пазят границите а не само скимтят като бити кучета Русия и Беларус ли трябва да им пазят границите
107
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Беларус разпали войната в Афганистан, сега избяга от там и ни натресе тези емигранти. Лагерите са пълни, но ние ще се справим.
106
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ликашенко е истински политик а беларусите много добър и приятен народ.А за мигрантите е виновна Европа а не Беларус.Навремето ги стреляхме такива на границата ама нали искахте демокрация!Лукашенко е велик гледайте в тубата 8ч.пресконференция да се учите как се държи патриот и родолюбец - Большой разговор с президентом.Белоруссии. Пресс-конференция
105
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, че на Запад се критикува и протестира открито и дефектите и грешките не се замитат под килима, не означава, че Западът е по-зле от диктатурите, при които "всичко е наред" и "всичко е прекрасно". Не се надявайте на скорошен разпад на Запада, както ви учат в училище в Русия и Беларус. Докато чакате да не умрете от глад. :)))
104
2
 
13
 
! Отговори
без име преди 2 години
А вие какво очаквате, да благодарят за санкциите? Нима ЕС им благодари за репресиите?
103
7
 
10
 
! Отговори
България над всичко преди 2 години
емигрантите трябва да се застрелват, както преди 1989 година
102
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 124 "Тоя, дето смята, че Белорус е много чиста и уредена държава, да обиколи селата и малките градове. Защото всичко е една лицеприятна фасада като соцстраните по времето на СССР." Всички, които сме живели през Комунизма знаем за "образцовия магазин", а в Москва и в момента си имат специална полиция около туристическите обекти където има чужденци: облечена по-добре от нормалната за Русия (виждал съм лично и двете). Пълна пародия са червените фалшификатори.
101
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя, дето смята, че Белорус е много чиста и уредена държава, да обиколи селата и малките градове. Защото всичко е една лицеприятна фасада като соцстраните по времето на СССР.
100
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Планът Калерги в действие.
99
12
 
6
 
! Отговори
Дружбата с рушлям преди 2 години
дия води до мизерия.
98
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Оппа:Животът е несправедлив, друже. "Тия държави" да си бяха защитили интересите, та да не ги "ограбват". А може би тия, дето са ги "ограбвали" всъщност са ги цивилизовали и научили на много неща. Абе все по Запада плюете и все натам бягате. Защо? :)))) Ми оправете си неандерталските държави и си живейте. :) Като нашите почитатели на г-н Путин сте. :)
97
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега се разхождам южния парк и до централния ход чух нечленоразделни звуци обърнах сеи що да видя група бежанци си опън нали чаршафи на поляната, а около тях нахвърля и отпадъци. После не питайте защо не ги искам.
96
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Опппаааа "Бре, кой направя тези народи бежанци ? Кой разруши страните им ? Кой ограби ресурсите им и ги направи роби...?!" Кой? :))))
95
10
 
10
 
! Отговори
България над всичко преди 2 години
емигрантите трябва да се застрелват
94
1
 
18
 
! Отговори
м дааа преди 2 години
Що да не "извлича хиляди евро" ? Или това е запазена марка само за разните евро-НПО дето дебнат на 2км от бреговете на Либия , за да извлекат мангата.
93
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПО ВРЕМЕТО НА СТУДЕНАТА ВОЙНА СССР БЕШЕ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПАЗИТЕЛ НА ЗАПАДНА ЕВРОПА...МАЛКО И ДОБРЕ ИНТЕГРИРАНИ МИГРАНТИ,ПЕРФЕКТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ОБРАЗОВАНИЕ,ПЪЛНИ МАГАЗИНИ С ВИСОКОКАЧЕСТВЕНА СТОКА,ЧИСТИ УЛИЦИ,УСМИХНАТИ ХОРА...ТОВА БЕШЕ ЗАПАДНА ЕВРОПА ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ СТРОЙ НА ИЗТОК.СЕГА Е ЕДНА КЛОАКА ПЪЛНА С ВСЯКАКВИ ОТ ВСЯКЪДЕ.
92
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква хубава българска дума само- "фасилитатори".Тез "мигранти" не случайно искат в Германия, Швеция или Норвегия. Със сигурност имат там роднини, приятели или най-малко съграждани и селски, които даже може и да са ги финансирали. Литва им предлага билет за обратен полет и по 300?. Естествено, че никой няма да се съгласи, при положение че са дали по няколко хиляди за да стигнат дотам.
91
2
 
8
 
! Отговори
Offff! FuckOfff ! преди 2 години
Сега съчувствие ли очаквате. На кой номер да пратя SMS с текст dms... ?
90
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е Орбан като не пуска мигранти в Унгария. Грижи се за бъдещето на държавата.
89
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еврогейския съюз че духат супата