В знак на отмъщение: Подобно на Русия, Беларус пуска стотици мигранти към ЕС

Страната им помага да преминат границата с Литва
15 авг 2021 19:15, Нели Христова
220
В знак на отмъщение: Подобно на Русия, Беларус пуска стотици мигранти към ЕС
Снимка: БГНЕС

Отчаяни, уплашени и молещи се за помощ, те излизат от тъмнината: група от езидски мигранти, изгубени в горите на Източна Европа.

Това е сюрреалистична гледка - и такава, която се повтаря през много последните нощи.

След като са преживели преследвания от ИДИЛ у дома в Ирак, тук на границата между Беларус и Литва, езидите се оказват уловени в спиращ дъха циничен заговор. Авторитарният лидер на Беларус Александър Лукашенко e обвинен, че използва тези отчаяни души като пионки в играта си с високи залози срещу Европейския съюз.

"Не ме изпращайте обратно в Беларус!" моли Римон, един от групата от осем мигранти, стискайки от ръка литовската гранична охрана.

Иракчаните призовават друг свой сънародник, Абу Усама - все още скитащ през тъмната гора със своя 10-годишен син - да се подчини на относителната безопасност на ареста. Разплаканият мъж с дете на ръце изплува сред дърветата, синът се вайка от страх, а бащата се хвърля на земята и вика "Аллах!"

В небето над главите им жужи хеликоптер, а охраната чува по радиото си, че нейните монитори са засекли топлинните показатели на още 15 мигранти наблизо, които чакат да преминат границата.

В рамките на 24 часа от 27 до 28 юли на границата са уловени рекорден брой мигранти - 171 души, като много от тях са иракчани. Повече от 4000 бежанци са уловени до момента тази година.

"Масово отмъщение"

Европейските служители казват, че бюрокрацията на Лукашенко извлича хиляди евро от всеки пътник, след което ги превръща в "оръжия" - според литовския външен министър Габриелиус Ландсбергис - с цел да натовари съседката си Литва.

Длъжностни лица казват, че мигрантите се превозват от Близкия изток до Минск, а след това се насочват до границата между Беларус и Литва от неуточнени фасилитатори, където им е разрешено да преминават, безпрепятствено от граничната полиция на Беларус.

Литва го нарече "дребно", но "масово отмъщение" за санкциите, наложени от ЕС, след като Беларус принуди самолет на Ryanair да кацне в Минск, за да бъде арестуван опозиционен блогър, който бе на борда на машината.

Представител на западното разузнаване заяви пред CNN, че схемата не може да функционира без разрешението на беларуската държава и че Лукашенко вероятно използва мигрантите като начин да притисне ЕС в преговори за премахване на санкциите срещу него.

Ключовият съюзник на Беларус - Русия, играе роля в тази тъмна търговия, каза представителят на западните разузнавателни служби и добави, че руското правителство е използвало подобна схема за мигранти в Норвегия и Финландия през 2015 г. Длъжностното лице заяви, че е много вероятно Беларус да се възползва от руските съвети, информация и помощ за установяване на този най-нов транзитен маршрут.

През юни, когато броят на пристигащите в страната мигранти ескалира малко след налагането на санкциите, Лукашенко заяви: "Няма да задържим никого. В крайна сметка ние не сме тяхната крайна дестинация. Те се насочват към просветена, топла, уютна Европа ."

В сряда белоруски служители заведоха CNN и други медии до границата си като част от организирано турне. Длъжностни лица заявяват, че мигрантите, дошли в Беларус, са го направили като туристи и не са платили пари, за да улеснят преминаването си. Според тях белоруските граничари са заети с предотвратяването на престъпна дейност и мигрантите се промъкнаха през пропуските в граничната ограда.

Роман Подлинев, заместник -председател на комитета за държавна граница, заяви, че Литва не е в състояние да контролира ситуацията и е прибягнала до "радикални методи". Той каза пред журналисти, включително CNN, че: "Въпреки нашите споразумения, литовската страна се опитва да доведе незаконно до границата с Беларус бежанците, които поискаха убежище в ЕС, и се опитва да ги изтласка на територията на Беларус със сила и насилие".

Граничният комитет представи видеозаписи, заснети от техния персонал, които според тях са доказателство за техните твърдения, че литовската гранична охрана използва сила, за да отблъсне или да върне мигрантите, както и че им отказва медицинска помощ. Те също така водят журналистите в болница, където ги срещат с мигрант на име Хюсеин, който казва, че е бил принуден да се върне и пребит от литовските граничари. Литовските власти отричат ​​използването на сила.

В отговор на увеличаването на броя на мигрантите, които се опитват да влязат в страната, Литва започна изграждането на дебела ограда по границата си. Преди това страната разчиташе на гъста гора, за да възпре всеки да пресече.

Този уикенд, според литовски служители, броят на мигрантите, преминаващи в страната, е спаднал до нула, след като Литва изпрати подкрепление в граничния район и започна да излъчва предупредителни съобщения на арабски, кюрдски, френски, руски и английски по високоговорители.

Представители на ЕС също приложиха дипломатически натиск върху Ирак, а в отговор страната прекрати полетите до Минск и изпрати самолет за събиране на мигранти от Беларус. Ахмед Ал Сахаф, говорител на иракското външно министерство, заяви пред CNN, че самолетът се е върнал със запълнени 130 от 400 места.

Но въпреки че Литва постигна известен успех в справянето си с кризата през последните дни, заплахата се измести. Външният министър Габриелиус Ландсбергис предупреди, че Беларус сега търси либерален визов режим с Пакистан или Мароко, за да продължи потока от мигранти.

А въпросът стигна до съседите на Литва, тъй като тези, които вече са в Беларус, търсят алтернативни маршрути. В понеделник Полша съобщи, че е задържала рекордни 349 мигранти без документи през уикенда, много от които са иракчани.

Друг от съседите на Беларус от ЕС, Латвия, задържа 140 мигранти в понеделник и десетки други през уикенда. Вътрешният министър предложи извънредно положение, а служителите изразиха необходимостта от лагери за мигранти.

Полицейските участъци препълват

Историите на тези, които се кръстосват горите, са болезнено познати. CNN разговаря с група от дузина езиди, заловени именно там.

Никой от тях не е носил физически паспорт - вместо това са сканирали документите на телефоните си. Някои носят имена на езидите и показват, че са родени в град Дохук, крепост на иракското малцинство, чиито членове са били жестоко атакувани от ИДИЛ.

ИДИЛ уби хиляди езиди мъже и пороби хиляди жени и деца между 2014 и 2017 г., в това, което ООН нарече геноцид.

Един от мъжете носи със себе си самолетен билет за 542 долара от иракската столица Багдад.

Те казват, че са взели такси от столицата на Беларус, след което са последвали GPS през гората и през границата. След това граничните служители ги намерат в гората, преди да бъдат отведени до местна гранична охрана, за по-нататъшно разследване, а след това са транспортирани до ареста.

Страната им на произход поражда още една неотложна загриженост за Литва: потенциален приток на терористи.

Представителят на разузнаването заявява пред CNN, че има реални опасения, че джихадистите от Близкия изток могат да проникнат в тези маршрути.

Вече има няколко случая, които предизвикват загриженост, казва служителят, но това може да са били лица, които преди това са били наблюдавани заради връзки с терористични групи, а след това са извършили пътуването не за да извършат терористична атака, а по икономически причини.

Потокът от хора е безмилостен. Той трансформира много от тихите гранични градове на Литва - техните полицейски участъци сега препълват новопристигналите мигранти.

В населеното място Пошконис граничните служители са предали кухнята на си на новопристигналите.

В Диевенишкес местните жители протестират срещу превръщането на стар жилищен блок в център за задържане на до 500 мигранти. Те казват, че не са против мигрантите, но твърдят, че не трябва да бъдат настанени толкова близо до детската градина.

Друг лагер в Друскининкай прелива от африканци и иракчани, ядосани, че са натъпкани във военни палатки и заключени в центъра по време на пандемията.

Мнозина настояват, че не са плащали на трафикантите, за да стигнат дотук. Но Али от Багдад казва, че някои плащат от 5000 до 6000 евро, дори до 15 000 евро на трафиканти за ВИП услуга до най-ценената дестинация в Европа: Германия.

Али казва, че беларусите "ни бутат, те ни използват като оръжия, защото Беларус има проблеми с Литва. Като оръжия. Те ни използват, но ние се нуждаем от това."

Друг жител на лагера - също от Багдад - добавя: "Имаме нужда от това, тъй като животът ни е в опасност. Ние нямаме живот в Ирак."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
30
 
! Отговори
мак преди 2 години
Не ни облъчвайте със сълзливи истории, наслушахме се на такива през последните години. Европа не може да ги приеме всичките от всяко кътче на земята, едните заради войната, другите заради глада, те никога няма да свършат и винаги ще сме "длъжни" на някого. Достатъчен брой мигранти се закотвиха в Европа, а колко терористи има сред тях никой не знае.
87
0
 
33
 
! Отговори
Ама моля ви! преди 2 години
Не ме връщайте в Беларус! Там трябва да работя за прехраната си, а в ЕС ще съм на помощи до живот, че и цялата рода покрай мен.
86
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво. Само че като стигнат до заеми от Запада, трябва да знаят белорусите, че Западът ще им го припомни и ще при спадне разходите за бежанците от размера на заема. Западът може и да е "джендърски" и да ви се иска да се разпадне, но си прави сметките много добре. :) Но винаги можете да вземете заем от Китай или Русия, вие там в Беларус. :) Или от ОАЕ. :)
85
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това наистина са гадни номера. Не знаех, че има мигранти в Русия и Беларус
84
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако е йезид няма да вика "Аллах". Те са друга религия, различна от исляма и християнството. Главното им божество се казва Мелек Таус.
83
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая боза с източник от Дойче веле ли е, че не се вижда на телефона?
82
25
 
8
 
! Отговори
Щерев преди 2 години
Кат Русия няма друга,тъй коварна на света....
81
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво отмъщение бе леваци нито Русия още по-малко пък Беларус разпалиха войните от където тръгнаха бежанците западняците начело с краварите да си ги прибират и хрантутят.
80
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ало някой може ли да ми каже къде е европа бях в африка сега съм в европа едни и същи печки черни ама хубаво парят
79
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 96 Дек ке слезеш?
78
6
 
14
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Ако имат и една айота останало чувство и рефлекс за самозащита, литовците ще стрелят на месо и убиват диваците, докарани им да ги заменят като население. Не го ли направят, дъщерите им ще бъдат изнасилвани и помохамеданчени, а синовете им - изклани. Sink the fucking ships!
77
2
 
18
 
! Отговори
Друг преди 2 години
Струвами се, че клона на който се накачулиха много маймуни скоро ще се счупи. Време е аз да слизам, че да не падна стях. Това си е чисто заменяне на местното население!
76
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека им е на ЕС. Във Франция няма бели.
75
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС защо ги приема това някаква форма на мазохизъм ли е?
74
10
 
11
 
! Отговори
Миии преди 2 години
Какво да правят в русия и беларус - те за своите нямат работа!!!
73
2
 
18
 
! Отговори
комитата преди 2 години
Европа си е разграден двор да си ги взема храни н а воля нали правата н ач овека с на първо място
72
17
 
7
 
! Отговори
Обективно до 89 преди 2 години
ТИ В РУСИЯ ЛИ ЖИВЕЕШ??? МНОГО СМЕ СИ ДОБРЕ НА ЗАПАД. ТИ СИ СТОЙ В РУСИЯ, ПОНЕ ТИ ПЛАЩАТ ЗА ЕДНА СУПА, ЗА ДА ТРОЛИШ. АМА КАТО ДРУГО НЕ МОЖЕШ..... ?!
71
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това отмъщение е присъщо за примитивите обитаващи онези земи.
70
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Два милиона българи мият улиците и пpocтитуират на запад заради разрухата която ни донесе ЕС и американското партньорство. В този смиъсъл и те са бежанци. И на тях се гледа дори по зле от мигрантите от азия и африка, за западняците всеки арабин или африканец стои по-високо в социалната йерархия от български мияч на чинии и на улици.
69
10
 
20
 
! Отговори
До Веселинъ 71121368 преди 2 години
Руснаците са славяни и бял народ, и те като българите са изстрадал народ, не ги обиждай