Газпром държи Европа, идва ли зима с много скъп ток?

Зеленият преход ще изисква много повече време
24 авг 2021 11:25, Анисия Иванова
36
Газпром държи Европа, идва ли зима с много скъп ток?
Снимка: БГНЕС

В България може да престои зима с много скъпо електричество и някои от причините за това се коренят в политическия натиск към определени сектори на енергийната индустрия, смята Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България, който гостува в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. България трябва да покаже мускули в Брюксел, ако смята да задържи тежкдата си индустрия и няма да бъде сама в усилието си, защото други държави също страдат сериозно в момента от ситуацията, смята специалистът. През това време Газпром държи Европа като заложник.

Цената на електроенергията падна от 0.30 лв. на киловатчас до 0.20 лв. на киловатчас, но това пак е цена, при която тежката индустрия не може да функционира, казва Рашев. Според него основната причина за поскъпването е обединението на българската и гръцката борса точно преди лятото. Така най-евтиният пазар - българският, се обединява с най-скъпия пазар на ток в Европа – гръцкия. Основният проблем в Гърция е спецификата на инфраструктурата на държавата с хиляди острови и че електричеството там се произвежда от газови централи, а цената на газта на континента в момента „троши всеки ден рекордите“.

Още по темата

„В България на борсата се предлага много малка част от производството на централите“, напомня също Рашев, като целта е по-евтиният ток на регулирания пазар да отиде за домашните потребители, а индустрията има достъп само до по-скъп ток. Важни са и спецификите, свързани с търговците на ток, които са свързани лица с потребители и производители. Европейските политики за енергия също оказват влияние с поскъпването на въглеродните квоти (повече от два пъти в сравнение с миналата година).

Невъзможността да се осъществи перфектна заменяемост на досегашните енергийни източници с ВЕИ ще бъде спънка през зеления преход на Европа, смята Рашев, който каза, че "процесът ще изисква много повече време, отколкото им се иска на много политици“. Той посочи атомната енергия като развиваща се в момента, „просто защото това е мощността, на която трябва да се разчита“. На репликата на Ивайло Лаков, че електричеството от ядрени централи също е скъпо в началните години на експлоатация, Рашев отговори, че това е въпрос и на регулации – изискванията към АЕЦ са много завишени според него.

България е от страните с най-енергоемка индустрия и на нея и е нужен евтин ток, продължава експертът. Според него Европа като цяло е изгонила тежката си индустрия с подобна политика към Китай и същото в момента се случва и с България. Той вижда единствен вариант да се вземат тежки политически решения и да „покажем мускули“ в Брюксел. Другата опция е да кажем, че на България не ѝ трябва такава икономика и големите индустриални предприятия да си тръгнат.

Рашев описва потенциална картина на много скъпо електричество през зимата, с работещи всички ТЕЦ на пълна мощност. Той казва, че обединението на пазара с Румъния е много важно да стане, за да се постигне някакво регулиране на цената, като самият той изпитва съмнения дали това ще се случи през октомври, както е планирано.

"България няма да е сама в този проблем. Испания, Италия, Гърция, на север от нас страните в Източна Европа всички страдат много от това положение в момента.“

Според него поисканото покачване на цената на природния газ от есента със 17% е реалистично. То се базира на методологията, която сме приели за определяне на цените с доставчиците ни. Но заради политическият натиск в Европа срещу газовата индустрия, на практика в момента „Газпром практически държи Европа като заложник.“

"Европа през септември-октомври ще бъде принудена да се помоли Северен поток 2 да заработи на максимален капацитет, за да има газ“, смята Рашев. "Европа е пред катастрофа. Тя не може да запълни газохранилищата. С втечнен газ тя не може да ги запълни“, обясни експертът.

Според него САЩ не предпочитат да продават втечнен газ тук, защото в Азия плащат още повече за него.

Гостът коментира и пазара на индустриални метали, който по думите му продължава да бъде много волатилен с много високи цени на медта и алуминия в момента. Делта вариантът обаче се отразява на тези цени и въпросът за бъдещето е дали Китай ще успее да се справи толкова добре като миналата година, защото голяма част от производството се намира там.

Вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria още защо прогнозираните големи запаси от полезни изкопаеми, включително на редкоземни метали на Афганистан е много трудно да бъдат реализирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 2 години
Продължение: В момента имаме 12 гигавата мощности, а ползваме 5-6 гигавата в най-натоварените моменти (тук е включен и износа)-имаме ток в излишък, въпроса е цената. Ако се вземе нова АЕЦ трябва да измести някоя друга съществуваща централа (която съответно няма да се изплати), няма да може да се покрива дневния товар, виж другия ми коментар. Повечето около нас не са глупави да държат излишни централи (т.е. излишни разходи) а внасят - Сърбия, Македония, Гърция, Турция...
26
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 2 години
До Нищо ново: Доколкото разбрах АЕЦ не може да замести ТЕЦовете, защото не може да се пуска и спира когато си поискаш и много бавно му се променя товара (т.е не може да се използва за да покрият максималните товари през деня). Освен това ако работи на намален капацитет по-бавно се изплаща (а изграждането му е много скъпо), а и се износват неравномерно горивните пръти - това също било проблем. За съжаление по цял свят е така. Вижте нашия, той работи през цялото време на макс. товар - 2 гигавата
25
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонимендреме ни за...газпром,политическата ЕС зависима от мафията не позволи...азерски...втечнен от САЩ...русия държи катцлерите на германия...мечтаещи и работещи за пенсии в...газпром...факт,ще оцелеем...Справедлив,Свободен и Солидарен...или губите яхтите и замъците си...едната чест имаме...гладните...нищо ново...справка историята!!!
24
0
 
9
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Трябва ни още една АЕЦ, но при толкова много продажници и слуги на чужди интереси сред нашите политици няма как да се построи. Вече станахме смешни с нашите безкрайни процедури за външни инвеститори на Теменужка Гербаджийска от които накрая нищо не излезе.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Най-евтиният пазар - българският, се обединява с най-скъпия пазар на ток в Европа гръцкия. Европа е пред катастрофа. Тя не може да запълни газохранилищата. Газпром практически държи Европа като заложник. ------------------- и в същото това време България се присъединява към "Кримската платформа" на Зе и заклеймява Русия като окупатор на Крим. При такава политика, може ли българския народ да очаква поевтиняване на тока и газа?
22
1
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До пияница мистикЕ значи е време да спре да ти връща заемите
21
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Либертарианците не смеят да обвинят Западна Европа и САЩ за енергийната криза от евроталибанските мерки. Виновни са Западна Европа и САЩ, но либертарианците прехвърлят вината на Русия, защото така е безопасно за тях и техните господари от Западна Европа и САЩ.
20
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Меркел продаде Европа на Газпром и резултатите са видими. Немците докараха нова катастрофа на Европа.
19
1
 
13
 
! Отговори
ceci_ преди 2 години
Някаква глупост, хем газпрм хванал ЕС, хем продава явно евтино, щом САЩ са неконкурентни. От друга страна тежката индустрия бяга в Азия, но там газта е значително по-скъпа... как така толкова напредничав и богат пазар като този на ЕС не може да си позволи цени като в Китай и Виетнам? Дали пък няма камари еврочиновници с разни данъци и акцизи на клона?
18
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ха-хаГазпром принадлежи на Русия толкова, колкото и Лукойл, Бритишпетролеум и др. В момента "хапете ръката която ви храни". И това се отнася за всички неграмотни дежурни платени.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най енерго загубите са на ТЕЦ продаваш отоплена вода на дружеството топлофикация. Централното отопление е винаги на загуб.
16
1
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
ами гонете руските шпиони измисляите си различни прос-то-тии и сега ще питатедали ще изкараме зимата с вашето отношение към русия няма да излезем надобър краи мир и дружба с всички и всеки да търгува с каквото има ние имамеджанки
15
1
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
След 7 години война срещу Русия, накрая се оказва, че Путин е на път да победи.Интересното е, че преди това самият той предлагаше съюз на ЕС и САЩ, но те високомерно отказаха. Сега Русия разполага с множество възможности за реализация на продукцията си и е в положение да избира. И това ако не е пълен провал за Запада, не знам кое ще е...
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво общо има тока с газпром. Ние имаме ядрена централа ? АлооооОтделно газовите договори се правят поне за 10 15г напред
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А някои тук искат да закриват Марица изток...
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам колко е поскъпнал тока в някои страни,но знам че в България тока е най-скъп в Европейския Съюз.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не купуват от други места . Едва ли се е свършил газът по света . Миналата зима американските танкери направо заобикаляха Европа и ходеха директно в Азия , защото там цените бяха много по-високи . Ама няма място за притеснение , като влезе СП2 в експлоатация , за нула време ще се напълнят хранилищата
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа позволи това.А в България за това е виновен Б.Б. и Каракачанов заедно с ВМРО и ГЕРБ.Те нарочно забавиха работа за конектора с Гърция за Азерския Газ.Конектора се работи от 2012 година и все още не е готов.Проекта е малък,но нарочно се бави заради солидна корупция от Путин и Ердоган.Ако го бяха направили,нямаше да има монопол.Благодарете на ВМРО и ГЕРБ за скъпата газ,ток,парно и всичко друго.
9
5
 
6
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Ембарго на джуджето,а?Джудже,джудже, амо голямо...
8
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пак се опитват че виждаш ли Русия била виновна за високата цена на газ. Ало, безплатно няма. С години плюете Русия, то не бяха мерки, то не бяха санкции, то не бяха ЛГБТДС паради да се разрешали в Москва и подобни глупости. Какво стана сега? Вместо да имаме траби да минават от тук и следователно да ни плащат на нас я с евтин газ или наем на системите, сме на никъде, с пръст в гъ?. Защото имаме толков глупави политици, всичко е за това. И няма един предател в затвор и сега ще плащате