Наводнения като тези в Германия - веднъж на 400 г., но рискът расте

Учените казват, че броят на тези екстремни събития ще се увеличи
Обновена: 25 авг 2021 18:42 | 25 авг 2021 18:40, Нели Христова
18
Наводнения като тези в Германия - веднъж на 400 г., но рискът расте
Снимка: БГНЕС

Рекордните валежи, предизвикали смъртоносните наводнения в Западна Европа през юли, са станали между 1,2 и 9 пъти по-вероятно заради изменението на климата, причинено от човека, гласи ново проучване.

Най-малко 220 души бяха убити между 12 и 15 юли, предимно в Германия, въпреки че десетки загинаха и в Белгия, а домове и други сгради бяха разрушени при наводнения, предизвикани от обилни валежи. Някои части от региона видяха повече дъжд за един ден, отколкото обикновено очакват за цял месец.

Изследването, проведено от 39 учени и изследователи по проекта World Attribution Weather (WWA), установява, че най-екстремният дъжд е събитие веднъж на 400 години и че изменението на климата увеличава интензивността на дневните екстремни валежи с 3 % до 19%.

"Тези наводнения ни показаха, че дори развитите страни не са в безопасност от тежките последици от екстремни метеорологични явления, каквито видяхме и за които знаем, че се влошават с изменението на климата", казва Фредерике Ото, асоцииран директор на Института за промяна на околната среда в Университета в Оксфорд. "Това е спешно глобално предизвикателство и ние трябва да се заемем с него. Науката е ясна и съществува от години."

"Честотата един на 400 години се отнася само за конкретния изследван регион и не означава, че ще минат още 400 години, докато други части на Европа или света претърпят подобно метеорологично събитие", обяснява Маартен ван Алст, професор за устойчивостта на климата и бедствията от Университета на Твенте в Холандия. "Прогнозата за следващата година вероятно е по-лоша, защото година след година рискът продължава да се увеличава. Така че, ако нещо ще се случи, очакваме да е през следващата година, не тази ", каза ван Алст на пресконференция.

Учените се съсредоточват върху районите около реките Ар и Ерфт в Германия и Мьоз в Белгия, където бяха счупени рекордите по валежи. Те също така взимат предвид случващото се в по-голям регион - включително части от Франция, Холандия, Люксембург и Швейцария, за да установят как екстремното метеорологично събитие е повлияно от повишаването на глобалните температури.

Учените са разгледали метеорологичните записи и са използвали компютърни симулации, за да сравнят днешната картина - в свят, който е с 1,2 градуса по Целзий по-топъл, отколкото в предииндустриалните времена, с този от края на 1800-те.

Те предупреждават, че колкото по-топла е Земята, толкова по-чести и интензивни ще бъдат тези дъждовни събития. По-конкретно - ако глобалните температури се повишат до 2 градуса над прединдустриалните нива, интензитетът на дъжда за един ден ще се увеличи с още 0,8 до 6% и ще бъде между 1,2 и 1,4 пъти по-вероятно да се случи наводнение, според техните модели.

Унищожени речни измервателни станции

Ван Алст каза, че констатациите трябва да бъдат "сигнал за събуждане" за правителствата и местните лидери, за да подобрят подготовката си за екстремни метеорологични явления, включително да разгледат как са построени домовете, така че децата, възрастните хора и хората с увреждания да могат да достигнат безопасност по време на природни явления като наводнения или пожари.

"Надявам се, че това е сигнал и за хората, които не само са били засегнати от това наводнение, както и за хора на други места, които са били ударени от горещи вълни", казва той. "Изправени сме пред по-екстремни събития от много видове и единственото нещо, което можем да направим, е, от една страна, да затворим крана за увеличаване на парниковите газове, за да избегнем риска от излизане извън контрол, а от друга ръка - подготвяйки се за този по -екстремен климат. "

Учените признават, че тяхната оценка - от 1,2 до 9 пъти - е широк диапазон, и обясняват, че използваните от тях модели и наличните им данни за такива локализирани събития не им позволяват да стеснят допълнително своите констатации .

Липсват и важни данни, тъй като някои измервателни станции бяха унищожени от наводненията.

Проучването признава, че редица условия са влошили тежестта на наводненията, включително че почвата в региона вече е била наситена и че теренът на някои места, с тесни долини и стръмни наклонени планини, е довел "до фуниеобразни ефекти в случай на екстремни наводнения". Тези фактори са взети предвид в техните модели.

Това лято Северното полукълбо е преживяло широк спектър от екстремни метеорологични събития извън смъртоносните наводнения, включително рекордни температури, които в някои случаи предизвикаха пожари в САЩ, Канада, Сибир, Алжир и Южна Европа.

На 14 август дъждът падна на върха на Гренландия за първи път в историята, тъй като температурите там се повишиха над нулата за трети път от по-малко от десетилетие. Топлият въздух подхрани екстремно дъждовно събитие, което изхвърля 7 милиарда тона вода върху ледената покривка.

Американският щат Тенеси сега изпитва силни дъждове и смъртоносни наводнения, тъй като Националната метеорологична служба в Нашвил съобщи за над 17 инча дъжд в град Макюен, което вероятно поставя нов държавен рекорд за 24-часови валежи. Ако бъде потвърдено, това ще разбие предишния държавен рекорд, поставен през септември 1982 г. с 13,6 инча дъжд в град Милано.


18
Още от ЕС
Хиляди мигранти в капан между границата на Полша и полицията на Беларус
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Винаги е имало екстремни явления, но не е имало интернет, да се разнася новината за минути. Преди 400 години как ще дойде новината за наводнение в Германия? Ако очевидец посети България и разкаже. На кого, на двама, трима, петима?
17
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Когато един ди'вак се мисли за велик, винаги му се намира майстора.Консуматорските западни сви'не опропастиха природата и си мислят, че ще остане ненаказано...
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Въпрос- Земята е обречена да изстине един ден. И ядрото и изстива. Научно доказано. И Слънцето е обречено да изстине. Ама това е далеч в бъдещето. А до тогава трябва да се направят едни пари от циклите на климатичните промени. Чрез подобни медийни шашми и корумпиране, както с ваксините.
15
1
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 3 седмици
"по-вероятно заради изменението на климата, причинено от човека, гласи ново проучване."- -A преди 400 години от какво е било причинено наводнението и тогавашното затопляне?? Драли ли са кожи от народа тогава или не са се сетили тогава? За балами ли ни взимате? Това че климата се мени непркъснато, не означава че данъкоплатците трябва да ви пълнят пеликановите гуши. И ако се позастуди по нататък застудисти ли ще ставате или пак ще го обяснявате с глобалното затопляне.
14
1
 
6
 
! Отговори
Bili преди 3 седмици
В Италия хванаха подпалвачите, в Германия се знае че умишлено оставийа инфраструктурата да рухне...за Гърция и България без коментар...всички знаем...има си адженда, едни хора прибират едни пари ....
13
0
 
4
 
! Отговори
астроном преди 3 седмици
с Нибиру какво става ? Иде ли, не иде ли ? Или се изгуби из космоса.
12
2
 
6
 
! Отговори
Pepe преди 3 седмици
Глупости! Във почти всеки германски град някои от къщите имат репери, докъде е стигала водата при наводнения. Това от сега далеч не най-голямо, още повече необичайно. Аман от зелени еко глупости, как всички ще Омремм
11
1
 
5
 
! Отговори
нормално е преди 3 седмици
Земната ос се изправя!До този момент са отчетени 0,3 градуса!Друго е интересно,защо всичко се засекретява!?И за това има наложена глобална цензура!?Какво като знаят хората?Точно от там идва затоплянето,а не от разни измислени въглеродни емисии!Ама дай да връткаме далавера!!!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Баси тъпите статии,тва сериозно ли!!!?
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Някой скоро да е градил къща? Вече не ти дават, да го правиш сам... Каква е тая лудница? Искат ти по 200 000 лева, за някакви типови проекти, дето в тях има 35-40 000 лева материал.
8
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До . 6 - В ииначе, когато бяхме праведни и добри, изкарахме две национални катастрофи, ВСВ и дойдоха комунистите ... Ъъъъ ... ко?
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"да разгледат как са построени домовете, така че децата, възрастните хора и хората с увреждания да могат да достигнат безопасност по време на природни явления като наводнения или пожари."Еха! Супер! Още регулации! Не се притеснявам, че децата ми ще се удавят при потоп, докато с вкъщи! С подобни прокемини, няма да може да си позволим къща. Имаш 20 бона, преди първа копка, за раздавки. Скоро ще ме карат, да си правят дома handicap accessible, ей така, за да похарча още 20 бона.
6
2
 
3
 
! Отговори
. преди 3 седмици
Тепърва ще ни се стоварват бедствия защото станахме много грешни! :(
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Що не кажат че обилните валежи са само в планинските райони. Информацията която дават е непълна и не ясна. Общи приказки на търкалета без имена на градове и села. Нали не си мислите че в цяла Германия е имало наводнения. Само в планинските райони и то в малка част. Но те така го казват като че ли цяла германия е под вода. Това е природа бе геррманчетата каквото си иска това си прави. Това на са българите да им заповядвате да си унищожат икономиката за да внасят от.падъците ви.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Рискът ще намалее със 100 % когато престанете с манипулацията на времето, за да насаждате още страх.
3
2
 
1
 
! Отговори
Германец преди 3 седмици
БоК ни наказа, защото сме ваксинирани ойрожендаре. Нали така :)
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като е веднъж на 400 години, това е супер! След 400 години пак :)
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
е как така на всеки 400 г, нали уж планетата се затопля и това ще е ежедневие?