Пак на дъното: Последни сме в ЕС по новосъздадени фирми

Евростат регистрира с по 4.1% по-малко спрямо първото тримесечие
26 авг 2021 09:35, Петя Славова
38
Пак на дъното: Последни сме в ЕС по новосъздадени фирми
Снимка: БГНЕС

В България се наблюдава спад на новорегистрирани фирми, отчете Евростат за второто тримесечие. Според статистиката те са с по 4.1% по-малко спрямо първото тримесечие.

Отличник в статистиката е Португалия, където новосъздадените компании са станали повече  с над 213%.

Страната ни е на четвърто място и по ръст на регистрираните фалити на бизнеса за второто тримесечие. По данни на Евростат в периода април - юни обявените фалити в България са с 16,1% повече спрямо първото тримесечие. Лидер в негативната класация е Словакия, където увеличението е от малко над 20 на сто, предава "Монитор".

В същото време в Румъния фалиралите компании намаляват с 35,5%. В северната ни съседка новите бизнес регистрации намаляват с 3,5% на тримесечна база, показват още данните на Евростат.

Като цяло в ЕС регистрираните нови фирми се увеличават с 5,3% на тримесечна база, а банкрутите растат с 1,8 на сто. По-малкият брой фалити на бизнеса през първото тримесечие обаче може да бъде обяснен с правителствените мерки, свързани с ограничаване на пандемията от коронавируса.

От анализа на данните е видно, че в периода 2015 -2019 г. в повечето икономически сектори регистрациите на новите компании растат непрекъснато. Изключение прави само търговията. В началото на 2020 г. новите регистрации намаляха съществено и започнаха да се възстановяват едва към третото тримесечие на миналата година.

От началото на тази година се наблюдава ръст на новите компании в секторите транспорт, информационни технологии и комуникации, както и дейности, свързани с финансови и застрахователни услуги. Спад обаче има по отношение на услугите по осигуряване на настаняване и заведения за хранене. В същото време най-много намаляват обявените фалити именно в тези сектори. Увеличават се обаче подадените молби за обявяване на банкрут в сектора на строителството и информационните технологии и комуникации.

Спадът на предприемаческия оптимизъм у нас доведе до ръст на предлагането на бизнес имоти за даване под наем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
10
 
! Отговори
Тоест преди 2 години
Освобождават се наети площи, падат наемите, рентиерите са в паника.
14
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спад след първите три месеца..... ето поредния звучен шамар на България и българите нанесен от фигуранта и неговия служебен кабинет.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че това е дори похвално. Българинът е реалист. Добре знае, че не му трябва частен бизнес в несигурни времена и несигурна държава. По-добре е, че не си играе на бай шеф при ненормални условия.
12
2
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
какви фирми какви 5 лева тука на тази територия не важат никакви икон законисамо закона на джунглата от 1878 ни управляват само цър-ву-ли
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още не мога да разбера защо има хора с по 30-40 фирми на тяхно име. Това трябва да е подсъдно. Нали се сещатет че единстевената нужда от толкова фирми е за укриване на данъци, прехвърляне на пари от една в друга, тъмни сделки и подобни. БГ е рая за мафията, всичко е разрешено, всички си затварят очите и така 30г. Но ислед още 30 пак ще е същото
10
3
 
11
 
! Отговори
изпатил преди 2 години
трябва да си луд да правиш бизнес в БГ особенно производтво - персонал няма, подкрепа от държавата няма, постоянен тормоз от НАП, инспекцията по труда, ХЕИ, РСи, трудова медицина и т.н.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то последните 10 години сигурно 60% от ново регистрираните фирми в Бг. са създадени с една единствена цел - крадене на Евро пари и за източване на бюджета през държави поръчки. Други 30% процента са посредници, внос износ, търговия далавери. И най малко, я има 10% са фирмите които наистина въртят легитимен бизнес и произвеждат нещо. Всичко днес е пунта мара! Никой не му се работи.
8
2
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
ЕС ли ви е виновен?Никой не говори за монопола и докато не се ГОВОРИ, все по малко фирми ще има.Асоциациите не приемат нови членове.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато има ОПГ бсп-дпс все така ще е!!!
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То отдавна няма бизнес у нас. Няколко човека въртят бизнеса другите си мислят че имат бизнес докато големите не решат че им стига толкова.
5
11
 
5
 
! Отговори
РУМЕН РАДЕВ преди 2 години
ПРИ МЕН ГЛАД И МИЗЕРИЯ ВИ ЧАКА, Г/АДОВЕ
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че кой е луд да прави бизнес в България. Трябва да си мазохист да инвестираш пари тук. В България става само за далавери. Да въртиш нещо в сивия сектор. Иначе си е мъка.
3
7
 
5
 
! Отговори
За преди 2 години
това пък сме на първо място по умни антиваксъри!
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги последни, това е новото мото на БГ. В таи мизерия какви фирми, какви 5 лева. Всеки се опитва да оцелее. Тока за фирмите в БГ най-скъпия в Европа, факт. Как да имам фирма и за какво ми е/.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нацията напуска масово, остават само депутатите