Хиляди мигранти в капан между границата на Полша и полицията на Беларус

Граничните полицаи ги заплашват с оръжие
29 авг 2021 21:03, Нели Христова
122
Хиляди мигранти в капан между границата на Полша и полицията на Беларус
Снимка: БГНЕС

Александър Лукашенко се опитва да създаде нов мигрантски път към ЕС, като изпраща хиляди отчаяни хора до полската граница с автобус и ги принуждава да пресичат с оръжие, опряно в тила.

Още по темата

Диктаторът, който има за цел да използва мигрантите като инструмент за политическа репресия срещу санкциите на ЕС, е дал заповед на граничните полицаи да принуждава хората, да пресичат част от 420-километровата граница на Беларус с Полша. Варшава призова армията си да се опита да спре внезапния приток.

Десетки мигранти са хванати в капан, тъй като зад тях стоят въоръжени белоруски полицейски сили или формирования, а полските войници им пречат да настъпят на полска територия и отблъскват всеки, който се опита да направи това.

Една група е блокирана в продължение на почти две седмици край Уснарж Горни, село в източна Полша. Те казали на преводачите, че са били транспортирани до района от беларуси в балаклави, които са ги държали на тъмно, за да не знаят къде отиват.

Други мигранти, които се успели да се промъкнат и са били отведени в центрове за задържане в Полша, казават на адвокати, че са били заплашвани, ако откажат да отидат пеша до границата. "Казаха, че не са могли да се противопоставят на охраната, която винаги носела големи оръжия", казва 37-годишната Анна Албот от благотворителната група Miningity Rights Group.

Местните хора казват, че на мигрантите са дадени дъски, които да им помогнат да преминат малката река Swislocz. Беларусите стрелят във въздуха зад тях, за да ги накарат побързат. В съседна Литва 12 белоруски офицери с тежка екипировка са влязли на нейна територия, докато се опитват да принудят друга група мигранти през границата.

Отношенията между Минск и Варшава се влошиха, след като Полша даде убежище на стотици белоруси, бягащи от режима, включително олимпийската спринтьорка Кристина Цимановская, на 24 години, а Беларус задържа лидерите на своята значителна полска общност.

Други мигранти, които са преминали границата, казват, че са били бити, според Калина Цварног, която работи в района с фондацията за правата на човека Ocalenia.

Една афганистанска група е заобиколена от полски сили, за които се твърди, че са отказали да предприемат действия по транспортирането им към убежище. "Тези хора се прехвърлят през границата като топки за пинг-понг", казва Цварног и добавя, че някои твърдят, че вече са влезли в Полша, преди патрулите да ги върнат обратно.

"Когато ги открихме, те казаха, че не са се хранили в продължение на 24 часа. Пиеха вода от поток и се опитваха да ядат от храсти", разказва Мацей Кониецни, депутат от лявата партия, който използва депутатския си имунитет, за да даде спални чували на групата тази седмица. "Те дори не можеха да отидат да се облекчат."

Голяма част от полско-беларуската граница е едва демаркирана и трудна за охраняване. Досега мигрантите са концентрирани в тесен участък от 20 км.

"Районът на горите и блатистите зони е труден за патрулиране, като граничният път се вижда само на някои места", казва мъжът, който открива голямата група. Той иска да запази своята анонимност.

Броят на незаконните преминавания в Полша, Литва и Латвия започна да нараства през юни, след като ЕС наложи санкции на Минск. В съвместна декларация страните от ЕС обвиниха Лукашенко, че си отмъщава, като помага на мигранти от Близкия изток да пристигнат в ЕС, като част от "хибридна война" с "целта да упражни политически натиск върху ЕС".

Оттогава постоянно се появяват нови групи мигранти, като само за този месец са регистрирани 2100 опита за преминаване в Полша, според вътрешното министерство.

Полският министър на отбраната нарече бежанския приток "мръсна игра на Лукашенко и Кремъл" и сподели снимки на 100-километров участък от нова ограда от бодлива тел на границата тази седмица. Той каза, че още 50 км се издигат.

"Току-що покрай къщата ми минаха десетки тежки бойни машини с картечници, които се насочиха към границата", казва селянин пред The ​​Times. Според Карол Григорук, местен фотограф, няколко военни дивизии са разположили казарми в местните училища, които са изпразнени през лятото.

Мигрантите се появяват на прага на хората с молба за храна и вода. Джулия, която живее на 200 метра от линията, казва, че една от многото групи, които трябва са се появили наскоро, е включвала десет деца на възраст 11 или 12 години.

Въпросът бързо се превръна в политически, като крайно десни и леви активисти пристигат в района - десните обещават да защитават местните жители и настояват за изграждането на гранична стена, а левите гарантират, че блокираните мигранти могат да кандидатстват за убежище.

"Изглежда, че правителството провежда поредната клеветническа кампания срещу мигрантите“, казва Кониецни.

"Пускането на тези хора в Полша не е решение", каза премиерът Матеуш Моравецки,  предупреждавайки, че това би довело до идването на още "десетки хиляди" хора.

Рекламите на арабски за полети до Европа през Беларус продължават да се разпространяват онлайн. Местни служители казват пред Times, че повече мигранти се появяват на полската граница в сравнение с тези от африкански дестинации, включително Сомалия, Нигерия и Камерун.

Ева Осташевска-Зук, адвокат от Хелзинкската фондация за правата на човека във Варшава, която се среща с мигранти в центровете за задържане през последните седмици, заяви, че много от тях са избягали от Афганистан.

"Това са полицаи, държавни служители, IT специалисти", добавя тя. След като са платили до 12 000 долара за пътуването, те са били държани в хотелски стаи със запечатани прозорци и врати и накрая са придружени до границата, а войниците след тях са викали "вървете, вървете!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия и "свободни медии" ? Беларус и "свободни медии"? Вие надрусани ли сте или умствено болни?
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С чартърни полети направо в Германия може по-сгодно да му е на Лукавия.
21
7
 
10
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Предпочитам да паза границата на Белорус,отколкото нашата.Тук нивото е под океанското.Там духовността е като Еверест.
20
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демокрацията е демокрация само ако носи лична изгода за баш демократите, иначе е уидормъ.
19
6
 
34
 
! Отговори
Ко? преди 2 години
Значи, можете да се гаврите с белорусите, да им праскате измислени санкции щото сте под крилото на щатите, ама като белорусите започнат да играят вашата игра и пане започва да вие като женско куче. Аз за белоруси в Афганистан не съм чувал да има че да им разбият държавата. Ама поляци имаше. Аре яжте сега!
18
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То се видя истината-като се почне от Ирак, Сирия, Афганистан...Плодовете на западната "демокрация" цъфтят. Станаха посмешището на света. Виетнам ще им се стори една сладка приказка.
17
5
 
16
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Бой по природната гавра! Давай Лукашенко?
16
4
 
23
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 2 години
Ами нали Белорусия е "диктатура" - мигрантите искат "демокрация" - какъв е проблема тогава на съседите на Белорусия? Демократите не искат мигранти които сами си поканиха, или какво?
15
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лукашенко не се церемони с джендърите, които забъркаха тази каша.
14
1
 
16
 
! Отговори
Hoho_Boho преди 2 години
Лукашенко е виновен, че има мигранти. А проблемът е, не кой е виновен, а защо има хора, които рискувайкки живота си, се опитват да избягат, най-общо казано, от нещо.
13
3
 
14
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Тия мигранти са изтеглили баш късата клечка...)) урсул ханъм веднага да заповяда на поляците ги приемат...))
12
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Беларус помага на изпадналите в беда хора. Какъв трафик бе фашага? Да не ги е докарал от Афганистан? Фик дих ин ден арщ.
11
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УСА където са били забъркват едни манджи и зарязват да се спасяват Виетнам, Либия, Ирак, Сирия, Афганистан. Да се готвят Бирма и др.
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много интересно как тези имигранти са стигнали до Беларус. ТРябва да са спуснати с парашути. Има нещо гнило в цялата тази дивотия.
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се връщат и да си пазят държавата
8
3
 
16
 
! Отговори
ЕС Кло преди 2 години
Лукашенско прави хуманитарен жест, а те го обвиняват???
7
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2 ...безплатни реклами за полети до Беларус на арабски...Къде ги пускат според теб рекламите в Беларус или в арабския свят? С полети до Минск са дошли не са от космоса:)))
6
8
 
35
 
! Отговори
Нима.... преди 2 години
...поляците отказват достъп на мигрантите? Желаят те да останат в Беларус? Кой беше в Афганистан - НАТО или Беларус? И ако НАТО създаде цялата тази неразбория, защо Беларус трябва да плаща сметката?
5
4
 
24
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Нарушавайки границата на една страна,автоматично те прави диверсант.Граничните имат право да те бият ,докато не си повърнеш червата.
4
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че е Лукашенко по-бързо да ги прекарва през Полша до Германия, където могат да получат торла храна и подслон клетите мигранти. Немкините да си турят маските и да поразголят кълките да посрещнат подобаващо съюзническите проамерикански сили бягащи от талибанската сабя.