Кметът на Лондон иска да се махнат рекламите на хазарт от автобусите

Близо 500 хил. малолетни между 11 и 16 години редовно играят хазарт
Обновена: 13 сеп 2021 19:59 | 13 сеп 2021 19:55, Анисия Иванова
25
Кметът на Лондон иска да се махнат рекламите на хазарт от автобусите
Снимка: БГНЕС

Рекламите на хазартни компании, игри и промоции скоро може да бъдат забранени в градския транспорт в Лондон. Говорителят на обществената компания Transport of London, която обслужва наземния транспорт в града, е потвърдил пред Gambling Insider, че ограниченията се обмислят, след като през миналата седмица кметът на града Садик Кан е отправил официално искане за това.

Премахването на рекламите на хазартни игри беше част от успeшната кампaния за преизбирането на Кан за поста през май.

Само от април до юни тази година в средствата за масово придвижване в Лондон са проведени 49 отделни кампании, рекламиращи хазарни игри и промоции. За сравнение през цялата 2020 г. кампаниите от същия тип са 61, се казва в отговор на кмета на Лондон до Сиан Бери – член на Лондонския съвет и кандидат за кмет на града на изборите през 2016 и 2021 г.

"Кметът ни помоли да обмислим ограничаване на рекламните кампании за хазарт в нашата мрежа. Все още обсъждаме как да приложим мерките, като ще ангажираме редица заинтересовани страни", казва говорителят на TFL. Според него ще бъде трудно да се оцени как забраната на рекламите ще повлияе на приходите на компанията, защото има "твърде много фактори", които трябва да се вземат предвид. От компанията не дават конкретна информация какви действия предвиждат, за да се съобразят в искането на кмета, като и не се ангажират с конкретни срокове.

Практиката обаче показва, че Кан и преди е успявал да наложи подобни рестриктивни мерки спрямо рекламите. През 2019 г. той успя да премахне всички реклами на т. нар. „бързи“ храни. Тази забрана обаче е намалила приходите на TFL с между 13 и 25 млн. паунда.

Различни организации и активисти от години се борят за ограничаването на хазарта във Великобритания. Игрите на късмета са изключително популярни на Острова, но съдебните дела, заведени от граждани срещу големите хазартни оператори, стават все повече, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

През декември правителството на Великобритания започна процедура по промяна на основния закон, с който се регулира хазартната дейност. Целта е бъдат създадени нови регулации и политики за отговорен хазарт, които да направят онлайн хазарта по-безопасен за потребителите.

Данни на британската Хазартна комисия показват, че близо 500 хил. малолетни, на възраст между 11 и 16 години редовно играят хазарт. От тях 55 хил. вече са развили зависимост, според проучване на организацията Coalition Against Gambling Ads, цитирано от ВВС.

Според проучване на Standard Life Foundation до близо 10% от училищата може да се намери място за хазартни игри на разстояние не повече от 5 минути. Това засяга 742 000 ученици в повече от 2000 училища в цялата страна. Същото проучване сочи, че 10% от големите вериги имат обекти в най-бедните райони на Великобритания. За сметка на това в същите райони се намират 34% от обектите с аркадни игри, 30% от бинго залите и 29% от игралните зали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 19А то работата била в това че албионският хазарт бил по - изфинен. леле, че тъпня! Хазартът си е хазарт независимо под каква форма съществува и по еднакъв начин изяжда главите на тези които се пристрастят. но както казах проблемът на давещите се е проблем на самите давещи се (Илф и Петров). Всеки да се спасява сам глобално проблемът не може да се реши, поне засега. А и по - натастък.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На острова има един основен ресурс - пари или финанси. Около 1/4 от световните пари минават през Лондон. Не ги мислете,не да опрели до краставици или капалъ чарши търговийка:)
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми да ги махнат бе, ама как ще стане в света най - много се печели от хазарт и дрога. Този аргумент винаги ще тежи най - много - печалбите. А пък това дали някой яде дървото никого не интересува. Истината е че с назидание и проповеди нищо няма да се промени. Трябва да се промени глобално мисленето и в политиката и в икономката. Но това няма да стане поне не в обозримо бъдеще. така че ще си имаме и дрога и хазарт. Всеки сам да си му мисли.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англичаните не залагат на ротативки и не си скубят косите в бинго зали като нашенци. Там хазартът е 90% спортни залагания, всичко каквото се сетите, от коне и зайци, до нелегални боеве с петли и кучета. Има и малко местни, които наред с балканците, търкат талончета като замаяни:) тоя Садик Кан, кметът, иска да го преизберат и явно залага на 'индо британците';)))
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия ако не перат пари от какво ще кърпят икономиката? На острова практически няма ресурси?!?
17
0
 
2
 
! Отговори
Божков преди 2 години
Ама що ве, нидей ве... !
16
3
 
0
 
! Отговори
За конете с капаци преди 2 години
Гледам, коментари главно за мюсюлмани което не е предпоставка за ограничението а просто най-лесното и най-удобното за разбиране на хората, които са като коне с капаци на заучени фрази. Не може да се промотира безразборно хазарта, алкохол, цигари и прочие. Вредни навици които водят до пристрастяване. Като е установено, че е не малък проблем за тях и за подстратващите е напълно рационално и адекватно поне да не е на всякъде. Бивши комарджии няма, но защо и децата да гледат ?
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кметът на Лондон е мюсулманин - паки, ако зависи от него всички лондончани ще бъдат обрявани а на трафалгар скуеър ще звучат молитви към аллах
14
0
 
8
 
! Отговори
Ggg преди 2 години
Хазартът го държат тези от третата, всъщност първата вяра, дето Адолф не ги харесваше. Няма успешна хазартна компабия без хора от тази вяра в управлението и.
13
0
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Човека си мисли, че след като Лондон е пълен с мюсюлмани и нещата ще тръгнат към "правата" вяра. Проблема опира до мафията която управлява подобни хазартни забавления по цял свят. Там не играе нито Християнство нито Ислям. Да не го обрежат повторно кмета..
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не забрави и свинското да забрани.
11
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кмета им е ислямист. Исляма забранява хазарта. Аз не съм ислямист но също съм против реклама на хазарта както и на така наречените "бързи кредити". Има си банки за тази работа.
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хазарта трябва да се забрани навсякъде
9
1
 
16
 
! Отговори
Пророк Илия преди 2 години
Светлото бъдеще наближава. Сега се забранява рекламата за хазарт. Утре следва забрана за алкохола. До нова година следват забраните за качване на жени без мъж - придружител, защото е много опасно. После следва изискване за разрешение от мъжа, фередже и плътна дреха до земята пак по същите съображения. До догодина ще се въведе дрескод и за мъжете - никакви къси панталони, бански или парфюми. Брадата е препоръчителна. После следва разделно возене на мъже и жени. Браво на кмета Садик и избирателите
8
1
 
15
 
! Отговори
Али Реза Помакът преди 2 години
Брат, а алкохола кога ще го забраниш? Бая пубове има за затваряне.
7
2
 
19
 
! Отговори
v преди 2 години
разбира се. хазартът е забранен в корана. как може в Лондонистан хазарт?
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са тези деца които играят хазарт. От къде намират пари 11 и 16 годишните. 55 хиляди са станали зависими. Майките и бащите им на тези деца не виждат ли децата си. Изобщо интересуват ли се от тях възпитават ли ги. И после ще ми казват че Капитализма бил по добър от Социализма. Да. Ама друг път.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия заприличаха на Буркина Фасо.
4
3
 
19
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
И бързите кредити. Казината вън от градовете.
3
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е напълно в ттон с ислямисото бъдеще на Лондонистан, един ден може и задължителни бурки да въведат.