Меркел – харесвана в ЕС, най-недолюбвана – в България

Мнозина европейци одобряват тя да стане председател на ЕС
Обновена: 14 сеп 2021 16:40 | 14 сеп 2021 16:38, Красимир Ангелов
82
Меркел – харесвана в ЕС, най-недолюбвана – в България
Снимка: БГНЕС

Ангела Меркел се готви да се сбогува с германската политика, но мнозина в Европа биха я подкрепили да заеме поста на ръководител на ЕС, сочи проучване, публикувано от мозъчния тръст на Европейския съвет по външни отношения (ECFR).

Поставени пред хипотетичен избор кой между Меркел и френския президент Еманюел Макрон да станат председател на ЕС, мнозинството европейци избира германския канцлер, според проучването, за което информира "Политико".

Около 58% от холандските респонденти, 57% от испанците и 52% от португалците подкрепят Меркел в тази фантастична надпревара, в сравнение със съответно 6%, 9% и 11% в полза на Макрон.

Любопитното е, че единствено българите са с твърдо негативна нагласа по отношение на Меркел, с 31% в подкрепа на германския канцлер - равно на броя, заявили, че изобщо няма да гласуват. Само 12% от анкетираните българи подкрепят Макрон.

По отношение на очакванията за Германия след напускането на Меркел, има голям скептицизъм към страната по въпросите на външната политика. Само 17% смятат, че Германия може ефективно да защитава европейските интереси в отношенията с Китай, докато за отношенията с Русия тази цифра е 20% и е 25% за САЩ.

Респондентите от Франция, Полша, Италия и отново България са най-критични към геополитическото позициониране на Берлин.

В Германия 52% от анкетираните заявяват, че „златният век“ на страната е в миналото, което показва, че следващият канцлер има много работа след изборите на 26 септември.

ECFR анкетира между 1000 и 3100 избиратели в Австрия, България, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия, Испания и Швеция през май и юни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
6
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Газпром ще се погрижи...за госпожата...сложи началото на края на ЕС!!!...финансираше мафиоти...налагаше ги за диктатори в източна...толкова несправедливости и грабежи...баста!!!
69
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой пък ли се интересува от мнението на чалга-балканците!:))))))))))))
68
1
 
10
 
! Отговори
Хан Тервел преди 2 години
Ние искаме Орбан за президент на Европа!!!!Долу бездетния дърт крокозъбел който ни напълни с емигранти, изгони Англия от съюза и прави гейпаради всяка година!
67
1
 
15
 
! Отговори
2 преди 2 години
Кукундрела съсипа Европа....вече даже няма съпротива за оцеляване. Тълпите мюсулмани прииждат на хранилка ...те на християните харесват само парите. Скоро всичко в Европа ще стане като в Близкия изток....кръв и война
66
0
 
12
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
И как да " обичам" тази другарка,от Бившата ГДР! Превеждам за младите! Германска Демократична Република!-:(((Този дърт таласъм,не престана да се кланя на Америка! Провеждаше Американската политика,от 1 вият ден,та до днес! Как не се " сети" ЕС,да натири от Европа Американското НАТО и си създаде Европейска армия??? Не е ли обидно за Европа като континент,друг такъв,като Северна и Южна Америка да ни,го " пази"? И от кого,ако не от Русия според ЕС? И лично тази? И още може да се добави за тази!-:((
65
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тая Меркел стига ни е досаждала. нищо не става от нея, тя едно недоразумение. Били я харесвали, закакво????
64
0
 
9
 
! Отговори
А бе преди 2 години
То в сравнение с Макарон всеки може да мине за харесван.
63
0
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
То и в Германия не е толкова харесвана,ама яко цензура...На Баце патронката.
62
2
 
9
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
Историята се повтаря, за кой ли път, ама то необразованите немци, какво друго могат да направят. Преди 70 години бяха направо луднали по Хитьо, и сега е същото. Изглежда носталгията по берлинската стена не си е заминала.
61
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може човек да му харесва Клаудия Шифър оргинална Германка да.А не на тази дядо и се довлякъл от полша преди 100 години голяма немкиня няма що?Паспорта я прави гражданин на германия но не германка по ген.
60
0
 
7
 
! Отговори
Сляпа е ! преди 2 години
Щом не вижда шкафа !
59
7
 
3
 
! Отговори
До 52 преди 2 години
Явно не само на мен ми е идвала тази идея. Наистина ще е добре да се разделим на две Българии.
58
0
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Аз подкрепям да си гледа пенсията.
57
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствената истина е че се сбогува с политиката на Германия , другото е Дезинформация
56
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Недолюбвана в България само от предатели и крадци на радев и бсп.
55
6
 
3
 
! Отговори
кой му преди 2 години
дреме ко става у най-смотаната, мизерна, пост комунистическа демокрация на червени олигарси и ДС
54
20
 
6
 
! Отговори
Анкета преди 2 години
България трябва да се раздели на две части. Едната про руска и всички русофили там. Другата про западна и всички атлантици там. Трябва да има опция депортиране. Харесай за про руска . Палец надолу за про западна.
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си зима пенсията 15000 евро и да не се занимава.
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БунгурМи хубаво ти като искаш живей като комплексар. Аз не искам пък и не виждам защо да го правя. Има защо да имам самочувствие. Никой не твърди че сме най - древните дори и обичаните от тебе западняци не са древни. Древни вече просто няма. и велики вече няма. Да не говорим за Меркел тя е направо жалка. САмо едно няма да изчезне- блюдолизците. А това е жалко.
51
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' най-недолюбвана в България '' ........................... в България най-харесван Путин ... и мужишки ботуш заврян дълбоко в българския, селски зад*ник ... това също е много популярно в България.