Евродепутати скочиха на ЕК заради бездействието срещу корупцията в България

Институциите действали само срещу "дребните риби" и избирателно
Обновена: 16 сеп 2021 18:11 | 16 сеп 2021 12:40, Камелия Цветанова
145
Евродепутати скочиха на ЕК заради бездействието срещу корупцията в България
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия бе подложена на критики днес от Европейския парламент заради бездействието си срещу корупцията в България на фона на наложените от САЩ санкции по закона "Магнитски" срещу български граждани, съобщи БТА.

Още по темата

От името на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) Станислав Полчак посочи, че решението на Вашингтон показва провала на ЕС да се бори с корупцията. По неговите думи европейските институции действат само срещу "дребните риби" и избирателно.

Елена Йончева (Социалисти и демократи/БСП) добави, че България се е превърнала в страната, за която са налагани най-мащабни санкции по закона "Магнитски". Българските граждани знаят много добре проблемите с корупцията в страната, протестираха срещу превземането на съдебната система и когато го правиха, бяха бити и унижавани, заплашвани и влачени по съдебни зали, заяви Йончева. По нейните думи в нито един доклад на ЕК не се отчита това, което са установили САЩ и критиките на комисията към нашата страна са прекалено предпазливи.

Софи ин'т Велд (Обнови Европа) съобщи, че представители на комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ще посетят нашата страна следващата седмица. По нейните думи се наблюдава необяснимо разминаване между заключенията от докладите на ЕК за напредък на България по механизма за наблюдение и решението на САЩ.

Даниел Фройнд (Зелени) определи обстановката в България като много по-лоша от това, което ЕК отчита. Това показва провала на комисията да предприеме необходимите мерки; американците поне правят нещо. Срамота е, че това не се прави от Брюксел. Наблюдението на ЕК не води до нищо, не се използват възможностите за действие, добави той.

Яак Мадисон (Идентичност и демокрация) подкрепи заключението, че за корупция биват преследвани само "дребните риби". В България и Румъния има проблеми, но корупция има и в други страни от ЕС, посочи той. По неговите думи е важно да има промяна в съзнанието на хората, за да бъде корупцията изкоренена.

Ангел Джамбазки (Европейски консерватори и реформатори/ВМРО) определи като необяснимо това, че ЕК открива корупция в държави, чиито правителства не й харесват. България, Унгария, Полша и Словакия са вечните набедени, добави той. Според него корупцията в "приятелските" към ЕС правителства не се преследва от комисията. Корупцията се доказва в съда, с влязла в сила присъда, допълни Джамбазки.

Константинос Арванитис (Левите) заяви, че ЕК чете само статиите, писани от медии, настроени приятелски към правителствата. Трябва да вземем незабавни мерки за Полша и България, призова той.

Петър Витанов (СД/БСП) определи санкциите на САЩ като свидетелство за пълния провал на българските власти да се борят с корупцията в последните 12 години. Това е и европейски провал, особено при постоянното наблюдение на ЕК. Преди две години комисията заяви, че България успешно се бори с корупцията и бележи траен напредък. Или САЩ са ужасно зле информирани, или ЕК си е затваряла очите, това подхрани евроскептицизма в България, обобщи той.

Илхан Кючюк (Обнови Европа/ДПС) заяви, че САЩ "са дълбоко подведени от кръга "Капитал", начело с олигарха Иво Прокопиев". По неговите думи обвиненията към Делян Пеевски са "абсолютно несъстоятелни и това се доказа от българските власти".

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон определи борбата с корупцията като важна задача за ЕС. Тя уточни, че САЩ не са съгласували предварително с ЕС санкциите срещу български граждани. Йохансон отбеляза, че Европейската прокуратура си сътрудничи с Вашингтон, както и че ЕС ще предприема действия при съмнения за злоупотреби с общия бюджет.

Дебатът в ЕП се състоя по искане за отговор от председателя на парламентарната група по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар (Социалисти и демократи).

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корупцията влияе на завистливите и злобните на хмъкат като гледат джиповете и къщите на другите и да злобеят още повече защото са *** и никой няма да им даде рушвет да се обогатят, но работодателите и бизнеса няма да вдигнат заплатите ако нямаше корупция.
89
10
 
21
 
! Отговори
гостенка преди 2 години
Аз не съм чула друга държава така да се самонапада с евродепутатите си, както го правят Йончева и онзи от ДБ, че му забравих името....
88
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крах на украинския експеримент.
87
2
 
9
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 97 - Корупцията не влияе на доходите? Хм, а от къде всички тия къщи и джипове със заплата 3бона при депутатите бре? Тия деца и доктори на сметало и на билкопознание ли да се отдадат в 21ви век? Как не влияе на доходите? Тия дупки по улиците не бъркат ли в джоба на всеки собственик на автомобил? Колко загинаха по пътищата от липсващи мантинели, вълни по асфалта, липса на светофари? Колко умряха от липса на линейки, хеликоптери и прочие? Не влияе ли на семейните доходи един труп? ;}
86
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тригодишните деца трябва да имат право на избор и да решават сами дали са момчета и момичета. Едно момче трябва да знае, че може да бъде и момиче - това може да е интересно, момчето трябва свободно да изразява своето мнение пред родителите и да кажа смело - аз съм Жаклин! Родителите които подтискат свободата на децата си трябва да бъдат санкционирани и да им се отнемат родителските права.
85
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следващият президент на Русия ще бъде от силите за сигурност.
84
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корупцията в БГ се извършва под крилото на РР!
83
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин днес е именно тази инстанция, която не позволява на народа да разкъса на части елита от 90-те години. След прехода тази инстанция няма да я има. Най-умните либерали изглежда са разбрали и са готови да признаят всичко, което може, дори че Крим е наш!, само и само Путин да го има. Той е тук. Той напълно (или не съвсем напълно, но близо) устройва и масите, и елитите.
82
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първият дипломат на ЕС Йосеп Борел заяви, че Русия и ЕС трябва да говорят на един глас. В отговор на европейския си колега външният министър на Руската федерация Сергей Лавров обясни, че Русия не разговаря и не възнамерява да разговаря с ЕС, а ще разговаря отделно с отделните държави на съюза, и то само при условие, че проявят необходимия респект към Русия и спазват интересите и.
81
3
 
4
 
! Отговори
Минск преди 2 години
До До Минск: В Минск съм. Кой е казал и доказал, че корупцията е правопропорционална на стандарта на живот? Ти ми говориш за съвсем различни неща. Ти първо ми отговори на въпроса и после ми задавай. Как се изчислява корупцията и кой я изчислява? На теб пробутвали ли са ти пари или ти да си пробутвал някога? Щото аз не съм никога. Ако ме питат ще кажа, че няма корупция в БГ. Ако питат теб ще кажеш огромна корупция, ама на фантазия без да си видял.
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Имигрант, и как учителите да преподават съвестно, а депутатите да обмислят законите? Абе , ***, имал ли начално образование, че говориш така? От 1945 год, след като комунистите с терор , взеха властта , всичко в тази страна е поквара.От тази година, до сега, гаргите си сменят местата на клоните, но дървото на покварата е същото- т.е. комунизма и неговото мислене не са си отишли. В случай, че не си разбрал това, какво наистина знаеш?
79
2
 
3
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
Няма по голяма обида за туй племе в което сме се превърнали,да ми избирате антибългари,доказани слуги на Русия и на КГБ,за да ни съботират и клепят в централните органи на ЕС?!Да ви изсъхнат ръцете ако продължавате да пускате бюлетини за болшевики и рузки аватари!!Детите ни ще се обърнат в гроба ако видят докъде сме я докарали в унижението си,да тикаме пари и власт в ръцете и в гъ зовете на подобни *** и небългари,които ни шетат фамилно от 100 години насам!!
78
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корупцията не влияе на доходите. Корупцията краде от парите за пътища, училища, болници ... . А цените ще се увеличават и доходите ще намаляват независино от корупцията. ЕС ще минава на зелена енергия - знаете ли колко струва зелената енергия, освен че я няма?
77
2
 
2
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Да Имигрант - "ние отвътре да го решим" каза човека живеещ в чужбина от 20 години. ;} Нас какво ни интересува кой на какйв пост го наемат в чужбина докато има корупция тук? Инвестиции от чужбина, ако тук няма корупция въобще не ни и трбват. ;} Ще прикриваме на *** и пульо магариите, от ЕС дават пари на алчни и корумпирани в БГ, а ние в ЕП да си мълчим и да се усмихваме? Айде, обратно на работното място имигранте. Делничен ден е имаш да градиш в чуждият двор не го мисли нашият. ;}
76
2
 
7
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
Значи Еленката и бай х,я нададоха вой за корупция точно когато Гешев натръшка олигарсите и ги почна един по един?!И видите ли червената КГБ раз поре тина,която е една рузка *** ветина,седнала баш черешката на корупцията в БГ да топи отново и отново Родината ни?!Докога ве НЕБЪЛГАРИ,***,РУСОБЛИЗИ и всякакви откачалки ще ги тикате тия наследствени болшевики,аристократи в светая светих на една държава,тоест в Парламента?!Помните ли че си раздра п,ката за туй че се строеше оградата с Турция?!
75
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корупцията в ЕС е много по-голяма.
74
2
 
2
 
! Отговори
До Минск преди 2 години
Абре Миснк ли си Волгоград ли си не те знам,*** знам, че пенсията в Гърция, минималната е 1000 евро за тука е към 130 евро некъде! После и на запад има корупция, *** средните заплати са в ПЪТИ по-големи отколкото тука! Така, че Ленинграде гато и тука цените на стоките по магазина стане толкоз колкото е я в гърция я в германия я в румъния(в пъти по евтини от тука) и когато заплатите и пенсиите станат толкова колкото на запад тогава Сталинграде моеш да ми пишеш за корупцията на запада и тука!
73
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И всички минуси на номер 75 да не би да промениха факта, че българският избирател си преизбра пет пъти поред еврогейското развитие на к0чиHaTa българия?
72
3
 
6
 
! Отговори
Имигрант преди 2 години
И последно... проблеми има и с корупцията и в здравеопазването и в образованието и къде ли още не, но няма кой да ни оправи ! Не започнат ли учителите да преподават съвестно, менаджерите да управляват, народните представители всъщност да обмислят законите, администрацията да обслужва клиента, полицията да не бездейства, студентите да не преписват и т.н. няма как да стане. Затова бъдете отговорни в това което правите и изисквайте същото и от другите. Не ревете в ЕС! Това не е начина!
71
3
 
4
 
! Отговори
FIN преди 2 години
Oт утре спираме да краднем.Всички. Начело с Радев.Край.Кой крал, крал.Кой мамил, край.