Евродепутати скочиха на ЕК заради бездействието срещу корупцията в България

Институциите действали само срещу "дребните риби" и избирателно
Обновена: 16 сеп 2021 18:11 | 16 сеп 2021 12:40, Камелия Цветанова
145
Евродепутати скочиха на ЕК заради бездействието срещу корупцията в България
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия бе подложена на критики днес от Европейския парламент заради бездействието си срещу корупцията в България на фона на наложените от САЩ санкции по закона "Магнитски" срещу български граждани, съобщи БТА.

Още по темата

От името на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) Станислав Полчак посочи, че решението на Вашингтон показва провала на ЕС да се бори с корупцията. По неговите думи европейските институции действат само срещу "дребните риби" и избирателно.

Елена Йончева (Социалисти и демократи/БСП) добави, че България се е превърнала в страната, за която са налагани най-мащабни санкции по закона "Магнитски". Българските граждани знаят много добре проблемите с корупцията в страната, протестираха срещу превземането на съдебната система и когато го правиха, бяха бити и унижавани, заплашвани и влачени по съдебни зали, заяви Йончева. По нейните думи в нито един доклад на ЕК не се отчита това, което са установили САЩ и критиките на комисията към нашата страна са прекалено предпазливи.

Софи ин'т Велд (Обнови Европа) съобщи, че представители на комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ще посетят нашата страна следващата седмица. По нейните думи се наблюдава необяснимо разминаване между заключенията от докладите на ЕК за напредък на България по механизма за наблюдение и решението на САЩ.

Даниел Фройнд (Зелени) определи обстановката в България като много по-лоша от това, което ЕК отчита. Това показва провала на комисията да предприеме необходимите мерки; американците поне правят нещо. Срамота е, че това не се прави от Брюксел. Наблюдението на ЕК не води до нищо, не се използват възможностите за действие, добави той.

Яак Мадисон (Идентичност и демокрация) подкрепи заключението, че за корупция биват преследвани само "дребните риби". В България и Румъния има проблеми, но корупция има и в други страни от ЕС, посочи той. По неговите думи е важно да има промяна в съзнанието на хората, за да бъде корупцията изкоренена.

Ангел Джамбазки (Европейски консерватори и реформатори/ВМРО) определи като необяснимо това, че ЕК открива корупция в държави, чиито правителства не й харесват. България, Унгария, Полша и Словакия са вечните набедени, добави той. Според него корупцията в "приятелските" към ЕС правителства не се преследва от комисията. Корупцията се доказва в съда, с влязла в сила присъда, допълни Джамбазки.

Константинос Арванитис (Левите) заяви, че ЕК чете само статиите, писани от медии, настроени приятелски към правителствата. Трябва да вземем незабавни мерки за Полша и България, призова той.

Петър Витанов (СД/БСП) определи санкциите на САЩ като свидетелство за пълния провал на българските власти да се борят с корупцията в последните 12 години. Това е и европейски провал, особено при постоянното наблюдение на ЕК. Преди две години комисията заяви, че България успешно се бори с корупцията и бележи траен напредък. Или САЩ са ужасно зле информирани, или ЕК си е затваряла очите, това подхрани евроскептицизма в България, обобщи той.

Илхан Кючюк (Обнови Европа/ДПС) заяви, че САЩ "са дълбоко подведени от кръга "Капитал", начело с олигарха Иво Прокопиев". По неговите думи обвиненията към Делян Пеевски са "абсолютно несъстоятелни и това се доказа от българските власти".

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон определи борбата с корупцията като важна задача за ЕС. Тя уточни, че САЩ не са съгласували предварително с ЕС санкциите срещу български граждани. Йохансон отбеляза, че Европейската прокуратура си сътрудничи с Вашингтон, както и че ЕС ще предприема действия при съмнения за злоупотреби с общия бюджет.

Дебатът в ЕП се състоя по искане за отговор от председателя на парламентарната група по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар (Социалисти и демократи).

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Минск: Нищо бе, важното е, че българските граждани за еврогейско развитие си преизбират непрекъснато ГЕРп и си вярват, че са европейци. Нищо че европейците вземт по 8000 лева заплата, ние си преизбираме само ГЕРп и пак ГЕРп!!!
69
2
 
2
 
! Отговори
:) преди 2 години
До Анонимен 81 Що не го направихте за 12 години :) баце и той е от тях :)
68
3
 
4
 
! Отговори
Боко Карикатурата преди 2 години
Не се ослушвай карикатуро, излезте сега със Севда ТВ и обяснете на ЕП, че комунистите от 1945-та година са виновни, а ти си невинен. ТИ СИИИ!
67
3
 
4
 
! Отговори
Народната партия преди 2 години
Видя шкафа ,ама и отърва да се прави на кьорава , те пазят герб от преследване и разнищване .Всеки го знае .
66
4
 
6
 
! Отговори
Минск преди 2 години
Не знам как изчислиха корупцията в БГ? Вероятно някое НПО измислено и спонсорирано от еди кой си, ни е издънило. Някой ако знае да каже??? И на запад има корупция и то в огромни размери. Сега за недоказаната и измислена корупция в БГ ще ни санкционират. Ще си плащаме и кервана да си върви. А това, че им даваме на ония западняците грешни пари, не е ли пак корупция? С нашите глоби хранят михлюзите емигранти и местните пияни шваби, франсета и т.н. Честит ви ЕС
65
0
 
0
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 70 ivo - Слабаков не го търси. В момента е в напреднала изследователско-научна дейност. Чуди се от коя страна се *** електронната цигара.
64
0
 
2
 
! Отговори
Имигрант преди 2 години
Не казвам, че няма проблем. Има и то огромен! Но нямаме ли сили и воля ние отвътре да го решим, с тези реклами които сами си правим, каквото и да ни набедят в бъдеще, реално или измислено, никой няма да повярва на нашата позоция. Това се отразява и на инвестиции, и на фондове, и на политически натиск с изопачена информация. С две думи няма по ефективен начин да се очерниш от това да го направиш сам...
63
0
 
2
 
! Отговори
един преди 2 години
До Анонимен 63 а комунистите какво измислихте.
62
0
 
2
 
! Отговори
Инструмента на Бог преди 2 години
Радос и Гешевт от Рая, ти, мошенник с ясен блян ! Ний пристъпваме с омая, о Братиньо в твоя храм!
61
3
 
11
 
! Отговори
Имигрант преди 2 години
Живея в чужбина над 20 години и съм работил в много международни институции. Това което ми е правило впечатление е, че много малко нации злословят против страните си. Защото като го правят едва ли не се отнася за тях самите. Освен това създава предразсъдъци в колегите си, които трудно се оборват. В бъдеще тези техни колеги, като заемат ръководни постове и са пред решение, ще си спомнят за информацията дошла от първа ръка
60
0
 
3
 
! Отговори
ivo преди 2 години
Добре, само аз ли не съм чел статия в която се казва по коя тема се е изказал Андрей Слабаков в Европейския парламент?
59
1
 
6
 
! Отговори
В Европа преди 2 години
ДГД европейските комисии, жендъри и целата им пасмина евроатлантици, слагачи, подмазвачи и интересчии !!!
58
1
 
1
 
! Отговори
В Европа преди 2 години
Ги корумпират с бутилка уиски. И ако ги хванат, се разразява огромен скандал с оставки. Тука сме типигьози.
57
5
 
4
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Понеже боко тиквата ги вози с 200 те си правят пас.Отделно им връща по някое куфарче кеш и те го обичат
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пеевски е чист като сълза, бял и пушист. ДПС го доказаха в ЕП.
55
4
 
1
 
! Отговори
Вожда Бойко преди 2 години
ББ Будата ги управлява и ЕВРОКОМИСАРИТЕ от къде мислите, че после милиарди от джоба си вади.
54
2
 
12
 
! Отговори
www преди 2 години
Елена Йончева обвинява други в корупция! Наглост безгранична!
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че точно еврогейския съюз и запада като цяло са измислили корупцията,срещу своите ценности ли се борят?
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не би да намекват, че сред ЕНП има корупция и ишиас, като не се борите със климата и за полза на цялото човечество значи сте егоисти и популисти. Кое е по-важно цялото човечество и климата или някаква си там Балканска държава.
51
2
 
10
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 50 - да си подаряваш постове на роднини, да раздаваш поръчки под масата, да се знае предварително спечелилият европроект също не е корупция. Кога беше конкурса за построяване на хъб за Южен поток и защо Русия, Турция и Германия казаха "пали джапанките" на Борко и заобиколиха България? Познавам десетки хора печелели европроекти в НБУ и всичко се плаща под масата. Познавам десетки дилъри на свобода защото в районните също се плаща под масата и повярвай ми това не са усещания, сееш се?