Ги Верхофстадт пред "Брюксел 1": Влизането в Афганистан беше грешка

Европа трябва да създаде свой отбранителен съюз, казва европарламентаристът
12

„Един от уроците, които научихме от кризата в Афганистан и решението на американците да се оттеглят е, че това решение се взе извън Европейския съюз,“ заяви в ексклузивно интервю, което ще бъде излъчено в предаването „Брюксел 1" тази събота от 17.30 часа по Bulgaria ON AIR, Ги Верхофстадт, дългогодишен лидер на либералите в ЕП до 2019, а преди това - министър-председател на Белгия.

На въпрос на водещата Милена Млиотинова грешка ли беше решението за изтегляне на силите на САЩ от Афганистан, Верхофстадт отговори: „Първо, мисля, че беше грешка да се влиза в Афганистан преди години. По тази причина, докато бях премиер на Белгия, аз бях против нахлуването и в Ирак. Заедно с Франция и Германия, Белгия беше сред страните, които казаха на президента Буш, че непосредственото нахлуване в тези държави е грешка. Защото не смятам, че тероризмът може реално да се изкорени като се направи подобно нещо. Случи се точно обратното. Вижте Ислямска държава например, които в един момент държаха значителни територии в Сирия, но те дойдоха от Ирак, от войната в Ирак. Така че, представата, че можете да изкорените тероризма и да наложите демокрация е една лоша идея. Тя създава повече тероризъм и повече напрежение. Това, което научихме е, че е нужно да създадем наш собствен европейски отбранителен съюз колкото е възможно по-скоро. Така няма да зависим единствено от възгледите, оценките и поведението на американските си съюзници. Възможно е в бъдеще да възникне криза, при която НАТО да заяви, че не иска да се намесва, американците да кажат, че не искат да се намесват, но в такава намеса е в интерес на Европейския съюз,“ казва евродепутатът от групата "Обнови Европа".

"Американците са харчили 300 милиона долара дневно за операции в Афганистан," казва  Верхофстадт. Според него тези пари биха могли да се използват по друг начин – да се премахнат източниците, които карат млади хора да се заемат с терористична дейност.

Цялото интервю с Ги Верхофстадт гледайте в събота от 17.30 по Bulgaria ON AIR.


12
Още по темата: Афганистан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТОВА Е ПРОСТО ЧАСТ ОТ СТРАТЕГИЯТА ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ОГРАНИЧЕНИ КОНФЛИКТНИ ЗОНИ НА US АДМИНИСТРАЦИЯТА - НАГРЯВАТ КОТЕЛА (ИРАК, АФГАНИСТАН) ДОКАТО СЕ ПРЪСНЕ И СЕ ОТТЕГЛЯТ... ДА МУ МИСЛЯТ ЗАСЕГНАТИТЕ СЪСЕДИ. СЪЩОТО БЕШЕ ВЪВ ВИЕТНАМ 1954 - 1975г. НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО!!! ЯНКИ...
9
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 8"Не е имало тотална война срещу населението." - честно казано, не съм убеден, че е нямало.
8
2
 
0
 
! Отговори
BatSot456 преди 1 месец
Каквото можаха американците направиха.Къде имаха успехи,къде неуспехи...Дали е било грешка? Не е работа на европейските лигльовци да дават акъл.Все пак военните действия в Афганистан ,минаваха през призмата за спазване на човешките права.Не е имало тотална война срещу населението.Така е било и при съветската намеса в Афганистан(колкото и да демонизират съветите).Европа да си гледа работата.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига бе, чак сега ли се сети да го казва това??? След като войната свърши, при това с поражение за САЩ и НАТО.
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СССР и САЩ направиха генерална грешка с военните си кампании в Афганистан,стремяха се да наложат власта си над цялата територия на Афганистан,а в това нямаше смисъл.Достатъчно беше да контролират по -големите градове и тяхните области ,където е съсредоточено повечето население на Афганистан.От там щяха да се възпитават нови поколения хора ,далеч от консервативният ислям.Това беше напълно възможно защото Афганистанското общество в миналото ,не е било свързано с талибански порядки.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лъжец на квадрат!Истината е ,че САЩ са харчили поне три пъти по-малко ,като в тази сума от 100 млн. на ден влиза и субсидирането на Президента,племените вождове и Афганската армия !Отделно Афганистан получаваше и ще продължава да получава субсидии от богати арабски държави ,и от Пакистан ,държава в която живеят 2/3 (26млн.)от пущуните, най-голямата етнос в Афганистан.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Влизането в Афганистан изобщо не е било никаква грешка. Както СССР преди, така и САЩ са си направили анализите преди да предприемат този ход. Друг е въпроса, че Армията на САЩ в момента е пълна с немотивирани и слабо подготвени кадри главно от етносите. Допълнително, покрай военния бюджет в САЩ се краде много, ама наистина има яко точене, каквото и ГЕРБ не могат да си мечтаят. Плюс наркопроизводството контролирано от ЦРУ и тук кашата става наистина огромна.
3
1
 
8
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Щом е грешка народен съд и да връщат парите :)))
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко казано от Верхофстадт потвърждава, че краварите нямат съюзници. Стига това да не се случва в техния двор войната за тях е жизнео необходима за да може една прослойка да трупа баснословни печалби.
1
4
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Ги херхофтад е психопат в тежка форма, нелекуван заради състоянието на белгийското здравеопазване... резултат от либералната му политика.Белгийците го изтониха месеци преди да доведе Белгия до разпад и разбира се, ес мафията го прие с отворени обятия.