Заради недостиг на шофьори - големи опашки и бой по бензиностанциите на Острова

Правителството ще издава спешно 5000 визи на шофьори на камиони
25 сеп 2021 19:12, Анисия Иванова
153
Заради недостиг на шофьори - големи опашки и бой по бензиностанциите на Острова
Снимка: БГНЕС

Недостигът на шофьори във Великобритания доведе до големи опашки по бензиностанциите поради опасения, че ще бъде засегнато снабдяването с горива.

Британското правителство ще оповести утре подробностите от план, който предвижда издаване на временни визи за наемане на работници от чужбина за решаване на кризата.

Огромни опашки се извиват пред бензиностанциите. Това от своя страна затруднява изключително много движението по пътищата, защото опашките блокират възлови кръстовища, съобщава БНР.

Някои вериги бензиностанции наложиха лимит върху зареждането. Има и напълно затворени бензиностанции.

След късна среща снощи правителството обяви, че ще промени имиграционните правила, така че да се улесни наемането на шофьори от чужбина. Мярката ще бъде само временна за определен период и ще има таван на допусканите в страната чужденци. Някои медии спекулират, че ще бъдат издадени около 5000 временни визи.

По данни на Асоциацията на тежкотоварните превозвачи обаче в страната има недостиг от 100 000 шофьори, което засяга много сектори, но най-тежко - хранително-вкусовата промишленост.

Брекзит и пандемията от коронавирус се посочват като основни фактори за липсата на работна ръка. От правителството заявиха, че няма недостиг на гориво в рафинериите и призоваха хората да не се поддават на паника. Правителството трудно взе решението за визите, защото това е именно против неговата нова имиграционна политика да не се разчита на евтина работна сила от чужбина и да се обучават местни кадри.

Кабинетът може да изпадне в още по-трудно положение с този прецедент, защото и други затруднени сектори могат да поискат по-специално отношение.

Липсата на шофьори вече удари всяка част от икономиката. Има празни рефтове в супермаркетите. Барове и ресторанти имат недостиг на продукти. Дори не могат да се доставят необходимите химикали за пречистване на водата.

Родители се оплакаха, че в петък не са успели да заредят колите си, като цялата страна е хвърлена в хаос и хиляди чакат на бензиностанциите.

Проблемите дойдоха, след като в четвъртък BP и Esso признаха, че нямат достатъчно шофьори на цистерни и доставките ще са нарушени. Това предизвика паника и стотици се юрнаха към бензиностанциите, като много бързо свършиха някои типове бензин, а дори се стигна и до затварянето им.

Апелът на транспортния министър Грант Шапс към шофьорите да се "държат нормално" остана нечут в петък и през цялата нощ имаше опашки и дори ръкопашни схватки по бензиностанциите.

В петък фалира и една от големите фирми, която доставяше замразени продукти за супермаркетите Asda и Sainsbury, което означава много празни рафтове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо бе пакистанците не могат ли да карат камиони
68
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха-ха, проста работа!Цялото им развитие е продукт на завладяване и ограбване на мирни хора! Нападали са и са завземали територии по най-варварски начин! В основата си успехите им се дължат на кражби и лицемерие!!! Но постепенно реалността избива на повърхността!
67
21
 
16
 
! Отговори
Лещан преди 2 години
УК не ги мислете, ще се оправят както са го правили векове наред. Просто имат акъл, играят долни игри и имат бранд - мислете за зимата в БГ, когато бензина ще е 3-4 лв. и парното по 500лв+ месечно.
66
7
 
24
 
! Отговори
Кукловодител преди 2 години
Важното е спринцовките да се харчат, хората не са важни. Хайде на четвърта доза.
65
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Празни магазини с дъх на комунизъм
64
9
 
11
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
Във БГ магазините пълни бензиностанциите празни има от всичко но няма покупвателна способност а във великобритания има покупвателна способност а няма продукти ами някой май ще минава на купонна система
63
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се връщат в каменната епоха. И без това по голямата част от народа им е от там. Неуки мързеливи освен магарета друго не могат да карат
62
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма вече балами, с тези цени и аз напускам работа, 20 години вече съм програмист от които половината синиър и след този ценови шок смятам за под 10к да не отивам дори на интервю.
61
1
 
52
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Основният лозунг преди Брекзит беше "Работните места за британците".Обаче британците не налитат на тежка работа като тираджия.По-добре е на помощи и бира и чипс пред телевизора.
60
0
 
39
 
! Отговори
аааа преди 2 години
Искаха BREXIT, имат BREXIT ! Да не се оплакват !!
59
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от ваксината е, ставаш луд и нервен и бесен първите симптоми преди да станеш зомби реващо за ваксини
58
2
 
34
 
! Отговори
Хаахх преди 2 години
Борисчо и ония Фараш яко излъгаха британците.Де го гоя фрашчо сега.Да не говорим че от 1 октомври им вдигат данъците на британците.Но какво да очакваш от Борисчо ,човек сам си казва че е русофил.
57
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си внесат от тяхната империя, от Индия Пакистан и др. Все ще намерят 100 хил. Индийци
56
0
 
42
 
! Отговори
Predator преди 2 години
Тези пак ще измислят схема друг да работи.
55
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изгониха ни сега реват. 10 години бачках като вол за 2 000 паунда по 18 часа. Сега ако отида по малко от 10 000 паунда на месец те да си карат камионите. Ако не сме ние от соц страните да им работим тези са загинали. Тези от Колониите чакат на социал Енгилезите гледат на работата лекото и на баницата мекото.
54
0
 
28
 
! Отговори
Angel преди 2 години
Нямат шофьори, ама заплатата им няма да вдигнат. Лицемери , дигата се заплати и британци почват работа.
53
2
 
46
 
! Отговори
КимЧе Ум преди 2 години
Имат няколко милиона търтея на социални помощи и въпреки това има недостиг на нискоквалифицирани работници ??? Мдааа, тази страна има нужда от диктатор който да им стъпи здраво на вратовете и да им навре толерастията и етническа чувствителност дълбоко в кривото гърло ..... което няка как да се случи. Така че очакваме в близко бъдеще още интересни новини за принизяването на "велика" Британия ....
52
1
 
38
 
! Отговори
aaa преди 2 години
Трябва тотален катарзис за тази нация, иначе няма оправия.Малко е странно да разчиташ за всичко на чужденци, а местните да затъпяват и да разчитат на помощи от правителството.Не знам само до колко Борис Джонсън е най-доброто решение, да не стане тотален рестарт вместо лек ъпгрейд на икономиката.
51
1
 
45
 
! Отговори
Бг аристократ преди 2 години
Възмутен съм от поведението на британците! Опашки, сбивания... Невъзпитани хора, пoдчoвeци, тор! Няма ли кой да им наложи мониторинг за човешките права и върховенството на закона?
50
8
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Хора, които са казали за Живко от Варна НЕ СЕ ДОБЛИЖАВАЙТЕ ДО НЕГО, те нарочно така са казали, за да няма той официална социална среда и да е зле, а не добре !