Заради недостиг на шофьори - големи опашки и бой по бензиностанциите на Острова

Правителството ще издава спешно 5000 визи на шофьори на камиони
25 сеп 2021 19:12, Анисия Иванова
153
Заради недостиг на шофьори - големи опашки и бой по бензиностанциите на Острова
Снимка: БГНЕС

Недостигът на шофьори във Великобритания доведе до големи опашки по бензиностанциите поради опасения, че ще бъде засегнато снабдяването с горива.

Британското правителство ще оповести утре подробностите от план, който предвижда издаване на временни визи за наемане на работници от чужбина за решаване на кризата.

Огромни опашки се извиват пред бензиностанциите. Това от своя страна затруднява изключително много движението по пътищата, защото опашките блокират възлови кръстовища, съобщава БНР.

Някои вериги бензиностанции наложиха лимит върху зареждането. Има и напълно затворени бензиностанции.

След късна среща снощи правителството обяви, че ще промени имиграционните правила, така че да се улесни наемането на шофьори от чужбина. Мярката ще бъде само временна за определен период и ще има таван на допусканите в страната чужденци. Някои медии спекулират, че ще бъдат издадени около 5000 временни визи.

По данни на Асоциацията на тежкотоварните превозвачи обаче в страната има недостиг от 100 000 шофьори, което засяга много сектори, но най-тежко - хранително-вкусовата промишленост.

Брекзит и пандемията от коронавирус се посочват като основни фактори за липсата на работна ръка. От правителството заявиха, че няма недостиг на гориво в рафинериите и призоваха хората да не се поддават на паника. Правителството трудно взе решението за визите, защото това е именно против неговата нова имиграционна политика да не се разчита на евтина работна сила от чужбина и да се обучават местни кадри.

Кабинетът може да изпадне в още по-трудно положение с този прецедент, защото и други затруднени сектори могат да поискат по-специално отношение.

Липсата на шофьори вече удари всяка част от икономиката. Има празни рефтове в супермаркетите. Барове и ресторанти имат недостиг на продукти. Дори не могат да се доставят необходимите химикали за пречистване на водата.

Родители се оплакаха, че в петък не са успели да заредят колите си, като цялата страна е хвърлена в хаос и хиляди чакат на бензиностанциите.

Проблемите дойдоха, след като в четвъртък BP и Esso признаха, че нямат достатъчно шофьори на цистерни и доставките ще са нарушени. Това предизвика паника и стотици се юрнаха към бензиностанциите, като много бързо свършиха някои типове бензин, а дори се стигна и до затварянето им.

Апелът на транспортния министър Грант Шапс към шофьорите да се "държат нормално" остана нечут в петък и през цялата нощ имаше опашки и дори ръкопашни схватки по бензиностанциите.

В петък фалира и една от големите фирми, която доставяше замразени продукти за супермаркетите Asda и Sainsbury, което означава много празни рафтове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
8
 
20
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Не разбрахте ли вече че средностатистическият атлантик е първосигнално добиче и няма нищо общо с вида хомо сапиенс!? Като му кажат ''дий към ваксинариумите'', той тръгва под строй, като му кажат: ''има проблеми с доставките на еди-какво си'', той тръгва стихийно стадно към магазини и бензиностанции да се запасява, докога ще му стигне запаса е друг въпрос!
48
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шофьорите имат уникален шанс да напраят кинти. Искайте им 20К паунда месечно, инак - няма да отидете. Извийте им ръцете, сега ви се е паднало. Няма само нас да ни мачкат. Мачкайте и вие. Тия са въшливи от пари, вземете им ги. Тъй и тъй ша спите у варел и ша са бъхтите - 20К паунда месечно.
47
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си наемат афганистанци. Обявата обаче трябва да бъде "Търсим шофьор да превозва оръжия".
46
6
 
21
 
! Отговори
SS преди 2 години
Току виж след някой друг месец,англичаните ще идват гурбетчии в Бг-я която е страна в ЕС ! Това вярвате ли го ? Колкото да е тежко ще е временно. Виж тук мизерията е вечна !
45
9
 
4
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
Много неграмотници пишат под статията,чак акъл дават
44
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И това, драги зрители, е най-добрият автогол в историята на политиката! Е, как да не ти е кеф, а? След късна среща на правителството! Хаха - смятайте колко са зле тия, че цяло правителство свикват за шофьори! За шофьори! Да ги пуснат ония с мургавелите от бившите им колонии. С малко зор ще се научат да карат РИКША! Само дето по средата на работния ден ще вадят едно чердже и нещо там ще фъфлят и ще се кланят за около час. Та може да ги пишат на колко?! На 3 часов работен ден.
43
0
 
6
 
! Отговори
Ами преди 2 години
До не разбрал Защото всички работят към тяхното министерство на земеделието и друго не са научили. По- лесно е да произвеждаш тор! Ядеш и произвеждаш, ядеш и произвеждаш, но покрай тях и новите британци от колониите се научиха да работят.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мале мамата ди джаска
41
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха! Брекзит, брекзит, на ви Брекзит!
40
13
 
31
 
! Отговори
SS преди 2 години
Виц: Попитали радио Ереван кога ще се управи Бг--я ? Радиото отговорило. Когато германците започнат да купуват старите автомобили на българите,англичаните идват на гурбет да берат домати и череши и гъркините да чистят домове в Бг-я .Не ги мислете англичаните ! Те са стара империя ! Ние да гледаме нас си,че от ден на ден става все по лошо !
39
3
 
28
 
! Отговори
До Енглиш народа преди 2 години
Т ъ п и Англичани, исках те брекзит, получихте го, халал да ви е. От глад ще умрете.
38
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един колега беше международен шофьор, ама реши да се преквалифицира и да работи като програмист за български хайдуци. И без това не го бива в програмирането, май сега му е времето да се върне към старата си професия и да изкара много пари.
37
0
 
6
 
! Отговори
не разбрал преди 2 години
До Анонимен 40 Значи толкова са ''бизнесмени''!
36
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"И защо ингилизите не искат да са шофьори на камиони?!" - Абе те искат, ама за ингилизки заплати. А бизнесмените там не искат да плащат такива заплати, а предпочитат да наемат евтини роби.
35
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви трудности не са много! Избягнахте основната опасност - 50 милиона българи да ви залеят! Дерзайте братя англичани! Успех ви желаем!
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краят е близо
33
2
 
41
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Ами лесно се намират шофьори, има една книга за това, нарича се банк-нота. Срещу 10 хиляди паунда чисти на месец, ще си намерят много бързо шофьори сред местните.
32
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англетата не искат ли да бачкат като шофери? Досега само на чужденци ли са разчитали да им карат камионите?
31
6
 
8
 
! Отговори
До Гиб Мелсън преди 2 години
Гибе, у нас ограниченията се спазват само от недодяланите лузъри. Да нарушаваш правилата за движение по пътищата е необходимост за придобиване на социален статус и уважение. Същото важи и за плащането на данъци.
30
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така щеше да е много отдавна ако Горби руския *** не беше разтурил СССР,запада отдавна да са изчезнали щот една стотинка не струват,точно поради тази причина разтуриха соца!!