ЕС подготвя закон, подобен на "Магнитски" в САЩ

Догодина ще има резултати от дела на европрокуратурата за България
27 сеп 2021 18:24, Анисия Иванова
27

Посещението на делегацията от евродепутати и експерти от Европейския парламент в България е било от полза за страната, защото за пореден път ни е било припомнено за проблемите в областта на правосъдието и борбата с корупцията, които все още не са решени. Това заяви Димитър Марков от Център за изследване на демокрацията в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Според евродепутата Софи инт Велт проблемите в България са много, но това ще се промени. Гостът допълва, че решимостта се вижда в обществения дебат от парламентарните избори и политическата динамика, която е изплувала на повърхността през последната година. Голяма част от политическите играчи поставят в центъра на вниманието тези проблеми и най-вече го заявяват тези, които искат да управляват България в следващите 4 г.

Друг основен проблем, който отразява евродепутатът Клеър Дейли, в България са обществените поръчки, които, противно на очакванията, капсулират пазара ни. По думите на госта това е проблем, който изисква много работа от компетентните институции. Затова трябва да бъдат санкционирани възползвалите се, както и да се затворят "вратичките в законодателството", за да не се случва повече това. По отношение на корупцията и организираната престъпност - нямаме видимо постигнати резултати. Конкретни сигнали, публично оповестени от медиите, нямат никакво досъдебно производство или години наред нямат развитие.

"Ако прокуратурата няма желание да предприема действие по определен сигнал, няма сила, която да я принуди да работи.“, каза гостът в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му очакванията към Европейската прокуратура са големи и ако тя изпълнява правомощията, каквито ЕС й дава, може да се очаква промяна в правилата на играта срещу борбата с корупцията. Европейската прокуратура се е конституирала съвсем скоро и в рамките на следващата година може да се видят първите резултати и производства, които ще засегнат и лица от България.

ЕС подготвя закон, подобен на „Магнитски“, който ще работи в посока превенция и паралелно с европейската прокуратура. Причина за закона са изводите от финансовите загуби на ЕС заради лошото управление на средствата от отделни членки. Загубите са твърде много и притеснителни, затова искат да сложат край на този проблем.

Целия разговор може да гледате във видеото
 


27
Още от ЕС
Олаф Шолц ли ще е новият канцлер – прагматикът, наричан "Шолцомат"?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пееевски да е пръв в списъка за закона
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В дясно с очилата мъж или жена )
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Леле ...еврогейския съюз да свърши нещо добро ,до сега си затваряше очите
24
0
 
5
 
! Отговори
Асан преди 3 седмици
Сетила са Мара да са побара :)))
23
1
 
10
 
! Отговори
ГЕРБЕРСКА ТИКВА преди 3 седмици
Нашата тиква от Банкя ще бъде първата която ще попадне под ударите на този закон.
22
1
 
4
 
! Отговори
тези пък преди 3 седмици
И как ще се казва? Усвоитски?
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да му посегнат на чекмеджето на Генерал-Лейтенанта на антикомунистите. Тия европейци сърце нямат ли? Той за това живее, а те ще му го отнемат!
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
питайте тарикатите, само един тарикат знае, как държавата да не краде от него и да отива съдържанието в чекмедже
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
от 17ти комента, ако искаш да нямаш отчет и данъци да плащаш на някви крадци, позлвай квото написах по долу
18
3
 
9
 
! Отговори
Койчо преди 3 седмици
За пръв път комисията от ЕС видяха единствено в България как главен прокурор се прави на луд
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
истината е въве: Sinespace, СЛ и новия СЛ който е много сериозен
16
1
 
3
 
! Отговори
Бря! преди 3 седмици
Те тези евродепутати говорят досущ като нашенските протестъри, бе! Ще речеш, че протестърите са им писали изказванията. Ама трябваше да дойдат преди 6 месеца. Сега изказванията им са малко неефективни. Що се отнася до европейския закон Магнитски, ме съмнява че ще е като европейските въоръжени сили и европейската политика по справяне с пандемията. Те тези за смяната на времето не могат да решат 5 години...
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бг вън от Ес за винаги и всички гербажии в затвора дано да горите в ада проклети убийци
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
'проблемите в България са много, но това ще се промени.' ---- 14 ГОДИНИ ЗАЩО НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАХТЕ ТА ЧАК СЕГА
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е как ще се постигнат резултати, като имаме дупки в законодателството. Винаги, ама винаги политиците се оправдават с прокуратурата. Интересното е, че доста от тях са адвокати и то на явни престъпници. Е, как да стане? Те самите политици нарочно си оставят вратички. Задайте си въпроса има ли промяна. Утре ще е друг "Бойко" и пак същото ще стане...
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
е за тва в банка не дръжте пари, всичко в сл или подобно където никой няма власт а парите са ви под ваша власт а и в сл парите са облекчени, платен е данъка от комисионата при 1000 евро 2 долара
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
не ми дреме данъци не плаща, и здравни от ковид не плащам, за 28 години само 4 зъба са ме заболяли, добре, че опрях на поликлиниките дето са зомбита, да му мисля тия с банковите
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
'Ако прокуратурата няма желание да предприема действие по определен сигнал, няма сила, която да я принуди да работи' ---- ХАХАХАХАХА
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
'По отношение на корупцията и организираната престъпност - нямаме видимо постигнати резултати' ---- е как така, нали в докладите към ЕС пишеше че има?
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като прочетох Клеър Дейни нямаше нужда да чета по нататък. Безименна буква , като Маямата само дърдори, а нищо не върши.