ЕС подготвя закон, подобен на "Магнитски" в САЩ

Догодина ще има резултати от дела на европрокуратурата за България
27 сеп 2021 18:24, Анисия Иванова
27

Посещението на делегацията от евродепутати и експерти от Европейския парламент в България е било от полза за страната, защото за пореден път ни е било припомнено за проблемите в областта на правосъдието и борбата с корупцията, които все още не са решени. Това заяви Димитър Марков от Център за изследване на демокрацията в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Според евродепутата Софи инт Велт проблемите в България са много, но това ще се промени. Гостът допълва, че решимостта се вижда в обществения дебат от парламентарните избори и политическата динамика, която е изплувала на повърхността през последната година. Голяма част от политическите играчи поставят в центъра на вниманието тези проблеми и най-вече го заявяват тези, които искат да управляват България в следващите 4 г.

Друг основен проблем, който отразява евродепутатът Клеър Дейли, в България са обществените поръчки, които, противно на очакванията, капсулират пазара ни. По думите на госта това е проблем, който изисква много работа от компетентните институции. Затова трябва да бъдат санкционирани възползвалите се, както и да се затворят "вратичките в законодателството", за да не се случва повече това. По отношение на корупцията и организираната престъпност - нямаме видимо постигнати резултати. Конкретни сигнали, публично оповестени от медиите, нямат никакво досъдебно производство или години наред нямат развитие.

"Ако прокуратурата няма желание да предприема действие по определен сигнал, няма сила, която да я принуди да работи.“, каза гостът в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му очакванията към Европейската прокуратура са големи и ако тя изпълнява правомощията, каквито ЕС й дава, може да се очаква промяна в правилата на играта срещу борбата с корупцията. Европейската прокуратура се е конституирала съвсем скоро и в рамките на следващата година може да се видят първите резултати и производства, които ще засегнат и лица от България.

ЕС подготвя закон, подобен на „Магнитски“, който ще работи в посока превенция и паралелно с европейската прокуратура. Причина за закона са изводите от финансовите загуби на ЕС заради лошото управление на средствата от отделни членки. Загубите са твърде много и притеснителни, затова искат да сложат край на този проблем.

Целия разговор може да гледате във видеото
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пееевски да е пръв в списъка за закона
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В дясно с очилата мъж или жена )
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле ...еврогейския съюз да свърши нещо добро ,до сега си затваряше очите
19
0
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Сетила са Мара да са побара :)))
18
1
 
10
 
! Отговори
ГЕРБЕРСКА ТИКВА преди 2 години
Нашата тиква от Банкя ще бъде първата която ще попадне под ударите на този закон.
17
1
 
4
 
! Отговори
тези пък преди 2 години
И как ще се казва? Усвоитски?
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да му посегнат на чекмеджето на Генерал-Лейтенанта на антикомунистите. Тия европейци сърце нямат ли? Той за това живее, а те ще му го отнемат!
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
питайте тарикатите, само един тарикат знае, как държавата да не краде от него и да отива съдържанието в чекмедже
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от 17ти комента, ако искаш да нямаш отчет и данъци да плащаш на някви крадци, позлвай квото написах по долу
13
3
 
9
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
За пръв път комисията от ЕС видяха единствено в България как главен прокурор се прави на луд
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
истината е въве: Sinespace, СЛ и новия СЛ който е много сериозен
11
1
 
3
 
! Отговори
Бря! преди 2 години
Те тези евродепутати говорят досущ като нашенските протестъри, бе! Ще речеш, че протестърите са им писали изказванията. Ама трябваше да дойдат преди 6 месеца. Сега изказванията им са малко неефективни. Що се отнася до европейския закон Магнитски, ме съмнява че ще е като европейските въоръжени сили и европейската политика по справяне с пандемията. Те тези за смяната на времето не могат да решат 5 години...
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как ще се постигнат резултати, като имаме дупки в законодателството. Винаги, ама винаги политиците се оправдават с прокуратурата. Интересното е, че доста от тях са адвокати и то на явни престъпници. Е, как да стане? Те самите политици нарочно си оставят вратички. Задайте си въпроса има ли промяна. Утре ще е друг "Бойко" и пак същото ще стане...
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е за тва в банка не дръжте пари, всичко в сл или подобно където никой няма власт а парите са ви под ваша власт а и в сл парите са облекчени, платен е данъка от комисионата при 1000 евро 2 долара
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не ми дреме данъци не плаща, и здравни от ковид не плащам, за 28 години само 4 зъба са ме заболяли, добре, че опрях на поликлиниките дето са зомбита, да му мисля тия с банковите
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като прочетох Клеър Дейни нямаше нужда да чета по нататък. Безименна буква , като Маямата само дърдори, а нищо не върши.
6
0
 
3
 
! Отговори
До до 1 преди 2 години
Добре ли сте?
5
2
 
3
 
! Отговори
Сосидж преди 2 години
Дали ще хванат Пропи как точи европари за Капитал. В сайта на икономедия пише, че горките били засегнати от ковид кризата.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до : 1 Пияница мистик --- Абе, ти спиш ли в днес..бг?? Нямаш ли личен живот или не ти е свършила смяната да пишеш пропагандите си ? Дано си плащат добре, щото никаква работа не вършиш!
3
5
 
3
 
! Отговори
НЕМА ЛОШО! преди 2 години
Този закон вероятно ще се отнася за екипите от правителствата на Станишев и Орешарски, които ограбиха европейските фондове за България и тогава от Брюксел стряха евро-парите за България. бг.