Почти всеки втори работещ живее на студено заради ниска заплата

България се нареди на второ място в негативната класация
205
Почти всеки втори работещ живее на студено заради ниска заплата
Снимка: Pixabay

42,8% от работещите българи живеят на студено.

Заради ниските заплати, които получават, почти три милиона души в Европейския съюз не могат да си позволят да отопляват домовете си, въпреки че работят. Това показва анализ на данни от Евростат на Европейския институт на профсъюзите, оповестен от Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП). Той е направен на фона на покачващите се цени на енергията в Европа, съобщи КНСБ.

Още по темата

В първия ден на есента и в навечерието на зимата 15% от работещите бедни в Европа няма да могат да включат отопление. Този процент се равнява на 2 713 578 души в цяла Европа, алармират от ЕКП.

През последното десетилетие ситуацията се е влошила в десетина държави-членки на ЕС, а сега рязкото покачване на цените на електроенергията в Европа рискува да доведе до енергийна бедност на още повече работещи.

Данните сочат, че България е на второ място в списъка с най-висок процент на работещите бедни, които не могат да си позволят отопление.

Подредбата е следната:

Кипър – 45,6%  (14,398 работещи)
България – 42,8% (129,990 работещи)
Литва – 34,5% (35 371 работещи)
Португалия – 30,6% (157,612 работещи)
Гърция – 28,7% (122,323 работещи)
Италия – 26,1% (833,311 работещи)

Най-голямо процентно увеличение на работещите бедни, които не могат да си позволят отопление, от 2009 г. насам  има в Хърватия с ръст от 16,5 на сто, следвана от Кипър – 10%, Литва – 7,9%, Словакия – 7,8%, Испания – 6 на сто.

Повишаването на цените на енергията прави решителните действия на ЕС по отношение на заплатите още по-неотложни, напомнят от ЕКП. Конфедерацията призовава Европейския парламент да предпази работниците от енергийна бедност, като въведе “праг на достойноство” в проекта на директива за минималните работни заплати. Той ще гарантира, че законоустановените минимални заплати осигуряват достоен стандарт на живот. За целта не могат да са по-малко от 60% от националната медианна брутна заплата и 50% от националната средна брутна работна заплата. Ако този двоен праг бъде въведен, това ще позволи ръст на заплатите на над 24 милиона души в ЕС.

В настоящия вид на проекта за директива на ЕС този двоен праг не фигурира и така ситуацията няма да се промени. Необходими са изменения, за да бъде въведен и за да се увеличи и броят на работниците, обхванати от колективно договаряне в цяла Европа, което е най-добрият начин за постигане на действително справедливо заплащане, посочват от ЕКП.

“В Европа има милиони нископлатени работници, които трябва да избират между това да отопляват дома си, да хранят добре семейството си или да плащат наема, въпреки че работят на пълен работен ден. Това е неприемливо и отхвърля целия смисъл на минималната работна заплата. За съжаление, нарастващите цени на енергията означават, че тази зима още повече хора са изправени пред необходимостта да се върнат от дълъг работен ден или нощ в студен дом, а децата им да пишат домашните си на студено. Време е Европа да постави граница, да гарантира, че минималните заплати никога няма да оставят работниците да се притесняват за включването на отоплението и да повиши нивата на колективното договаряне като най-добрия начин за действително справедливо заплащане”, коментира заместник-генералният секретар на ЕКП Естер Линч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България не са само работещите, а и пенсионерите. Тук се топлят само тези във властта, тъй наречените бизнесмени и тук там, по добре платени професии.
145
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Искам Вождът и наследникът му да вземат отношение по въпроса,зер 12години единият ни управляваше,а другият го хвалеше.
144
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е, някой топлят 500 квадрата, без да живеят там, а други живеят на студено. Нали сме с равни права.
143
0
 
5
 
! Отговори
ф преди 2 години
До ПрограмистЩо не се препрограмираш?
142
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ли една група от хора, която да създаде реален технически проект за локално парно с миницентрала и да направят опит за 5-6 месеца как върви, на различни видове горива и енергия! Ако пожелят, могат да я направят комбинирана, от енергията да се произвежда и ток,задвижвайки турбина(и)+ котелно за отопление и топла вода, дайте пари на учените от БАН и инженерите да направят такава минисистема и печелят, какво се чешите само и приказвате, действайте, мързеливци!
141
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До '=orМерси и да ти се връща, майната ти и на тебе!
140
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 2020 година средната брутна заплата беше 1386,84 лева, а 50% от нея са 693,42 лева. Медианата заплата беше около 920 лева, с 60% от нея са 552 лева. Значи според тези критерии МРЗ трябваше да е поне 693,42 лева, а тя беше 610 лева през 2020 година и 650 през 2021 година. Само дето с вдигането на минималната се вдига и средната.
139
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работещите бедни. Според тези данни 304 хиляди са работещите бедни в България и от тях, 129990 няма да могат да се отопляват. Защо ли ми се струва, че работещите бедни са над два милиона? Да не би пак да са ги определяли по средна заплата за държавата.
138
2
 
19
 
! Отговори
Вдигнете заплащаният преди 2 години
Проблеми в страната, които допринасят за унищожаването на България+демографската катастрофа са следните: Ниско заплащане на работещите и пенсионерите,безработица в страната, липсата на правов ред, на переспектива за хората, безкрайната алчност на няколкостотин човека и олигарси, разграбили държавата, бехаберие към бъдещето на България и населението, липса на реализация на практика на силна българска икономика, наука и селско стопанство, създаване на добре платени работни места в цялата страна!
137
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Също и много пенсионери !
136
1
 
19
 
! Отговори
Честито! преди 2 години
Честито, брате, българи! Вече официално можем да го наречем робство ми не работа... Срамота е хората да работят и да живеят на студено!
135
2
 
25
 
! Отговори
КГК преди 2 години
Оставам изумен от тази статистика - Кипър не могат да си позволят отопление! Вие нормалнили сте или никога не сте стъпвали в Кипър. Там няма зима и няма нужда от отопление! Егати ***!
134
7
 
17
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Комунистите са виновни , защото не вкараха ''КОТАРАЦИТЕ'' в затвора !А СДС не направиха лустрацията , явно и те са били в кюпа за лустрация !
133
7
 
11
 
! Отговори
до герб преди 2 години
Другаре от герб , Минзухарка Петкова , дали намери документите ?
132
2
 
17
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Днес бях на опашка пред офис на топлофикация. До мен имаше двама пенсионери. Единия се похвали, че си намерил работа като пазвантин в магазин на мерцедес и по цяла смяна стоял на един стол и му било скучно. Пита другия пенсионер колко години вече е пенсионер и той му отговори 30 години. И последния каза : "А да ги видим новите пенсионери дали ще издържат 30 години да вземат пенсия", след което и двамата започнаха да се заливат от смях. Първия каза, че пенисята му била 332 лв за 45 стаж,
131
3
 
5
 
! Отговори
дса преди 2 години
До Народен РаботодателИ тия "новите" ще са от "добрите", така ли? Ту 5 клас ли си, наивнико?
130
10
 
3
 
! Отговори
'=or преди 2 години
Привет форумни всезнайковци. Тук съм за да ви кажа само "мaйнатa ви".Ае.
129
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А знаете ли че една минимална работна заплата е 650 лева но с удръжките е 500. Ок билет за цялата година е 365 демек човек не само че не може да се топли но не може да стигне и до работното си място. Искам да попитам кога цените ще се нормализират спрямо стандарта на живот? А по скоро кога доходите ще станат такива че човек да не тъне в мизерия защото освен студенти и пенсионери има една група хора дето на практика работят но де факто са си все социално слаби...
128
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живееш така, както позволяваш на управляващите да живееш. Ако не разбираш, че ти си техният работодател и след като ги избереш, и те не защитават твоите интереси, а само личните си, ги изчегъртваш. Не е лоша тази дума, защото това е начина....Ако очаквате, че някой от предишните, си е взел поука и няма да краде повече и ще мисли за нас е лудост.....
127
8
 
6
 
! Отговори
Bai Hur преди 2 години
До Ром'св едно семейство, в което и двамата пушат, смятайте за какви пари на месец става дума, по 5-6 лева на ден на човек за тея ла* ***... Добре, че ги отказах преди 10 години, много се радвам! Да ги направят ако искат и по 15 лева!