Англичаните били виновни за бензиновата си криза, презапасявали се

Джонсън може да използва армията за справяне с проблема
28 сеп 2021 20:06, Анисия Иванова
92
Англичаните били виновни за бензиновата си криза, презапасявали се
Снимка: БГНЕС

Британската армия се подготвя да помогне за облекчаване на проблемите с доставката на гориво след четвърти ден дълги опашки и затваряне на бензиностанции в страната.

До 150 шофьори на военни танкери ще се подготвят да доставят до бензиностанциите, които останаха без гориво поради паническото изкупуване на наличните количества. Нарастването на търсенето дойде на фона на страховете, че недостигът на шофьори ще засегне предлагането на гориво - което е в изоблие в рафинериите.

Смята се, че Великобритания изпитва недостиг на повече от 100 000 шофьори на камиони - което създава проблеми за редица индустрии, включително доставчици на храни и супермаркети през последните месеци.

Правителството обвини хората, които купуват ненужно гориво за появата на опашки в много бензиностанции, като на някои места горивото свърши.

Автомобилната група RAC заяви, че цената на литър безоловен бензин се е повишила с един пенс от петък до осемгодишен връх. Асоциацията добави, че е наясно, че малък брой търговци на дребно повишават цените на фона на нарастващото търсене.

Още по темата

Междувременно има все по-големи призиви ключовите работници - здравен и социален персонал, да получат приоритетен достъп до гориво, когато то е налично.

Бизнес секретарят Кваси Квартенг заяви, че ходът с поставянето на армията в режим на готовност - което означава, че тя е готова да отговори на всяко искане за подкрепа - е "разумна, предпазна стъпка".

„Ако е необходимо, разполагането на военен персонал ще осигури на веригата за доставки допълнителен капацитет като временна мярка, за да се облекчи натискът, причинен от скокове в локалното търсене на гориво“, каза той.

По информация на Би Би Си първоначално 75 военни шофьори ще бъдат в режим на готовност, с до 150 и същия брой помощен персонал, ако е необходимо. Те изискват специализирано обучение, което отнема до пет дни.

Много голяма част (по данни от вчера - между 50 и 90% в големите градове) от бензиностанциите в градовете останаха без гориво.

От миналата седмица Лондон трескаво търси решение - бяха обявени хиляди временни визи за чужди шофьори (но само до Коледа), преустановено бе и действието на антикартелното законодателство в сектора на горивата. Близо 1 млн. шофьори, квалифицирани да управляват камиони със стоки, биват насърчавани да се върнат в бранша, но ще трябва да им бъдат приложени достатъчно добри заплати, а и част от тях вече са пенсионирани.

Целият анализ четете на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
20
 
! Отговори
Леша преди 2 години
На ви пландемия англосаксонска сгaн, от колонията ви зад океана тръгна всичко. Афганите ви праснаха опиума, Путин ви спря газта а китайците биткоина. Ако не се срутите, ще ви добавят още тупаник. Неизбежно е!
12
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да им окапат догодина и ягодите по полетата. Да няма кой да им ги обере. Без чужденците са гола вода тия.
11
0
 
30
 
! Отговори
Teo преди 2 години
Еееехххх тия лоши българи и румънци, дето профитират само от нашата социална система!
10
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То децата си ще научиш на труд, но как ще отучиш ромеите да крадат, убиват и дерибействат?
9
1
 
37
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Знаех че англичаните са зле, но не очаквах да са толкова зле! Стягайте се млади хора, тоя живот върви с работа. Аз като бях дете, дядо казваше - който не работи не трябва да яде. От малък съм научен на труд и сега нищо не ми тежи. Виждам много млади хора които ги мързи да работят. Честно ви казвам, жал ми е ! Учете децата си на труд за да им е по-лесен живота
8
5
 
12
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Не ги мислете ингилизите ! От ний ни сме цъфнали и връзали !
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да му мислим ние с гайдите, те рижави те ще се бръкнат и ще се оправят.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за бога братя не купувайте......
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бързо да хващаме геврека и да ходим да ги спасяваме горките.
4
1
 
27
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Ако си обърнат движението както е по света, може и да помисля срещу заплата 10.000 паунда на месец. Ако не да си гледат работата!
3
1
 
38
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Докъде се докараха великите англичани да се редят на опашки за бензин. Както са тръгнали и за хляб ще се редят понеже няма да имат шофьори, които да им заредят магазините!
2
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега остава англетата да се навият да бачкат за същите заплати, за които бачкаха българите и румънците. Щото индианците и пакитата нещо не се навиват....
1
1
 
29
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Къдя са им шифьорите че 100 000 лисват :)))