Плащат на мигранти 50% по-малко в месопреработването в Европа

Индустрията се е превърнала в глобален център за експлоатация
38
Плащат на мигранти 50% по-малко в месопреработването в Европа
Снимка: Pixabay

Разследване на вестник „Гардиън“  е установило, че компании в месопреработвателната промишленост в цяла Европа, включително Великобритания, наемат хиляди работници чрез подизпълнители и агенции със съмнителен произход срещу много по-ниско заплащане и неприемливи условия на труд, информира БНР.

Още по темата

Работници, официални лица и експерти по въпросите на труда обясняват пред „Гардиън“ как 190-милиардната месопреработвателна индустрия в Европа се е превърнала в глобален център за експлоатация на работници, голяма част от които са мигранти, като някои от тях печелят между 40-50% по-малко от пряко заетите служители в същите предприятия.

„Гардиън“ разполага с доказателства за двустепенна система на трудова заетост, с плащания далеч под минимума при ужасни условия за работа, така че да се задоволи нуждата на сектора за леснозаменяеми нископлатени работници с гъвкаво работно време.

Около 1 милион работници са ангажирани в месопреработването в Европа, като профсъюзите отбелязват, че голяма част от тях са наети чрез съмнителни подизпълнители и агенции.

Особено е тежко положението на мигрантите, които освен това живеят при ужасяващи условия и често, понеже не говорят езика, не разбират текстовете в подписани от тях договори, нито пък могат да си потърсят правата.

Цитиран е румънец в Нидерландия, който казва, че без проблем работник може да бъде уволнен незабавно и да загуби всичко. Разширяването на ЕС през 2004 година и настъпилото свободно движение е довело до масов поток на търсещи работа хора от по-бедните европейски страни, а след укрепването на някои от икономиките на тези по-бедни страни пазарът за подобна работна ръка е стигнал чак до Филипините, Индия и Китай, коментира „Гардиън“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Бихте ли пояснили преди 2 години
следното: "мигранти, като някои от тях печелят между 40-50% по-малко от ПРЯКО ЗАЕТИТЕ служители в същите предприятия"? Ако тези мигранти са непряко заети, какво означава това? Какъв статут имат като работници, какъв ценз, какво точно правят? Щото в такова предприятие може да си администратор, технолог, началник на цех, транжор, чистач... Ако става въпрос за "леснозаменяеми нископлатени работници с гъвкаво работно време", очевидно са последните 2 длъжности, което е закономерно в тази професия.
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо ново ..така е от 2007 г за българи и румънци ,а и по късно ,и от другите балкански държави ,еврогейовете никога няма да ни приемат за европейци )гадове са те
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой обръща внимание на гардиън? Някой интересуват ли го какво проблемите в Англия и дволичното им преекспониране?
3
2
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Колко им плащат 1000 евро заплата :)))
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предоставят им чудесна възможност да изтровят сума ти народ.
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е поне им плащат. При брадатите ги имах за роби. Афганец като види 100 евро и моментално е заможен