Плащат на мигранти 50% по-малко в месопреработването в Европа

Индустрията се е превърнала в глобален център за експлоатация
38
Плащат на мигранти 50% по-малко в месопреработването в Европа
Снимка: Pixabay

Разследване на вестник „Гардиън“  е установило, че компании в месопреработвателната промишленост в цяла Европа, включително Великобритания, наемат хиляди работници чрез подизпълнители и агенции със съмнителен произход срещу много по-ниско заплащане и неприемливи условия на труд, информира БНР.

Още по темата

Работници, официални лица и експерти по въпросите на труда обясняват пред „Гардиън“ как 190-милиардната месопреработвателна индустрия в Европа се е превърнала в глобален център за експлоатация на работници, голяма част от които са мигранти, като някои от тях печелят между 40-50% по-малко от пряко заетите служители в същите предприятия.

„Гардиън“ разполага с доказателства за двустепенна система на трудова заетост, с плащания далеч под минимума при ужасни условия за работа, така че да се задоволи нуждата на сектора за леснозаменяеми нископлатени работници с гъвкаво работно време.

Около 1 милион работници са ангажирани в месопреработването в Европа, като профсъюзите отбелязват, че голяма част от тях са наети чрез съмнителни подизпълнители и агенции.

Особено е тежко положението на мигрантите, които освен това живеят при ужасяващи условия и често, понеже не говорят езика, не разбират текстовете в подписани от тях договори, нито пък могат да си потърсят правата.

Цитиран е румънец в Нидерландия, който казва, че без проблем работник може да бъде уволнен незабавно и да загуби всичко. Разширяването на ЕС през 2004 година и настъпилото свободно движение е довело до масов поток на търсещи работа хора от по-бедните европейски страни, а след укрепването на някои от икономиките на тези по-бедни страни пазарът за подобна работна ръка е стигнал чак до Филипините, Индия и Китай, коментира „Гардиън“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СПОРЕД СТАТИЯТА В GUARDIAN ГАСТЪРИТЕ В meat plant in the Netherlands that paid ?10.80 (£9.25) an hour for 12-hour shifts, seven days in a row, ДЕМЕК 84/168 - 10-30 СЕДМИЦИ, АЛА СКРОМНО ПРОПУСКАТ ДА СПОМЕНАТ УСЛОВИЯТА, ПРИ КОИТО БИТУВАТ ГАСТЪРИТЕ - ЖИЛИЩЕ, ХРАНА, ТРАНСПОРТ, ЗДРАВЕ, ПРОИЗВОДСТВЕНИ ГЛОБИ ... АХ, ЗАЩО ЛИ?! АХ, ЗАЩО ЛИ?!... ЗАЩОТО ШЕФЪТ НА ГАРДИАН ОБИЧА ДА СИ ПИЙВА ГИНЕСА, КАТО ЗАМЕЗВА С ПЪРЖОЛКА АЛАНГЛЕ...
25
0
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Ако си затръгвал за чужбина и не знаеш език, по-добре не ходи. Ако не те измами местния работодател, гарантирано ще попаднеш на някой българин, дето ще ти "уреди" работа, ама ще ти прибира половината заплата
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До С.Стефчо не е българин, виж му правиписа
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 30 - Ми то и едни хора ...
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евала! ШШШ! Аре наштее! Нашти хора, ся да ви кажа, са навсекъде из веропата!
21
1
 
1
 
! Отговори
стефчо преди 2 години
До С. кКакви маме и тате братчед,аз съм на 50 и не се продавам за стотинки,не съм и го правил!
20
3
 
2
 
! Отговори
С. преди 2 години
Отворко си, Стефчо, но мама и тате не са вечни. Когато тате спре да плаа сметките, а мама да ти готви, ще смениш песничката... :)
19
7
 
11
 
! Отговори
стефчо преди 2 години
Найш ли кога ще отида да стана слуга и аргатин,нивгаж! Предпочитам тук с 1000 лв месечно ,без да се надупвам и трупам стрес по 15 часа в завода или цеха в чужбина. Дреме ми да дедовия за тех,аз съм Българин майната им на утайките там!
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам смешните заплати които предлагат всички посреднически агенции се чудя на балъците дето ходят там. Масово средната заплата е 1600-1700 евро БРУТО за по 10 часа на ден. Значи нето да вземат 1200 чисто. Квартирата ти е още 300 евро на месец. И ти остават 900. И тук да отида в някой склад ще взимам почти същите пари. Ама няма да бачкам като роб.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХАХАХАХА тия от коя планета паднаха. Та тази експлоатация на имирантският труд е от както свят светува. Работих 15 години в еврогея и са ми ясни всичките им номерца. Обещават едно а плащат друго. Ако си траеш и не си търсиш обещаното ще им работиш без пари. Понеже професията ми е специфична и не се намират лесно електроженисти и оксиженисти щом им поисках увеличение на заплатата веднага се съгласяваха. Същото е и за другите по специфични професии защото еврогейците не работят тежка работа.
16
4
 
0
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Може ли да ми помогните да се възвърни естествената усмивка на лицето ми ? Може ли ?
15
4
 
0
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Може ли да ми помогните естествената ми усмивка д се възвърне на моето лице и да имам пари, приятелка и други неща от живият живот ?! Може ли да ми помгните ?
14
0
 
12
 
! Отговори
Gogo преди 2 години
Затова изгониха източноевропейците, научиха си правата, знаеха си задълженията... искаха нормално заплащане. Сега за мигрантите един фургон или стая, храна, дрехи и трай там, ако ли не чао. На далавера са .
13
1
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Колко англичани са касапи в истинския смисъл на думата. То и в България под. 40 год. възраст са единици. Аз съм на 50. Баща ми ме е научил да коля и обработвам прасета и агнета. Не съм професионалист, но се оправям. А това е най-кофти позицията в месопреработката
12
1
 
2
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Направо са се скъсали да работят мигрантите. С маски ли са били на работа? :]] Те не искат помощи, искат да работят на половин заплата с маски и грийн пас, това е мечтата на всеки мигрант, дори това са основните причини за миграцията.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само че афганеца и вижда как живеят около него заможно немеца англичанина и французина и иска и той а и да не иска като не му стигат парите в супера ще прииска
10
8
 
3
 
! Отговори
Клюн Огромен преди 2 години
Да живее Неомарксизма на евреина Карл Маркс! Урааа! Черните мигранти да станат собственици на предприятията в Европа! Само тогава ще има справедливост! А белите европейци да платят както за Холокоста на евреите, децата и внуците им, така и на чернокожите, заради робството! Ой вей, гоим. Плащайте!
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То само месопреработването да беше. Във всички сектори е така. За какво мислите че им липсват сега шофьори на бритнаците? Защото транспортните фирми са свикнали да дават "мигрантски" заплати и никой англичанин не иска да работи за такива пари.
8
12
 
1
 
! Отговори
Клюн огромен преди 2 години
Ау, не ви е срам, гои такива, да не плащате на *** поне 200% повече отколкото на европейския гой! Расисти!! 6 милиона измряха в газовете на Хитлер, крайно време е да бъдат обезщетени! Те и бъдещите им поколения! Българите също дължите компенсации за изпращането в газовите камери на евреите от Македония и Беломорието! Стига вече расизъм!
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заглавието - "Плащат ни мигранти 50% по-малко в месопреработването в Европа."Ко??? Аз от това заглавие нищо не мога да разбера. Как така ни плащат мигранти? Кои мигранти плащат. И кво месопреработване? Кви 50%???? Нищо не моа разбера, честно.