Ще успеят ли социалдемократите да формират правителство в Германия?

Тя ще продължи да е водеща сила в Европа, независимо кой е канцлер
28 сеп 2021 22:38, Нели Христова
12

Партията на Ангела Меркел претърпя тежка загуба на парламентарните избори в Германия, а народът избра Социалдемократическият съюз. Но ще поеме ли Олаф Шолц поста на канцлер?

Не е ясно дали Олаф Шолц ще бъде следващият канцлер, тъй като избирателната система на Германия крие неизвестности до последния преброен глас. Това заяви бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков в предаването "Денят ON AIR".

"Там самият брой на депутатските места не е фиксиран. Малките партии, които не преминат 5-процентната бариера на национално ниво, могат въпреки всичко да имат свои представители в Бундестага, ако на регионално ниво успеят да излъчат минимум трима депутати по мажоритарната система", обясни международният анализатор.

Окончателните резултати ще са ясни, когато се преброят гласовете по пощата. Но според Кючуков не може да се очаква обръщане на резултата.

"Двете най-големи партии – Християндемократическият съюз (ХДС) и Социалдемократическият съюз (СДС), а и германското общество като цяло, са приели тези за окончателни. Предстои по-тежкото – формиране на правителство. То ще е под формата на тройна коалиция, тъй като ХДС и СДС като че ли се умориха от взаимното пребиваване във властта", посочи бившият зам.-министър на външните работи пред Bulgaria ON AIR.

Кючуков припомни, че 3 от 4-те мандата на Меркел бяха в така наречената Голяма коалиция на ХДС и СДС. Според него една от двете партии би трябвало да остане в опозиция, а третите – "Зелените", и четвъртите – "Партията на свободните демократи", да влязат в управлението.

"Очакванията са социалдемократите да сформират правителство. Големият проблем ще дойде от това, че третата и четвъртата политически сили са много трудно съвместими. Преди 3-4 години Меркел не успя да се справи с това", отбеляза събеседникът на Ганиела Ангелова.

Бившият зам.-министър на външните работи очаква двете партии по-скоро да се съгласят да се коалират, макар и след дълъг, тежък и бавен процес.

"Независимо кой е канцлер, Германия ще продължи да бъде лидер на Европа. Дали ще се промени Съюзът – едва ли", смята Кючуков.

По думите му бъдещето на външната политика на Германия зависи и от състава на коалицията, тъй като "Зелените" са твърдо про-ЕС, докато "Партията на свободните демократи" имат своите резерви, особено спрямо фискалната политика на Европейската централна банка.


12
Още от ЕС
Англичаните били виновни за бензиновата си криза, презапасявали се
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До 8"Дано пак от Германия ни ударят с нещо по главата" - ти си си ударен по рождение в главата... та сигурно и затова Борисов ти каза, че си про'ст.
10
3
 
3
 
! Отговори
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ! преди 2 седмици
Социалдемокрацията е параноя на комунизма.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво ни интересува Германците
8
3
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 седмици
Колкото Славуца и Шнорхела успя 3 пъти :)))
7
3
 
0
 
! Отговори
Всеки паничката си преди 2 седмици
Каква е тази фиксация в Германия. Там има варианти: Ампел, Кения, Джамайка. Проучват се и до месец-два ще е ясно. Общество с традиции, което не избира певци на първо място и после рязко да се разочаровани. Тук с тази политически култура не виждам изход. Дано пак от Германия ни ударят с нещо по главата, че да се поосвестим. Иначе оправия няма.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И те и холандците и талибанит,,,,всички ще успеят ама като гледам на нас скоро не ни се очертава правителство. Както ходенето с маски стана навик така и ходенето по избори ще стане.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
4, ГСДП казаха, че ще играят съз зелените, но това не им стига. Въпроса е дали СвДемократи ще клекант или отстояват позиция. Те принципно са по близо до ХДС/СДС. Беше наказателн вот, но червени и зелени - ще съсипят Германия. Те нямат реална идея какво да правят освен да вдигат данъците. Най-добрия вариант е ГСДП, ХСД/СДС/ Св. Демократи. А не е изключено да има нови след някой месец.
4
6
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 седмици
ГЕРМАНСКАТА СВОБОДНА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ОБЯВИ, ЧЕ ИЗКЛЮЧВА ВСЯКАКВА КОАЛИЦИЯ СЪС ЗЕЛЕНИТЕ А БЕЗ НЕЯ НА ГЕРМАНСКОТО БСП НЕ МУ ДОСТИГАТ 5 ДЕПУТАТСКИ МЕСТА ЗА ДА НАПРАВЯТ МНОЗИНСТВО! ТЕ ПРЕГОВОРИ ЩЕ ВОДЯТ НО НИЩО НЯМА ДА ПОСТИГНАТ! ПАРТИЯТА НА МЕРКЕЛ ОТНОВО ЩЕ УПРАВЛЯВА В КОАЛИЦИЯ СЪС СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ И АЛТЕРНАТИВА ЗА ГЕРМАНИЯ!
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Зелените и Свободните са прекалено либерастични.
2
7
 
1
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 седмици
Разбира се ,че социалдемократите ще успеят да съставят правителство със Зелените и Свободните демократи.А догодина ще има нови избори -предсрочни!
1
7
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Нормалните българи не се интересуваме от Германия.От Германия се интересува единствено неграмотният троляк от махалите, разчитащ на грантове от Ханс Зайдел.