Анализатор от РСМ - Макрон решава за разширяването

Отношението на ЕС към Западните Балкани било разочароващо, смята Емил Кирияс
29 сеп 2021 18:39, Петя Славова
18
Анализатор от РСМ - Макрон решава за разширяването
Снимка: БГНЕС

"Отношението на Европейския съюз към Западните Балкани е тревожно и разочароващо. Изглежда, че на предстоящата среща на високо равнище в Словения ЕС ще предложи разочароваща реторика относно региона".

Това казва Емил Кирияс, политически анализатор и бивш държавен секретар в Министерството на външните работи на РСМ, в интервю за „Дойче веле“. Коментарът му е по повод публикуваната по-рано новина от Ройтерс, че ЕС вече не може да се консолидира и да гарантира бъдещо членство на шестте балкански държави. Агенцията цитира четирима дипломати и вътрешен документ на ЕС, а новината дойде, когато председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е посещение в Западните Балкани.

"Страхувайки се от политическа реакция в държавите-членки, Европейският съюз вече не може да се консолидира около гаранция за бъдещото членство на шестте балкански държави", съобщи по-рано Ройтерс, припомня БГНЕС.

Според агенцията, в декларацията от срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани, насрочена за 6 октомври в Словения, ЕС планира да повтори обещанието, дадено преди 18 години (на срещата на върха в Солун) за недвусмислена подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкански. Ройтерс уточнява, че разполага с проекта на документа.

"Проведени са поне два кръга преговори, но няма споразумение", казаха дипломатическите източници пред Ройтерс.

Държавите-членки не разкриват позициите си по въпроса, но според дипломатите богатите страни като Дания, Франция и Нидерландия се опасяват от повторение на бърза интеграция на страни, като Румъния и България в ЕС през 2007 г. Но те също се страхуват от лошото управление на трудовата миграция, като тази към Обединеното кралство, което накара много британци да се обърнат срещу ЕС.

България е против присъединяването на Северна Македония поради спор, свързан с езика, съобщи Ройтерс, но дори и да има някакво споразумение, лошото положение отразява парализата на плана на ЕС за изграждане на "приятелски кръг" от Украйна до Тунис, с по-тесни връзки, но също така с търговия и помощ.

Кирияс смята, че въпросът не се отнася толкова до Нидерландия и Дания, а още по-малко до България. Според него погледите са насочени към френския президент Еманюел Макрон, който ще поеме председателството на Съюза преди френските избори. "Той или ще покаже решителност и лидерство за Съюза, особено за ускорената интеграция на Западните Балкани, за което французите могат да го възнаградят с нов мандат, или ще продължи да нанася геополитически поражения, да изнася протестни речи и да оттегля посланици", твърди Кирияс. "Ако чашата се погледне като наполовина пълна, а не наполовина празна, както е в момента, всъщност Западните Балкани са златен шанс за Макрон и за Франция и ЕС".

Това ще помогне на напрегнатите отношения в региона, ще даде мотивация за бързо решаване на двустранните проблеми, дори македонско-българския, и ще създаде нов тласък за вътрешни реформаторски процеси, твърди още анализаторът.

Коментирайки публикувания проект на декларация за срещата на върха ЕС-Западни Балкани, външният министър Буяр Османи каза, че в подготовката на органите на ЕС за съвместната декларация, която да бъде приета на срещата на върха в Бърдо, е възникнала дилема дали тази среща на върха изобщо е за разширяване и дали думата „разширяване" трябва да бъде присъства в този документ.

„Някои го тълкуват като продължение на евроскептицизма на определени държави“, каза Османи.

Външният министър посочи, че независимо от опцията, посланието не е добро от гледна точка на единодушието на ЕС по отношение на Западните Балкани.

"Има държави-членки, които смятат, че ЕС функционира твърде мудно, за да може да присъедини шест нови държави-членки или да се подкопаят правата на страните на вето", каза Османи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
макроница преди 2 години
Макрон едва ли ще сглупи да занимава избирателите си с кандидат-членството на РСМ. Да ги убеждава колко е нужна на ЕС бедна, раздирана от вътрешни противоречия и корумпирана държава. И тя да увисне на врата на френските данъкоплатци, които да им плащат масрафа. Не вярвам да го направи!
13
1
 
2
 
! Отговори
бг преди 2 години
научно доказано е че армията на Александър Македонски се е състояла от гей двойки той самия също има мъже любовници.Защо македонците настояват да са днешните им наследници не разбирамда не би да са правени у дупе. Тогава трябва да сменят цветовете на вентилатора с цветовете на дъгата.
12
0
 
2
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
Не искат да се опезпаратизят от сръбска агентура и от антибългарска кир , а искат да спят в европейски бели чаршафи
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още албаномакедони не се нуждае Европейският съюз. Още гладни гърла за хранене и да усвояват еврофондове. Нидерландия и Дания също са против Новите *** от Албадония и Макелбания.
10
0
 
18
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Микидонците ще видят ЕС през крив Макрон .....
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макарона първо трябва да го изберат а и след провала на сделката с австралийските подводници чесно казано никой не го базари много
8
5
 
0
 
! Отговори
Дар от БОГ преди 2 години
Живко от Варна всъщност се мъчи, трябва да му помогните да живее добре и да е истински щастлив !
7
0
 
24
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Хахахахааа, тоя анализатор може да прави като вентилатора. ЕС не е СССР или Коминтерна. Ай сиктир!!! ЕС ще го гледате по ТВ само. Долни сърбомани, пропаднали.
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сиреч преизбирането на Макрон минава през БЮРМ, всеки французин всичко му е добре и само БЮРМ в ЕС му липсва.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирияс е умен ,но трябва да се съобразява с това,какво иска да чуе обикновения народ в СМ.За това и се получават такива глупави изказвания.
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия ФИРОМ не са готови за ЕС. Къде се бутат? Имат нерешени спорове със съседи само усукват и увъртат като пандемици, а после други им криви, че не изпълняват условията.
3
1
 
25
 
! Отговори
Ноби преди 2 години
тия пък защо си мислят, че езика е най-големия спор ? кажете как се нарича царството на Самуил. сръбски мекерата, да беше жив Ванчо
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
<html><body><!--StartFragment--><div style="position: absolute; top: -1000px; height: 1px; overflow: hidden;">"Той или ще покаже решителност и лидерство за Съюза, особено за ускорената интеграция на Западните Балкани, за което французите могат да го възнаградят с нов мандат, или ще продължи да нанася геополитически поражения, да изнася протестни речи и да оттегля посланици", твърди Кирияс.------------- По-голяма глупост не бях чел скоро.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за тва с яйца се почва, а докъде ще стигнат почитателите му, времето ще каже ;)