След десетилетия мистерията за безмилостния сериен убиец Le Grêlé е разплетена

Бивш полицай е признал, че е извършителят на зверски убийства
1 окт 2021 12:10, Нели Христова
23
След десетилетия мистерията за безмилостния сериен убиец Le Grêlé е разплетена
Снимка: Getty

35 години полицията в Париж издирва зловещ сериен убиец, но така и не успява да го хване жив. Възможно ли е обаче най-накрая случаят да бъде разплетен?

Преди дни 59-годишният Франсоа Верове е намерен мъртъв в курорт близо до Монпелие. Някога той е работил в жандармерията - сила, свързана с френската армия. На 24 септември той е бил призован на разпит именно по случая със серийния убиец, както и да даде ДНК. Мъжът не е бил заподозрян, разследващите просто решили да изпратят призовки за разпит на 750 жандармеристи, които са работили в Париж по време на убийствата. 

На 27 септември съпругата му съобщава на полицията, че Верове е изчезнал. Оказва се, че той се е самоубил, а до тялото му имало предсмъртна бележка. В нея той признава, че е Le Grêlé - "намусеният мъж" , наречен така заради описанията на свидетелите на опетненото му лице.

Съдържанието на писмото не е потвърдено, но според запознати, той е признал, че е изпитвал "предишни импулси", като казва, че оттогава "се е събрал". Явно Верове е признал убийства, без да описва подробно жертвите или обстоятелствата.

След като открива бележката, полицията веднага започва тестове, за да провери дали признанията в нея са истина. ДНК-то, взето от самоубилия се мъж, разплита мистерията, сковала Париж в продължение на десетилетия - то съвпада с ДНК-то, намерено на част от местопрестъпленията.

Престъпленията, свързани с Le Grêlé, шокират Париж през 80-те и 90-те години. Една от жертвите му е 11-годишна ученичка на име Сесил Блох. Тя е обявена за изчезнала, след като не се появява на училище във Фонтенбло, град южно от столицата, през 1986 г. Родителите й, Сюзан и Жан-Пиер, алармират пазача в жилищната им сграда. По-късно тялото на дъщеря им е намерено под парче стар килим в мазето. Била е удушена, намушкана и изнасилена.

Сутринта, когато е било извършено престъплението, полубратът на Сесил - Люк Ричард, минава покрай странен мъж с "кожа, покрита с малки, повдигнати белези" в асансьора и помага на полицията да начертае скицата на заподозрения.

"Изглеждаше много сигурен в себе си. Говореше по много смел, много учтив начин", разказва той пред вестник Sud Ouest през 2015 г. Той ми каза: "Хубав, много добър ден".

Ричард добавя, че неразрешеният случай продължава да го преследва всеки ден. "Успявам да живея, но имам страхотно чувство за несправедливост... непоправимо", признава той през 2015 година.

Родителите на Сесил изживяват остатъка от живота си с несигурност кой е измъчвал дъщеря им. Двамата са починали преди признанието на Франсоа Верове. По случая е постигнат напредък едва наскоро. Генетични изследвания, извършени почти десетилетие след убийството, го свързват с две други убийства и шест изнасилвания.

Le Grêlé също е свързан със смъртта на Карин Лерой, 19, студентка, Жил Полити, 38, механик, работещ в Air France, и Имгард Мюлер, 21, германска прислужница, работеща за семейството на Полити.

Лерой е намерен на ръба на гората в Montceaux-lès-Meaux, на изток от Париж, през 1994 г. Тя е изчезнала повече от месец по-рано, отново на път за училище.

Според местните доклади Полити и Мюлер са били подложени на "брутални изтезания" преди смъртта си. Те са намерени с вързани китки, а Мюлер е била и с прерязано гърло в семейния дом в 4-ти район на Париж през април 1987 година.

По време на най-малко три отделни сексуални посегателства, две от които върху непълнолетни момичета, нападателят очевидно се е идентифицирал като полицай. Тогава разследващите отхвърлят уликата като уловка, използвана от нападателя, за да манипулира жертвите си, според Le Parisien.

В крайна сметка обаче това се превърна в повратна точка в търсенето на Le Grêlé, когато нови доказателства накараха офицерите да открият, че виновникът вероятно е бил член на силите за сигурност, съобщава вестникът.

В бележката за самоубийство пенсионираният офицер се описва като "не добре в живота" по време на убийствата, според източници, цитирани от вестника.

След съобщения за предсмъртното писмо, съседи описват Франсоа като непретенциозен семеен човек, който води спокоен живот. Един от тях казва: "Франсоа беше солиден човек, много висок. Той беше много полезен и редовно идваше да помага на жена ми Тереза, когато имаше проблем с компютрите. След няколко минути всичко беше възстановено. Тази история е невероятна."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бравос! А къде бяха досега?
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАПИШЕТЕ В ТЪРСАЧКАТА Francois Verove И СИ ПРЕВЕДЕТЕ, КОЙТО ИСКАТЕ САЙТ. НАЙ-ДОБРЕ ФРЕНСКИ.
15
1
 
2
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
И жена му естествено, нито знае, нито подозирала, приказка от 1001 нощ.
14
2
 
8
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Има такъв филм, казва се "Бостънският удушвач", по действителен случай, с Тони Къртис, 1968 г., САЩ. Сериен убиец на жени, със странно заболяване, през деня е нормален, семеен човек, работи. Вечер се преобразява и нищо не помни за деянията си. Хванаха го случайно, като на улицата го блъсна кола.
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гугъл преводач.
12
1
 
36
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Ужасна история, бъдещ сцениарий на филм. НО! Още по-ужасно и отвратително преведена... Какви хора наемате вече? Толкова ли е паднало нивото? Никаква грамотност, никакъв стил, никаква съобразителност, няма подреденост, буквално превеждани неща, хаос... Редактори нямате ли? Срам...
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най вече никога не се съгласявайте да отидете на втора локация, когато нападател се оптива да ви "отвлече" или заплашва да трягнете с него - случва се предимно на деца и млади жени. Един американски следовател това обясняваше ако се съгласите да отидете на друга локация с човек който ви заплашва над 90% е сигурна смърт. По-добре да се борите за живота си на локация 1, имате по-голям шанс да оцелеете.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Вени Ами толкова може гугъл преводача...:):):) Да не мислиш,че *** я е превела.
9
3
 
10
 
! Отговори
Друг преди 2 години
До До 2 Коментар 2 много добре описва случая от преди 2 дена. Убива, дават му доживотна присъда, бяга в продължение на години, хващат го и го вкарват за 14, а накрая излиза след само 7.
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статията е толкова лошо написана, че нищо не се разбира.
7
8
 
2
 
! Отговори
gosho преди 2 години
dali sled godini nyama da izleze neshto i za rashkov,zashtoto i toy may e s takiva naklonnosty.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 2Но във Франция не е получил нищо, защото се е самоубил преди всякакъв съдебен процес срещу него.
5
3
 
13
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 2 години
За съжаление, работата в Органите привлича такива люде - и никакви психотестове не могат да ги разкрият.Е да де - в някои страни ги разследват. В други се провежда вътрешна проверка и тя приключва без данни за престъпление.
4
2
 
10
 
! Отговори
Пази боже преди 2 години
Разкритието там идва точно със съдебния процес на английския полицай- *** обвинен за същото. Той поне ще лежи доживотно. Какво объркано има в гените и психиката на тези вампири? Моля се да няма повече подобни новини от пай- зловещата страна на човечеството
3
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Как можеш да делиш числото 35 на два реда?!
2
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако беше в България щяха да му дадат доживотен наа първа инстанция. Втор инстанция намалява на 30 г и добре подкупения съдия след 2 г щеше да го освободи,защото престъпникът е работил 2 г в затвора и е казал,че повече няма да убива. Но не това е важно за нашите политици. Важното е да викат Гешев вън. А за шефът на съдиите нито дума не обелват.
1
1
 
64
 
! Отговори
Вени преди 2 години
Отвратително преведена статия!!!