Оказва ли се натиск върху България за членството на РСМ в ЕС?

Най-големият идва от страна, която иска да запише успех в мандата си, смята Йотова
2 окт 2021 08:32, Петя Славова
84

Продължава ли да е същата позиция на България относно членството на РСМ в ЕС и оказва ли се натиск върху страната ни за даване на "зелена светлина", коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Най-големият натиск идва от страна на ЕК, която все пак в своя мандат трябва да запише някакъв успех, независимо по каква тема", заяви тя за "Брюксел 1".

"Какво означава разширяване на ЕС? В момента много от държавите в Европа са изправени пред избори. Минаха изборите в Германия, предстоят избори във Франция. А темата Западни Балкани стана удобна тема за вътрешно политически борби, предизборни кампании и т.н. Но не е решен основният и важен въпрос: Какво иска ЕС по темата разширяване. Действително ли сме искрени, когато казваме, че политическият ЕС, защото ние вече сме едно политическо семейство след 1993 г., дали действително ние си го представяме като редовни държави членки, или тези преговори също ще бъдат в един период от време напред, без да се стига до конкретния резултат", пита вицепрезидентът.

Според Илияна Йотова, българската позиция за част от тях е много удобна. На Съветите, в ЕП, те казват: "България е пречката", обаче са някак си много доволни, че я има тази пречка.

Вицепрезидентът заяви, че има сигнали за хора, които са подложени на натиск в РСМ.

"Имаме сигнали, че се изтриват българските надписи от стенописите в църквите. Под формата на реставрация се заличават старите надписи и се пишат нови. Не е въпросът за натиск при едно преброяване. Говорим за една мащабна кампания", категорична е Илияна Йотова.

Тя уточни, че тези сигнали трябва да бъдат потвърдени.

 "Те са сигнали до нас като български институции, но те трябва да бъдат потвърдени и трябва да видим за какво става дума. Аз ви гарантирам, че ако това е истина, реакцията на България ще бъде много остра. И какъвто и да било натиск от европейски институции няма да има никакъв ефект върху нас", изрази категоричната си позиция Илияна Йотова.

Цялото интервю с вицепрезидента Илияна Йотова гледайте в предаването "Брюксел1" на 2 октомври от 17:30 ч. по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Бунгур преди 2 години
Йотова е като препикано мушкато последните дни,след като разбра кой е вицето на Герджиков. Да видим сега колко ни е акъла и да изберем пак лоената топка на БСП и пенсионера летец.
66
0
 
0
 
! Отговори
70 преди 2 години
коя, кво е или кой е Лина?
65
0
 
1
 
! Отговори
моат преди 2 години
да ми натиснат червения бутон "големите"
64
13
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
На българския народ трябва обединител какъвто е проф.Герджиков и полковник Невяна Митева а не комунистически разединители като сегашния президент Румен Радев и вице президента Йотова.
63
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зор да я съберат на екрана тая *** бе :) Много се е ояла за 5 години нищоправене!
62
7
 
11
 
! Отговори
Тази харпия преди 2 години
нарочно ли я пускате по темата в празнични и почивни дни?
61
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пеоните правят няколко пъти опити за освобождаване и накрая успяват, малко преди идването на гърците. Йоан Цецас свързва българите с пеоните, като за разгрома на Самуил пише: Най-сетне победихме пеоните, които сега се наричат българи.
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Педерика са преселници от Африка, не е ясно с какъв базов цвят на кожата, които се наместват в земите на древните пеони. Понеже са чисто мъжка група, докарват и специфичните си сексуални практики. Воюват изключително пеша и затова Ацунякот използва пеонска конница. От там е и спекулацията, че македоните не говорели гръцко наречие, защото е документирано, че Александър се обръщал към конницата на език, който не е гръцки.
59
4
 
7
 
! Отговори
К & М преди 2 години
Не ни обяснявай от телевизора а тръгни пеша с букварче в ръка през македония Словения до Рим.
58
1
 
6
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 2 години
Шаши е прав. Античните македонци са говорили език от гръцката езикова група, най-вероятно дорийски, който е различен от йонийския гръцки език, говорен в Атина. Това не значи че не са били гърци. Александър например е участвал на олимпийските игри, които са били разрешени само за елини, а чужденци не са били допускани. Едно от най-посещаваните светилищата в древна Гърция, където е имало оракул, е било е Додона, Епир. Койне се появява впоследствие в епохата на елинизма като унифициране на езика.
57
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ШашиЕлада е общото наименование на градовете полиси, те са си били отделни градове държави :)) Името Гърция се появява чак през 19 век, тогава вече се наричат с такова име :)) При нас уникалното е, че никога не сме си сменяли името, все България :))
56
4
 
5
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Не ми се занимава със спорове. Има си исторически факти. Филип Македонски от къде напада ,Гетите. Приятен ден!
55
3
 
8
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Учител на Александър е Аристотел. И да, говорят на един от 4те гръцки диалекта. Не е коине.
54
3
 
11
 
! Отговори
Маши преди 2 години
До Шаши ... какъв диалект на Александър ? Ти нормален ли си ? Александър македонски е говорил чист гръцки. Защото е грък. Родил се е на около 100км. от Солун. В родния му град който е на гръцка територия има негов паметник на гръцки . Самия Александър е имал учители гърци а преди да тръгне на похода си е искал разрешение от гръцките управници .НЯМА дори един документ че е ходил в земите на северна македония. На около20г. събира войска .Минава през тракия на път за Персия И НИКОГА НЕ СЕ ВРЪЩА.
53
2
 
2
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Когато римляните стигат до сегашната Янина се срещат с управляващата фамилия-Греки. Така от Елада става на Гърция. Е, на какъв език са говорили чак в Янина?
52
1
 
20
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Северна Македония е като Северна Корея. Само проблеми със съседите. Населението и бяга или към Гърция... или България ... Албания или Сърбия. Управниците са арогантни гл0паци а "учените" крретени. Севернокорейските стигнаха до Слънцето , докато македонските им колеги се опитват да докажат че Луната е тяхна Македонска територия . И както Пендарски ходи на аванта до Ватикана със български самиолет, така и първия им космонавт очакват да полети до родната Луна покрай български космонавт. Просяци .
51
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Йотоваааа, активност трябва! Вземайте пример от Заев. Всяка седмица в Скопие идва някой високопоставен политик, я от ЕС, я от САЩ. На Зайо му пресъхнаха устата да разправя из еуропската уния, че искаме да им отнемем езика и идентичността и че сме варвари от 19 век. Ние къде сме? Истината е на наша страна, но каква полза като никой не я знае.
50
1
 
11
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
От Александър Македонски до XX век има много принудителни преселвания-документирани. Гърция е против нас, защото смята РСВ за гърци. В РСВ не говорят диалекта на Александър. И сегашен гръцки не говорят.
49
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
така наречената РСМ е българска област и никой да не смее да се отрече от нея!!!Македония е ОБЛАСТ от българската държава а не държава
48
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРОДАЖНИЦИ, нито крачка назад от БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ.