Вечният град потънал в боклук: Ще се справи ли Рим с проблема си?

Местните избират нов кмет
4 окт 2021 11:29, Нели Христова
43
Вечният град потънал в боклук: Ще се справи ли Рим с проблема си?
Снимка: БГНЕС

Този уикенд италианците гласуваха на изборите за кмет, а работата по управлението на столицата Рим е едновременно най-голямата награда и отровен потир. Градът, обичан от туристите, е измъчван от десетки проблеми, като жителите му са все по-недоволни от съвременните руини на града.

Римляните казват, че не могат да си спомнят градът им някога да е изглеждал по-зле. Боклуците са навсякъде, а дивите прасета започнаха да се разхождат не само в покрайнините, но и в центъра на столицата.

"Най-големият проблем на Рим е боклукът, транспортната система и управлението на обществените места. Най-големите доказателства за неглижирането на тези проблеми са дупките, превърнали се в кратери, автобусите, които се самозапалват. Местните власти са тези, които трябва да построят фабрики за рециклиране на боклука, докато кметството трябва да се занимава с почистването. Те се обвиняват взаимно. След това има и неразбиране между кметството и държавната почистваща компания, AMA. "Малагрота" беше най-голямото сметище в Европа. Огромна дупка, в която беше хвърлен целия боклук на Рим. През 2013 година то трябваше да затвори заради наредбите на ЕС. От тогава проблемът с боклука просто експлоадира", обяснява Кристиан Раймо, автор на книгата "Рим не е вечен", пред BBC.

Проблемът с боклука не разгневява само жителите на Вечния град. За да се справят с отпадъците, местните власти ги товарят на камиони и ги пращат за преработка из цялата страна, като например Неапол и Албано, което е на 50 минути път от столицата. Те трябва да са придружавани от полиция, защото местните хора протестират срещу това да приемат боклука на Рим, те не искат да станат "сметище за големия град".

"Рим не прави нищо, за да се справи с боклука си", казва активистката Франческа Гнани. "Тъй като идват избори, те не искат да преработват боклука в Рим, затова идват тук. Но това е провинция. Тук преди имаше лозя",посочва тя.

Властите в Рим обвиняват протестиращите за това, че "никаква промяна не е възможна, тъй като те отказват да се адаптират към промяната".

"Ние не сме срещу решенията в управлението на нашия боклук, но искаме фабрики, които са пропорционални на нуждите ни. Имам предвид - Рим е огромен град, а ние сме едно малко градче", допълва Франческа.

Когато Вирджиния Раги беше избрана за кмет на Рим преди пет години, тя взе властта с голяма подкрепа и оптимизъм. Но сега много римляни я обвиняват за състоянието на града си.

"Ние поставихме основите, а сега трябва наново да издигнем цялото си общество. Относно боклука, аз наследих държавна компания, която 13 години е давала фалшиви фактури. Ние я възобновихме, имаме индустриален план с нови камиони, чистачи, фабрики за преработка. Поставяме ред в нещата. Другите институции, като държавата и властите на региона Лацио, също трябва да си свършат работата", обяснява Раги.

Ситуацията в Рим е толкова тежка, че някои местни жители взимат нещата в свои ръце. Доброволци чистят кварталите на Вечния град и вършат това, което властите не могат.

"Ние възвръщаме обществените места и е много важно всеки гражданин да разбере, че може да направи нещо за своя град", казва Франческа Леонели, създател на Retake Rome. "Да, от една страна, това е работа на властите, но от друга страна, и ако самите ние помагаме, това означава, че се интересуваме от местата, които посещаваме. Това е нашият дом и всеки един от нас може да вземе мерки.

"Властите в Рим мислят за града като картичка за туристите, не мислят за неговите граждани. Винаги си мислим за Рим като за изключение - "Вечният град", "Столицата на света", но трябва да мислим за Рим като за нормален град. Сякаш Рим винаги се фокусира в миналото, великото минало от преди векове. Но трябва да мислим за него, като за нормален град, който можем да подобрим, за да му дадем бъдеше", казва Кристиан Раймо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Handel преди 2 години
До Анонимен 24: "Мигрантите не са виновни. Да не забравяме, че някога Северна Африка и Сирия са били част от РИМ". Не си размахвай невежеството като байряк, от това то няма да стане по-малко. По времето на Рим в тези области не са живеели аpa6и. Първото нещо, което аpa6ите са направили като са дошли, било да унищожат напоителната система, построена от Рим в Севверна Африка, която благодарение на тази напоителна система била житницата на Рим.
34
0
 
5
 
! Отговори
До aaa преди 2 години
Едва ли... Бил съм в Рим, няма такава коч/./ина. Не мога да приложа снимки за да се види за какво става въпрос, но кофите и около тях б/./оклука е на височина над човешки ръст. Прибират милиони от туристически такси, около 5 евро по спомен беше на ден, а е коч/./ина. Просто са си мърлячи...
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
One man's trash is another man's treasure - *** ът за едни може да е съкровище за други, за вас може Рим да тъне в б ук луци но за италианците може да тъне в съкровища.
32
2
 
2
 
! Отговори
Нем преди 2 години
До Анонимен 21,Това винаги съм го казвал и твърдял, че нито са по-работливи, нито по-кадърни. И ефективността на икономиките(западните) се дължи единствено и само на наличните пари, който се наливат в икономиките им.
31
0
 
6
 
! Отговори
Лили Барута преди 2 години
*** на Рим не са и най големия проблем, а дивите прасета от Африка, Азия, Ориент и Югоизточна Европа....точно както и при нас
30
1
 
10
 
! Отговори
aaa преди 2 години
Да дойдат да видят в бг как е положението с чистотата и тогава ще осъзнаят, че живеят в рая. Една съседка си изсипва остатъка от манджите директно през тераста. Хвърля си и редовно *** през терасата. И тук става дума за българка на около 60 години живееща в София, квартал Гео Милев, не за мигранти, роми и тн.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
@@@
28
0
 
9
 
! Отговори
Лупкане преди 2 години
Приемайте още африканци от корабите и в района ще потънете скоро Смешен европейски съюз Едните приемат 700000 мигранти вече а другите няма и 70 000
27
0
 
12
 
! Отговори
Bebok преди 2 години
Кво мен ме занимавате с онзи Рим?За мен е важно у Люлин да е спретнато, убаче и тука неща не вървят дубре.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Но ЕС не забранява целият свят да си кара отпадъците в България. Защо?
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рим май си е гето още от времената на Римската империя....
24
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мигрантите не са виновни. Да не забравяме, че някога Северна Африка и Сирия са били част от РИМ
23
2
 
28
 
! Отговори
Глобален проблем преди 2 години
Не, Рим няма да се справи с проблемите си . Както и Лондон... както и Берлин ... както и Париж ... и навсякъде където мигрантите и скитниците станаха мнозинство . Големите европейски градове се напълниха с бездомници... мигранти .. скитници ... пришълци, на които не им пука за града, не ги интересуват историческите паметници , не пазят чистота....те са там за да се възползват максимално от анонимноста в големия град и по-лесно да доят социалната система на страната .....
22
1
 
18
 
! Отговори
БОБОКОВ преди 2 години
Ще го внесем в България както преди - през пристанището на Домусчиев в Бургас , по документи материал за преработка, а всъщност чист ***. После малко пари за шефа на митницата и риосв Бургас, после камионите изчезват, а *** се изоставя или заравя някъде
21
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рим потънал в ***,инглизите немат гориво...много кадърни и работливи тия западняци бе?
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ейбого, герп да не е спечелил изборите и в Рим? Евала Цв.Цв.!
19
0
 
15
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Колко плащат... Да им пратим Вълка да чисти *** :)))
18
2
 
10
 
! Отговори
до 14 преди 2 години
В Германия никога не е било чисто!! Учих през 2009 в Щутгарт магистратура-ужасно място! в Германия *** се събира като в България - бвгат 5 турчина след камиона и вдигат кофите - първобитна история! Виж Испания и Францив е друго нещо-там робот, който изшиза от камиона вдига кофите за ***, а не хора който се возят отзад на камиона!! Имате интернет четете, снимки, видео гледайте!! Не вярвайте само на градски легенди съчене от хора, който нямат представа от заобикалящия ги свят!
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западът това го чака. Нека пристигнат и бежанците от Афганистан и ще видите какво ще стане.
16
0
 
11
 
! Отговори
Луцифер преди 2 години
Вечния град с вечния си проблем - вечния си *** и вечномрънкащите си боклукопроизводители.!.