Европейската индустрия е пред срив заради енергийната криза

Търсенето се повишило след пандемията, а предлагането намаляло
6 окт 2021 15:11, Анисия Иванова
107
Европейската индустрия е пред срив заради енергийната криза
Снимка: БГНЕС

Ежедневно цените на електроенергията и природния газ достигат нови рекорди, докато някои енергийни компании прекратяват дейността си, защото излиза твърде скъпо да продължават да работят. С наближаването на зимата натискът в Европа ще се засили, което ще принуди много ръководители да вземат решение дали не трябва да затворят централите си, пише Bloomberg.

Производителят на амоняк SKW Stickstoffwerke Piesteritz GmbH е сред тези, които бяха принудени да предприемат драстични мерки. Германската компания, която използва 640 гигаватчаса природен газ всяка година, което се равнява на около 50 000 домакинства, заяви във вторник, че ще намали производството с 20%, за да компенсира покачването на цените на газа.

„Няма смисъл да се произвежда амоняк на тези цени“, каза главният изпълнителен директор Петр Сингр. "Ако правителството не предприемe действия, ще спрем производството."

Във Великобритания организацията Energy Intensive Users Group призова правителството да въведе извънредни мерки или да се изправи пред затваряне на бизнеса тази зима. Енергийната криза е резултат от срива в предлагането, след като търсенето се покачи. Кризата заплашва да спре икономическото възстановяване, което ще повиши бизнес разходите и сметките за енергия на домакинствата, като ще изпрати инфлацията до многогодишни върхове.

Много компании се опитват да увеличат енергийната си ефективност, но печалбите са незначителни поради степента на нарастване на разходите. Щетите ще се влошат, ако кризата се разрасне от ценови шок до недостиг. Много индустрии ще бъдат изправени пред това да затворят предприятията си. Има дори риск правителствата да се намесят директно, както се случи в Китай. Това би могло да включва ограничения за промишленото потребление на енергия, за да се запазят намаляващите доставки и за да могат да хората да се отопляват.

Въздействието на рекордните цени на газ, електроенергия и въглерод е по-голямо върху малките и средни индустриални производители, които имат по-малко възможности за финансова защита и са изложени на по-голяма волатилност.

Целият анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
1
 
! Отговори
В статията преди 2 години
покрай щуротиите писаха и за истинския проблем - ако закъса нефто-химическата промишленост в ЕС и ще видим дебелия...От нефт и природен газ се използват в производството на пластмаси, синтетични тъкани и торове и по един или друг начин влизат във всичко което консумираме. Спиране на производството на амоняк означава и спиране на производството на азотни торове. Оттам цената на зърното и царевицата може да подскочи догодина с 50%.
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С извинение това не е баничарската индустрия на България въпреки респекта ми към българските баничарници! Те се сриват защото им липсват части, но не и заради енергийната криза! Понякога пишете тука пълни измишльотини!
96
0
 
2
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Така се получав ,когато волът рие...А на Амурският газохимически комплекс,който сега се строи и е на етап около 50%,суровината му за амоняк и др.продукти ще е почти без пари,защото тя ще бъде доставяна от Амурския газопреработвателен завод /в процес на пускане 2 от 6 линии/-като *** от преработката на газа за Китай от"Силата на Сибир".Газът е многокомпонентен а китайците искат само метан!И двата завода се финансират от консорциум начело с Газпром,по 11-12 млрд USD на завод
95
0
 
15
 
! Отговори
Майко мила преди 2 години
Има още неразбрали, че от тръбата дето баце я прекара няма отклонение за нас.
94
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При производство на ел. енергия почти два пъти повече от колкото е необходимо на България цената расте... ???
93
1
 
8
 
! Отговори
Справка преди 2 години
САЩ има 93 работещи атомни централи
92
0
 
4
 
! Отговори
Партиец преди 2 години
Що бе? Енергийната независимост е в петилетния план на съюза. Ще се справим!
91
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека Мария Капон поеме политическа отговорност за антибългарската дейност за БеляНЕ. Дебелата Мара да се извини на българския народ за скъпия ток и огромните загуби за милиарди от липсата на АЕЦ Белене.
90
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Физичката Ангела излезе една ялова офца без грам мозък. Сега дойчовците, а и ние покрай тях ще и сърбаме попарата.
89
0
 
17
 
! Отговори
Дойчланде преди 2 години
Значи 3 АЕЦа се затварят тази година и последните 3 догдина.Ако не се компенсират от СП2, цената на газта ще расте до небето.
88
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба Меркел забрани атомните от догодина. Това е само началото.
87
2
 
15
 
! Отговори
Кой не знае преди 2 години
То САЩ нема ток за тях и горива вие искате за ЕС
86
0
 
15
 
! Отговори
Нее това истоната преди 2 години
Две години локдауни фабрики затворени що нема ток а?
85
1
 
18
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Благодарение на Комрад Байдън,Европа вече е тотално зависима в енергийно отношение от Русия!
84
0
 
22
 
! Отговори
Joro преди 2 години
Години наред в ЕС бюрокрацията нараства процентът на хората, които живеят в затворения Брюкселски оазис, само говорят и нямат допирни точки с реалния живот и бизнес. Логично, взимат все по нереалистични и имагинерни решения. Но да ги оставим спокойно да решат глобалния проблем с еднополовите бракове, енергетиката да почака...
83
0
 
27
 
! Отговори
Оптимист преди 2 години
Европа ще стане една идеална зелена поляна за пасене на овце.
82
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мошетата лансираха "Зелената сделка" за свият икономиката на Европа, от което пък те да се възползват...
81
1
 
21
 
! Отговори
До 86 преди 2 години
Към днешна дата зелените са изцяло вредни, защото при тях липсва разума, всичко е подчинено на религизни догми, което е гаранция за провал, разруха и мизерия. Екоталибаните са завършени социопати, за тях човека и цивилизацията са враг, който трябва да всяка цена да се унищожи. Когато започнат да мизерстват, обаче гнева им ще помете зелените, саморазправата ще е жестока.
80
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ОптимистОт зелените има нужда, защото някой трябва да следи за замърсяванията и убийството на природата, но някои зелени, използват в полза на определени хора идеята за чиста природа и злоупотребяват!
79
0
 
16
 
! Отговори
искаме още от същото преди 2 години
не чувам нито едно изявление от брюксел и германия, но чувам как производства се местят в сащ и на изток или извън ЕС, където ток и газ има на нормални цени. ЕС е миризлива нискотехнологична колония на сащ и пазар за Китай и Русия. така става с колониите, само зазляват и никога не се оправят..