Белгия обмисля да премине към четиридневна работна седмица

"Кризата с коронавируса коренно промени начина ни на работа"
8 окт 2021 13:22, Ния Христова
13
Белгия обмисля да премине към четиридневна работна седмица
Снимка: Pixabay
Белгия обмисля преминаването към четиридневна работна седмица. Правителството обсъжда по-широки реформи на пазара на труда.
 
"Кризата с коронавируса коренно промени начина ни на работа", заяви говорител на белгийското министерство на икономиката и труда пред „Политико“, цитиран от БГНЕС.
 
"Идеята е да се даде на работника по-голяма гъвкавост да организира работната си седмица."
 
По-голямата гъвкавост в работното време може да намали броя на работните дни седмично от пет на четири. Според белгийското предложение броят на работните часове ще остане същият. За да получат допълнителен почивен ден, служителите ще трябва да работят около 9,5 часа на ден. Натовареността на пълен работен ден е от 38 до 40 часа седмично.
 
"Трябва да се даде повече яснота в неделя или понеделник по отношение на предложението", каза говорителят.
 
Представители на индустрията и синдикати ще участват в създаването на рамката за четиридневната работна седмица. След това планът може да влезе в белгийско законодателство, но процесът може да отнеме поне шест месеца.
 
Дискусиите за намаляване на броя на работните дни седмично зачестиха през последните години. Мащабен опит от 2015 до 2019 г. за по-кратка работна седмица в Исландия, без намаляване на заплащането, показа, че производителността остава същата, а работниците са излагани по-малко на стрес и прегаряне. 
 
Белгийското правителство заяви пред Euronews, че „няма намерение“ да прави четиридневната работна седмица задължителна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 9 - А може и да работиш и 10 часа. Поне аз мога. Сега, с тези промени ми наранявате шансовете за печалба? Какво е това?
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея луди ли са? И като си съсипят икономиката, ще миант 30 години, докато се оправят.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работното време трябва да стане 4/5 часа на ден,в целият европеиски съюз.тези които не могат да плащат фалират,ще останат само наи добрите.ти ако не можеш да плащаш 1000 до лева си за никъде.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво има още хора къде мислят на тази планета.знаят как да задържът капитала си и да го увеличът.сега им остана и да направят часовете на четири часа и са на топ ниво.но се замислям да ли този вариант е сполучлив за българия и дали ще проработи.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато си мотивиран и концентриран и за 4 часа можеш да свършиш по-добра работа от 10. Какъв е смисълът да работиш 9,5 часа, при положение, че в 4 от тях ще пиеш кафета и ще цъкаш в нета? Никаква рационална мисъл. Явно ваксините са си свършили работата в Белгия.
6
2
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До ЛикоатлетПрактиката също показва и че като му резнеш от заплата вмигом се съсредоточава
5
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
А по конкретно кой ще са тия с 4дневната седмица За тия от администрацията на ЕС и разните му евродепутати ,ясно, знаем Те освен че са на 4дневна са и на едночасова ,зависи от мерака им , за другите да кажат
4
2
 
8
 
! Отговори
Ликоатлет преди 2 години
Практиката пък показва , че след 4 -ят час от раб. време работникът се разсейва , уморява и ...посяга към кафето.Хубаво са го намислили, но за мен раб. часове трябва да се намалят , но да се запази осн. заплата. Да се премине на около 5 часов раб. ден, а който иска повече пари да отива допълнително да работи , . в др. фирма за разнообразие. Футболистите по колко тренират? По 9 часа или по 15?
3
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите непрокопсаници"работодатели"ако има как ще я направят 24/7 работната седмица ама пак за около ХилядО лева!
2
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в България - 8 дневна!
1
3
 
35
 
! Отговори
Бг работодател преди 2 години
Тук сме си на 7дневна. Все пак затова е седмица!